Home / Bier brouwen / Het drooghoppen van bier: geef je bier extra hop aroma’s

Het drooghoppen van bier: geef je bier extra hop aroma’s

Drooghoppen: het toevoegen van hop tijdens de vergisting/lagering

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.

Het is wel algemeen bekend dat hop voor het brouwen van bier wordt gebruikt. Het wordt hierbij met name gebruikt tijdens het koken van het wort. Door dit koken kan de toegevoegde hop wel bitterder worden van smaak. Zeker als deze wat langer meekook.

Er zijn ook andere momenten waarop je hop kunt toevoegen. Een goed voorbeeld is tijdens het whirlpoolen. Er is echter ook een andere manier om de hop aroma’s in het bier te krijgen en dat is door te drooghoppen.

Wat is drooghoppen?

Drooghoppen (dryhopping of koudhoppen) is het toevoegen van hop tijdens de vergisting of lagering. Het doel van drooghoppen is om de aroma’s uit de toegevoegde hop in het jongbier te laten trekken. Het uiteindelijke bier zal hierdoor aromatischer van smaak worden.

Een biertype dat zich goed leent voor het drooghoppen is bijvoorbeeld de IPA. Dit bier is namelijk al rijk aan hoppelijke aroma’s. Het dryhoppen van dit bier om extra hop aroma’s aan het bier te geven is daarom niet verkeerd.

Hoe moet je drooghoppen?

Je voegt de hop tijdens de vergisting en/of de lagering van het bier toe. Meestal wordt dit gedaan in een kookzakje. De reden daarvoor is dat dit zakje de hop bij elkaar houdt, terwijl het toch de gewenste aroma’s doorlaat.

Natuurlijk kunnen de hop pellets of bloemen ook los aan het jongbier toegevoegd worden. Het nadeel daarvan is wel dat het uiteindelijke bier gefilterd moet worden en het gebruik van een kookzakje kan dit juist voorkomen.

Eventueel kun je het kookzakje met de hop verzwaren met wat (ontsmette) knikkers, zodat deze naar de bodem zakt. Het contactoppervlakte is op deze manier groter, dan wanneer het zakje bovenop het wort drijft.

Wanneer drooghoppen?

De hop voor het drooghoppen voeg je toe als de hoofdvergisting klaar is. Het waterslot mag nog wat activiteit vertonen, maar dit moet niet te actief zijn. Een goed moment om de hop toe te voegen is nadat het bier is overgeheveld voor de navergisting/lagering.

Welke hop is het beste geschikt?

Niet alle hopsoorten zijn ideaal voor het drooghoppen. Het is namelijk beter om aroma, – of dubbeldoelhop te gebruiken. De reden is dat je vooral de aroma’s wilt extraheren. Gebruik daarom bij voorkeur geen bitterhop. Het bier zal er overigens niet bitterder van worden, maar bitterhop zal niet veel aroma’s afgeven en daarom dus niet heel veel doen.

Hoeveel hop gebruiken bij het drooghoppen?

Dit hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak en voorkeuren. Een goed gemiddelde is tussen de 15 en de 30 gram hop per 10 liter bier. Hoe meer hop gebruikt wordt hoe aanweziger het hoparoma zal zijn.

Hoe lang drooghoppen?

Doorgaans duurt het drooghoppen tussen de 3 en 5 dagen. Soms is een week ook prima. Langer is natuurlijk ook gewoon toegestaan, alleen bestaat er dan de kans dat de hop een wat ‘groenere’ en grasachtige smaak zal afgeven.

Bewaar vooral de balans

Tenslotte. Het is verstandig om de hoeveelheid toegevoegde hop te doseren. Het uiteindelijke bier moet immers qua smaak in balans blijven. Door te experimenteren kun je deze balans prima opzoeken. Tenslotte: onthoudt dat er zijn geen regels zijn en al ‘brouwenderwijs’ leert men.



4 reacties op “Het drooghoppen van bier: geef je bier extra hop aroma’s”

  1. Pascal avatar
    Pascal

    Leuke site heb je .
    Gr. Pascal uut Belfeld

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hey Pascal. Dank je wel!

  2. Susanne van Vliet avatar
    Susanne van Vliet

    Beste Andy,

    Top site! Haal een hoop bruikbare info van de site af. Grrrrandioos.

    Even over het droog hoppen.
    Moet je het kookzakje en de ingesloten hop eerst steriel koken, voordat je het bij het jonge bier kan doen?
    Of kan het er zo bij??

    Hoor graag van je en… alvast dank,

    Groet,
    Susanne

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hallo Suzanne. Dank je wel. Het zakje kun je het beste van te voren even uitkoken.

Geef een reactie