Home / Bier nieuws / 10e verjaardag Dutch Beer Challenge, inschrijving geopend!

10e verjaardag Dutch Beer Challenge, inschrijving geopend!

Inschrijving voor de Dutch Beer Challenge 2024 is geopend.

Op woensdag 10 april 2024 vindt voor de tiende keer de Dutch Beer Challenge plaats. Deze bijzondere wedstrijd viert tien jaar aan geweldige bieren van Nederlandse brouwerijen, allemaal samengebracht voor deze buitengewone jubileumwedstrijd.

De tiende ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal opnieuw plaatsvinden in Rotterdam. Meer dan 900 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn uitgenodigd om met hun beste bieren deel te nemen aan dit opmerkelijke evenement. De inschrijvingen zijn geopend sinds 11 december 2023. Trotse Nederlandse brouwers grijpen meteen deze kans om hun bier te laten schitteren tijdens dit tweede lustrum. Op 15 mei 2024 proosten we met de winnaars op een decennium aan bierinnovatie en vakmanschap.

Wat wordt het beste bier van 2024?

De vraag is: welke brouwerijen durven de competitie met elkaar aan te gaan en welk bier wordt de opvolger van Jopen Mooie Nel van Jopen (2015), Gajes van Bruut Bier (2016), Bloedbroeder van Kompaan Craft Beer (2017), Night Porter van Bronckhorster Brewing Company (2018), La Trappe Tripel van De Koningshoeven (2019), 100 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven (2020), Meander van Nevel Artisan Ales (2021), De Weldoener van Brouwerij Maallust (2022) en Gooisch Zwart van de Gooische Bierbrouwerij (2023) als het Beste Bier van Nederland in 2024?

Het aantal brouwerijen in Nederland is in 2023 stabiel gebleven met ruim 900 brouwerijen (zie nederlandsebiercultuur.nl voor de meest actuele gegevens). Daarom blijft de Dutch Beer Challenge een unieke kans voor alle Nederlandse brouwers om zich te meten met hun collega’s. Tijdens de vorige – negende – editie van de Dutch Beer Challenge, waren er 556 Nederlandse bieren in competitie van 150 verschillende brouwerijen, waarna er aan 25 een gouden, 28 een zilveren en 38 een bronzen medaille werd toegekend. Voor de tiende editie in 2024 rekent de organisatie, ondanks de moeilijke marktomstandigheden, opnieuw op een groot aantal ingezonden bieren.

Vakkundige juryleden

Op 10 april 2024 zal de competitie plaatsvinden in aanwezigheid van Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters en ook weer internationale specialisten. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met verschillende subcategorieën.

De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media, hetgeen aangeeft welke waarde de medailles ook hebben voor de consument. Mitra drankenspeciaalzaken heeft zich wederom als hoofdsponsor verbonden aan de Dutch Beer Challenge.

Bekendmaking winnaars op 15 mei 2024

De wedstrijdleiding maakt de medaillewinnaars bekend op woensdag 15 mei 2024. Het definitieve programma hiervan zal nog nader bekend gemaakt worden maar zeker is dat dan ook bekend gemaakt zal worden welk bier verkozen is tot ‘Mitra Award Het Beste Bier van Nederland 2024’, de overall winnaar van de Dutch Beer Challenge in 2024.

Belangrijkste doelstellingen DBC

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

  1. De promotie van de Nederlandse biercultuur;
  2. Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
  3. Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
  4. Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers

Over de Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:

  • Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter
  • Rick Kempen (Bier&cO), secretaris
  • Marco Philipsen (Mitra drankenspeciaalzaken), penningmeester
  • Henri Reuchlin (BIERburo)
  • Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van o.a. www.brusselsbeerchallenge.com).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de Stichting DBC op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv, welke de wedstrijdleiding in handen heeft. Zie voor informatie de website dutchbeerchallenge.nl

Credits foto: Louis Hansel on Unsplash