Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.
Het is bekend dat hop voor het brouwen van bier wordt gebruikt. Het wordt met name gebruikt tijdens het koken van het wort. Door dit koken kan de toegevoegde hop bitterder worden van smaak. Een andere manier om de hop aroma’s in het bier te krijgen is door te drooghoppen.
Wat is drooghoppen?
Drooghoppen (dryhopping of koudhoppen) is het toevoegen van hop tijdens de vergisting of lagering. Het doel van drooghoppen is om de aroma’s uit de toegevoegde hop in het jongbier te laten trekken. Het uiteindelijke bier zal hierdoor aromatischer van smaak worden.
Een biertype dat zich goed leent voor het drooghoppen is de IPA. Dit bier is namelijk al rijk aan hoppelijke aroma’s. Het dryhoppen van dit bier om extra hop aroma’s aan het bier te geven is daarom niet verkeerd.
Tijdens de vergisting en/of de lagering kan de hop worden toegevoegd. Meestal wordt dit gedaan in een kookzakje. De reden hiervoor is dat dit de hop bij elkaar houdt, terwijl het toch de gewenste aroma’s doorlaat.
Natuurlijk kunnen de hop pellets of bloemen ook los aan het jongbier toegevoegd worden. Het nadeel hiervan is dat het uiteindelijke bier gefilterd moet worden en het gebruik van een kookzakje kan dit juist voorkomen.
Eventueel kun je het kookzakje met de hop verzwaren met wat (ontsmette) knikkers, zodat deze naar de bodem zakt. Het contactoppervlakte zal groter zijn, dan wanneer het zakje bovenop het wort drijft.
De hop voor het drooghoppen voeg je toe als de hoofdvergisting klaar is. Het waterslot mag nog wat activiteit vertonen, maar dit moet niet te actief zijn.
Een goed moment om de hop toe te voegen is nadat het bier is overgeheveld voor de navergisting/lagering.
Niet alle hop is ideaal voor het drooghoppen. Het is beter om aroma, – of dubbeldoelhop te gebruiken.
Gebruik bij voorkeur geen bitterhop. Het bier zal er niet bitterder van worden, maar bitterhop zal geen aroma’s afgeven en dus niet heel veel doen.
Dit hangt af van persoonlijke smaak. Een goed gemiddelde is tussen de 15 en de 30 gram hop per 10 liter.
Hoe meer hop gebruikt wordt hoe aanweziger het hoparoma zal zijn.
Doorgaans duurt het drooghoppen tussen de 7 en 14 dagen. Langer is natuurlijk mogelijk, alleen bestaat er dan de kans dat de hop een wat ‘groenere’ smaak zal afgeven.
Bewaar de balans
Tenslotte. Het is verstandig om de hoeveelheid toegevoegde hop te doseren. Het uiteindelijke bier moet immers qua smaak in balans blijven. Door te experimenteren is deze balans te vinden. Maar onthoud: er zijn geen regels, al ‘brouwenderwijs’ leert men.
Leuke site heb je .
Gr. Pascal uut Belfeld
Hey Pascal. Dank je wel!