American Pale Ale recept

American Pale Ale recept

leestijd: 2 minuten

Ik heb onlangs een American Pale Ale gebrouwen. Door het gebruik van de aromahop Fuggle is het een lekker fris biertje geworden. Met zijn 6% is het een goede doordrinker.

Wat is een (American) Pale Ale?

Een American Pale Ale is een bovengistend bier, dat voornamelijk wordt gebrouwen met lichte moutsoorten (bijvoorbeeld pilsmout of pale mout). Door het gebruik van deze mouten heeft het bier een lichte kleur. Het alcoholpercentage van een pale ale is over het algemeen 5%.

Het American Pale Ale recept

Wat heb je nodig?

  • Water: 8,5 liter water (hiervan is 3,5 liter spoelwater)
  • Mout: 1000 gram palemout
  • Mout: 150 gram caramout
  • Hop: 30 gram Fuggle (pellets)
  • Gist: fermentis Safale US-05

Stappenplan

  • Verwarm 5 liter water naar een temperatuur van 66 graden Celsius.
  • Voeg de mout (geschroot) toe en houdt deze temperatuur 60 minuten vast.
  • Na 60 minuten uit maischen op 78 graden Celsius en houdt deze temperatuur 5 minuten vast.
  • Verwarm in de tussentijd 3,5 liter water naar 78 graden Celsius.
  • Spoel en filter het beslag met de 3,5 liter water.
  • Breng de wort aan de kook.
    • Als het kookt voeg dan 15 gram hop toe.
    • Voeg na 50 minuten 5 gram hop toe.
    • Voeg na 60 minuten 10 gram hop toe.
  • Na 60 minuten is het koken klaar.
  • Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur van 22 graden celsius.
  • Ent de gekoelde wort met 6 gram van de Safale US-05 gist van Fermentis.
  • Laat de wort vergisten op kamertemperatuur.
  • Als de activiteit afneemt (na ongeveer 1 week) kan het bier gebotteld worden.
  • Gebruik bij het bottelen 6 gram per liter.
  • Zet de gebottelde flessen op een warme plek weg.
  • Na 1,5/2 weken is het bier klaar om te drinken.

Mocht je na het brouwen van dit recept toch liever een uitdagender biertje willen brouwen, probeer dan mijn Pils recept.

Geef een reactie