Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Drooghoppen: het toevoegen van hop tijdens de vergisting/lagering

Wat is drooghoppen?

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.

Het is bekend dat hop voor het brouwen van bier wordt gebruikt. Het wordt met name gebruikt tijdens het koken van het wort. Door dit koken kan de toegevoegde hop bitterder worden van smaak. Een andere techniek om de hop aroma’s in het bier te krijgen is door te drooghoppen.

Wat is drooghoppen?

Drooghoppen (dryhopping of koudhoppen) is het toevoegen van hop tijdens de vergisting of lagering. Het doel van drooghoppen is om de aroma’s uit de toegevoegde¬†hop in het jongbier te laten trekken. Het uiteindelijke bier zal hierdoor aromatischer van smaak worden.

Een biertype dat zich goed leent voor het drooghoppen is de IPA.¬†Dit bier is namelijk al rijk aan hoppelijke aroma’s. Het dryhoppen van dit bier om extra aroma’s aan het bier te geven is daarom niet verkeerd.

Hoe werkt het?

Tijdens de vergisting en/of de lagering kan de hop worden toegevoegd. Meestal wordt dit gedaan in een kookzakje. De reden hiervoor is dat dit de hop bij elkaar houdt, terwijl het toch de gewenste aroma’s doorlaat.

Natuurlijk kunnen de hop pellets of bloemen ook los aan het jongbier toegevoegd worden. Het nadeel hiervan is dat het uiteindelijke bier gefilterd moet worden en het gebruik van een kookzakje kan dit voorkomen.

Niet alle hop is ideaal voor het drooghoppen. Het is raadzaam om aroma, – of dubbeldoelhop te gebruiken. Bitterhop kan beter niet worden gebruikt. Het bier zal er niet bitterder van worden, maar bitterhop zal geen aroma’s afgeven en dus niet heel veel doen.

Bewaar de balans

Tenslotte. Het is verstandig om de hoeveelheid toegevoegde hop te doseren. Het uiteindelijke bier moet immers qua smaak in balans blijven. Door te experimenteren is deze balans te vinden. Maar onthoud: er zijn geen regels, al ‘brouwenderwijs’ leert men.

 
Geef een reactie