Home / Brouwrecepten / Pils recept: ga aan de slag met de bekendste bierstijl

Pils recept: ga aan de slag met de bekendste bierstijl

Flesjes met pils gebrouwen met het recept

Na het brouwen van een aantal speciaalbieren zag ik het een recept voor het brouwen van pils. Dit recept leek me wel wat. Het bleek echter wat meer voeten in de aarde te hebben dan ik aanvankelijk dacht. Gelukkig heb ik alle stappen opgeschreven om dit pils recept te kunnen delen.

Ik heb voor dit recept inspiratie gehaald uit het boek brouw het zelf. Tijdens het proces heb ik ontdekt dat het brouwen van normaal pils wat meer werk kost dan andere bieren. De reden hiervoor is dat pils een ondergistend bier is. Het vergisten moet gebeuren op een lage temperatuur en neemt bovendien meer tijd in beslag.

Dit pils recept is een goed voorbeeld van een zogeheten SMaSH recept. Het maakt gebruikt van een soort mout en van een soort hop. Qua ingrediënten hoef je dus niet heel veel in huis te halen.

Pils recept

Dit pils recept is goed voor 3,6 liter pils. Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van 3 pannen en 2 vergistingsflessen.

Volume3,6 liter
Begin SG1,032
Eind SG1,004
Alcoholpercentage4,2%
Calorieën per flesje (330ml)107,25

Ingrediënten

  • 800 gram Pilsen MD mout
  • 15 gram Hallertau (mittelfruh) hop
  • 5 gram Mangrove Jacks M84 gist

Stap 1: Maischen

  • Begin met het verwarmen van 2,25 liter water.
  • Als het water 66ºC is, voeg dan de mout toe. Houdt deze warmte 60 minuten constant, terwijl je zo nu en dan roert. Je kan tussendoor het vuur uitzetten en weer aanzetten wanneer het nodig is.
  • Verwarm in de tussentijd een pan met 3,8 liter water tot 78ºC. Dit wordt het spoelwater.
  • Na 60 minuten ga je het beslag uitmaischen. Verwarm hierbij het beslag tot 78ºC. Zorg ervoor dat je goed blijft roeren.

Stap 2: Spoelen

  • Zet een derde pan klaar met een vergiet erop.
  • Giet de pan met het beslag leeg in de pan met het vergiet. De mout blijft achter in het vergiet.
  • Spoel het beslag vervolgens met de 3,8 liter water. Hierbij worden de suikers uit de mout gespoeld. Mocht het vergiet te klein zijn, doe het dan in kleinere stappen. Herhaal dit proces nogmaals.
  • De vloeistof die overblijft is wat we nodig hebben om bier te brouwen. Dit is namelijk de wort.

Stap 3: Koken

  • Brengt de wort aan de kook. Als het begint te schuimen kun je het vuur lager zetten en 10 gram hop toevoegen. Na 40 minuten voeg je de resterende 5 gram hop toe. Kook het nog vijf minuten en draai het vuur uit.
  • De wort heeft in totaal 45 minuten gekookt. Nu moet het zo snel mogelijk afkoelen. Doe dit door een ijsbad te maken, bijvoorbeeld in de gootsteen. Zorg ervoor dat de wort afkoelt tot zo’n 15ºC.
  • Giet de afgekoelde wort over naar een vergistingsfles en zorg ervoor dat de wort goed is belucht. Dit kan bijvoorbeeld door de vergistingsfles goed te draaien.

Stap 4: Vergisten en lageren

  • Nu kun je de gist toevoegen en de fles op een koude plek zetten. Hier mag de vergistingsfles zo’n 2 á 3 weken blijven staan.
  • Zet de fles nu op een warmere plek neer.  Na tweede dagen hevel je de inhoud over naar een andere gistingsfles. Zorg ervoor dat het spul op de bodem blijft liggen en niet mee gaat.
  • Zet de fles met het overgehevelde bier op plek die bij voorkeur nog kouder dan de eerste plek. Nu gaat het bier rijpen (lageren).
  • Als er 2-3 weken zijn verstreken is het tijd om te bottelen. Hevel de inhoud over naar een emmer of grote pan.

Stap 5: Bottelen

  • Gebruik per liter 7 gram suiker. Los deze suiker op warm water en voeg deze toe aan de emmer/pan.
  • Laat het bier vervolgens nog 4 weken rusten en hergisten op fles.
  • Na 4 weken kun je een flesje (lekker koel) drinken.

Hoe beheers je de temperatuur?

De grote uitdaging voor mij was het beheersen van de temperatuur. Dit recept heb ik voor het eerst gebrouwen zonder dat ik een vergistingskast gebruikte. Hierdoor was het een uitdaging om de vergisting op een lage temperatuur te laten plaatsvinden.

In de verdiepte kelderkast heb ik het redelijk aan de bovengrens van de gist kunnen vergisten. Hiervan heb ik gelukkig in de smaak niets terug gemerkt. Hiermee durf ik wel voorzichtig te stellen dat mijn eerste poging een schot in de roos is geweest.

Vandaag de dag kan ik niet meer zonder gecontroleerde vergisting om zo de juiste condities zo goed mogelijk te kunnen bepalen. Een stabiele vergisting is wat mij betreft niet meer weg te denken in het gehele brouwproces.

Cheers!

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.



20 reacties op “Pils recept: ga aan de slag met de bekendste bierstijl”

  1. Patrick Vink avatar
    Patrick Vink

    Hey! Leuk dat ik dit tegenkwam. 🙂 misschien leeft deze post of site nog.. misschien ook niet.. maar in ieder geval ben ik al bijna vanaf 97 bezig met bier brouwen. Ik leerde het op de Scouting.

  2. Peter van Beek avatar
    Peter van Beek

    waar koop ik mout of hoe maak ik het

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Het zelf maken is wat gedoe en vereist nogal wat gerst. Maar het kopen ervan kan bij Braumarkt, Brouwland of een van de vele andere webshops.

  3. Erik avatar
    Erik

    Hoi ik ga deze proberen. Een paar vragen. Eerste gistng op 12 graden. Dan een paar dagen op 18 gr. Lageren op 6 graden is dat oke?
    Groet erik

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hallo Erik. Ja, ik zou eerst vergisten op 11 tot 12 graden, vervolgens de temperatuur ophogen 15-18 graden. Dat geeft gist de kans om diacetyl op te ruimen. En door het lageren op lage temperatuur wordt het helderder. Met de kennis van nu zou ik het lageren mogelijk zelfs overslaan.

  4. erik avatar
    erik

    bedankt voor je reaktie en de leuke recepten! ik ga dit weekend aan de slag met deze pils. kijken of ik het goed begrijp: dus 2/3 week op 11 graden. 2 dagen op 15/18 graden en dan bottelen? of na het overhevelen nog 2 week op 11 graden.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Spannend! Bij dit recept heb ik destijds gekozen voor vergisting voor 2 – 3 weken op 11 graden. Vervolgens 2 graden warm wegzetten, daarna overhevelen en dan 2-3 weken lageren. Dit gaf een helder bier 🙂 Onlangs heb ik weer een pils gebrouwen. Ik heb hierbij gekozen om 2 weken te vergisten op 11 graden. Ik heb het na de hoofdvergisting overgeheveld. Na twee weken op de 11 graden heb ik vervolgens de temperatuur in 7 dagen opgebouwd naar 18 graden. Dus elke dag een graad erbij. Hierna direct gebotteld. Het bier is niet nu niet zo helder.

      1. erik avatar
        erik

        hoi Andy, ik ben aan het bottelen toe. Nu schrijft brouwhulp 4 gram suiker toe, zou dat te weinig zijn denk je? Je hebt zelf 7 gram gebruikt las ik. groeten erik

      2. Andy Meerwaldt avatar
        Andy Meerwaldt

        Hallo Erik. Ik zou zelf iets meer suiker gebruiken, vandaar de 7 gram. Je kunt natuurlijk iets in het midden gaan zitten door 5 – 6 gram suiker / liter te gebruiken.

  5. erik avatar
    erik

    bedankt ik heb voor je eerste versie vergisting gekozen, het staat in de kast nu wachten dus haha ben erg benieuwd

  6. erik avatar
    erik

    nog een vraag trouwens: de flesjes kunnen op kamertemperatuur of moeten ze 4 week koud staan

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik zou ze twee weken warm wegzetten, dat is in deze periode meestal geen probleem. Door het warmer weg te zetten conditioneert het beter op fles. Zet je ze koud weg dan duurt het (mogelijk) langer voordat je koolzuur hebt.

  7. Erik avatar
    Erik

    Top …..bedankt

  8. Gust avatar
    Gust

    Hoi
    Ik zou graag dit recept maken maar met moutextract i.d.p van mout voor een kortere maischperiode. Hoeveel gram moutextract zou ik nodig hebben om dit te vervangen?

    Alvast bedankt!

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik heb er geen ervaring mee, maar op basis van een online calculator kom ik uit op zo’n 330 gram moutextract

  9. Bart avatar
    Bart

    Een beginnend hobby brouwer hier…
    Mocht ik dit recept iets willen opschalen, kan ik dan de ingrediënten vermenigvuldigen? Of gaat dit niet zomaar op? Vooral voor de hop misschien?
    Groeten!

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Je kunt het recept gewoon prima opschalen. Eventueel kun je het recept in brewfather zetten en het de software laten uitrekenen.

  10. Gijs Van mun avatar
    Gijs Van mun

    Doe je maximaal 2 dagen warm zetten?

  11. Mark avatar
    Mark

    leuk recept om te gaan proberen, vraagje, heb je hop pellets of bloemen? of maakt dat kwa gewicht niet uit?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik heb gebruik gemaakt van hop pellets. Volgens mij maakt het qua gewicht niet zo heel veel uit wat je gebruikt.

Geef een reactie