Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Pils recept

Pils recept

Na het brouwen van een aantal speciaalbieren zag ik het een recept voor het brouwen van pils. Dit recept leek me wel wat. Het bleek echter wat meer voeten in de aarde te hebben dan ik aanvankelijk dacht. Gelukkig heb ik alle stappen opgeschreven om dit pils recept te kunnen delen.

Ik heb voor dit recept inspiratie gehaald uit het boek brouw het zelf. Tijdens het proces heb ik ontdekt dat het brouwen van normaal pils wat meer werk kost dan andere bieren. De reden hiervoor is dat pils een ondergistend bier is. Het vergisten moet gebeuren op een lage temperatuur en neemt bovendien meer tijd in beslag.

Dit pils recept is een goed voorbeeld van een zogeheten SMaSH recept. Het maakt gebruikt van een soort mout en van een soort hop. Qua ingrediënten hoef je dus niet heel veel in huis te halen.

Pils recept

Dit pils recept is goed voor 3,6 liter pils. Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van 3 pannen en 2 vergistingsflessen.

Ingrediënten:

  • 800 gram Pilsen MD mout
  • 15 gram Hallertau (mittelfruh) hop
  • 5 gram Mangrove Jacks M84 gist

Stap 1: Maischen

  • Begin met het verwarmen van 2,25 liter water.
  • Als het water 66ºC is, voeg dan de mout toe. Houdt deze warmte 60 minuten constant, terwijl je zo nu en dan roert. Je kan tussendoor het vuur uitzetten en weer aanzetten wanneer het nodig is.
  • Verwarm in de tussentijd een pan met 3,8 liter water tot 78ºC. Dit wordt het spoelwater.
  • Na 60 minuten ga je het beslag uitmaischen. Verwarm hierbij het beslag tot 78ºC. Zorg ervoor dat je goed blijft roeren.

Stap 2: Spoelen

  • Zet een derde pan klaar met een vergiet erop.
  • Giet de pan met het beslag leeg in de pan met het vergiet. De mout blijft achter in het vergiet.
  • Spoel het beslag vervolgens met de 3,8 liter water. Hierbij worden de suikers uit de mout gespoeld. Mocht het vergiet te klein zijn, doe het dan in kleinere stappen. Herhaal dit proces nogmaals.
  • De vloeistof die overblijft is wat we nodig hebben om bier te brouwen. Dit is namelijk de wort.

Stap 3: Koken

  • Brengt de wort aan de kook. Als het begint te schuimen kun je het vuur lager zetten en 10 gram hop toevoegen. Na 40 minuten voeg je de resterende 5 gram hop toe. Kook het nog vijf minuten en draai het vuur uit.
  • De wort heeft in totaal 45 minuten gekookt. Nu moet het zo snel mogelijk afkoelen. Doe dit door een ijsbad te maken, bijvoorbeeld in de gootsteen. Zorg ervoor dat de wort afkoelt tot zo’n 15ºC.
  • Giet de afgekoelde wort over naar een vergistingsfles en zorg ervoor dat de wort goed is belucht. Dit kan bijvoorbeeld door de vergistingsfles goed te draaien.

Stap 4: Vergisten en lageren

  • Nu kun je de gist toevoegen en de fles op een koude plek zetten. Hier mag de vergistingsfles zo’n 2 á 3 weken blijven staan.
  • Zet de fles nu op een warmere plek neer.  Na tweede dagen hevel je de inhoud over naar een andere gistingsfles. Zorg ervoor dat het spul op de bodem blijft liggen en niet mee gaat.
  • Zet de fles met het overgehevelde bier op plek die bij voorkeur nog kouder dan de eerste plek. Nu gaat het bier rijpen (lageren).
  • Als er 2-3 weken zijn verstreken is het tijd om te bottelen. Hevel de inhoud over naar een emmer of grote pan.

Stap 5: Bottelen

  • Gebruik per liter 7 gram suiker. Los deze suiker op warm water en voeg deze toe aan de emmer/pan.
  • Laat het bier vervolgens nog 4 weken rusten en hergisten op fles.
  • Na 4 weken kun je een flesje (lekker koel) drinken.

Cheers!




Geef een reactie