Home / Brouwrecepten / American Pale Ale, brouw hem zelf met dit recept

American Pale Ale, brouw hem zelf met dit recept

American Pale Ale recept

Ik heb onlangs een American Pale Ale gebrouwen. Door het gebruik van de aromahop Fuggle is het een lekker fris biertje geworden. Met zijn 6% is het een goede doordrinker.

Wat is een (American) Pale Ale?

Een American Pale Ale is een bovengistend bier, dat voornamelijk wordt gebrouwen met lichte moutsoorten (bijvoorbeeld pilsmout of pale mout). Door het gebruik van deze mouten heeft het bier een lichte kleur. Het alcoholpercentage van een pale ale is over het algemeen 5%.

American Pale Ale recept

Brouw met dit recept een frisse American Pale Ale.

Volume5 Liter
Begin SG1,058
Eind SG1,010
Alcoholpercentage6,3%
Brouwzaalrendement75%
Calorieën per flesje (330 ml)180,84
Bottelsuiker6 gram / liter

Wat heb je nodig?

  • Water: 8,5 liter water (hiervan is 3,5 liter spoelwater)
  • Mout: 1000 gram palemout (7 EBC)
  • Mout: 150 gram caramout (50-70 EBC)
  • Hop: 30 gram Fuggle (pellets)
  • Gist: Fermentis SafAle US-05

Maischschema

  • Verwarm 5 liter water naar een temperatuur van 66 graden Celsius.
  • Voeg de mout (geschroot) toe en houdt deze temperatuur 60 minuten vast.
  • Na 60 minuten uitmaischen op 78 graden Celsius en houdt deze temperatuur 5 minuten vast.
  • Verwarm in de tussentijd 3,5 liter water naar 78 graden Celsius.
  • Spoel en filter het beslag met de 3,5 liter water.

Kookschema

Breng het wort aan de kook.

  • 15 gram fuggle – 60 minuten
  • 5 gram fuggle – 10 minuten
  • 10 gram fuggle – 0 minuten / vlamuit

Vergisting en bottelen

  • Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur van 22 graden celsius.
  • Ent de gekoelde wort met 6 gram van de Safale US-05 gist van Fermentis.
  • Laat de wort vergisten op kamertemperatuur.
  • Als de activiteit afneemt (na ongeveer 1 week) kan het bier gebotteld worden.
  • Gebruik bij het bottelen 6 gram per liter.
  • Zet de gebottelde flessen op een warme plek weg.
  • Na 1,5/2 weken is het bier klaar om te drinken.

Mocht je na het brouwen van dit recept toch liever een uitdagender biertje willen brouwen, probeer dan mijn Pils recept.



11 reacties op “American Pale Ale, brouw hem zelf met dit recept”

  1. Bart Peeters avatar
    Bart Peeters

    Dit recept wil ik gaan proberen. Wat voor Pale mout wordt er gebruikt? Is het mogelijk om de ECB aan te geven?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik heb voor dit recept de Dutch Pale Ale mout van the Swaen gebruikt. EBC zou ongeveer tussen de 7 en 10 uit moeten komen.

  2. Bart Peeters avatar
    Bart Peeters

    Hoi!,

    Dit recept heb ik onlangs ook gebrouwen en ik moet zeggen het is een lekker biertje.
    Wel met de opmerking dat het bier enkele weken in de fles moet rijpen.

    Bedankt

  3. Dirk van Kekem avatar
    Dirk van Kekem

    Hall Andy, hulde voor je site, samen met m’n broer zijn we ook bezig met brouwen. .
    Nu de vraag kan je bij een recept van 5 of 10 liter de ingrediënten ongestraft verdubbelen?
    Leuke recepten trouwens. vr.gr. Dirk

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hallo Dirk, dank je wel. Je kunt het gewoon verdubbelen, moet geen problemen opleveren.

  4. AJ avatar
    AJ

    Zou je ook kunnen aangeven hoeveel EBC de caramout is? Welke gebruik je?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      De cara-mout is 50-70 EBC

  5. Yves avatar
    Yves

    Welke bitterheid (IBU) en kleur (EBC) zou men uiteindelijk moeten behalen ?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      De kleur ligt rond de 7-9 EBC en de bitterheid zal zo’n 37 IBU zijn.

  6. Erik avatar
    Erik

    Hoi zag je recept: wat bedoel je met 10 gr full 0 min vlamuit? Ben beginner wat brouwen aangaat

    Bedankt

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Vlamuit / Flameoff is het moment dat je het gas/stroom uitzet. Dus als je 60 minuten kookt dan is het na 60 minuten.

Geef een reactie