Home / Genieten van bier / Aan de slag met barbecue recepten met bier

Aan de slag met barbecue recepten met bier

Het wordt steeds mooier weer en dat betekent voor mij dat het barbecue seizoen weer voor de deur staat. Sinds vorig jaar ben ik steeds meer bezig met de bbq en ik vind het daarnaast ook nog eens leuk om bier in barbecue recepten te verwerken.

Bier en de barbecue zijn wat mij betreft een echte match. Zo is speciaalbier goed te pairen met bijvoorbeeld een goede burger. Onlangs raakte ik geïnspireerd door een BBQ recept met bier. Deze beer can chicken is een klassieker natuurlijk. Het recept riep overigens bij mij direct de vraag op: hoe kan ik nu bier in mijn barbecue recepten verwerken?

Ik ben op een drietal ideetjes uitgekomen om bier in barbecue recepten te verwerken en deze wil ik graag delen. Zo kun je de bbq naar een next-level brengen en nog meer genieten van goed bier.

Bier verwerken in de marinade

Wist je dat bier zich erg goed leent om te verwerken in een lekkere marinade. Prima om vlees, kip, vis of groente mee te marineren. Voor mij brengt bier in de marinade een barbecue gerecht echt naar een volgend niveau. Het hangt natuurlijk wel af van de smaak die je aan het gerecht wilt geven. Lichtere bieren zoals pilsner voegen een frisse en subtiele smaak toe aan het vlees. Donkere bieren zoals stouts en porters geven juist rijke en geroosterde tonen.

Bierstroop voor het aflakken van vlees

Een ander recept waar ik aan moet denken bij de barbecue is bierstroop. Deze kun je relatief eenvoudig zelf maken. Daarbij kun je prima kruiden en specerijen gebruiken om de stroop mee op smaak te brengen. Wil je een zoete en kruidige stroop dan kun je kiezen voor witbier of tripel. Voor een wat complexere en rijkere smaak kies je voor een dubbel, stout of porter.

Als je de bierstroop hebt gemaakt dan kun je er een mooi stuk vlees zoals beenham of varkenshaas met aflakken. Zet het vlees wel eerst goed in de rub. Zo maak krijg je een smaakvol eindresultaat.

Een barbecuesaus met bier

In een lekkere barbeceusaus kan natuurlijk ook gewoon bier worden verwerkt. En ook hierbij geldt: een donker bier geeft rijke smaken terwijl een lichter bier juist een subtiele toets geeft. Zelf zou ik kiezen voor een wat rokerig bier, zoals de Rauch van Othmar, om zo echt een smokey saus te creëren. En verder kun je ook dit barbecue recept zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Houdt het simpel met wat minder ingrediënten of ga juist helemaal los

Tips voor het kiezen van het juiste bier

Als je bier in een barbecue recept gaat verwerken, dan wil je natuurlijk wel een goede keuze maken. Het zou namelijk zonde zijn als de smaak uiteindelijk zwaar tegenvalt.

Kies altijd voor een bier waarvan de smaakintensiteit overeenkomt met het gerecht waarvoor je het wilt gebruiken. Zo gaan lichtere gerechten zoals kip en vis erg goed samen met lichtere bieren. Voor de hartige of zoete gerechten kun je beter kiezen voor vollere en rijkere bieren.

Daarnaast past gegrild vlees met een rooksmaak goed bij de diepere samen van amber- of donkere bieren. Voor de snel gegrilde of fijnere smaken kun je beter een lichter bier zoals een pilsner of pale ale kiezen.

Maar je kunt ook het contrast opzoeken. Door tegengestelde combinaties te maken kun je aangenaam verrast worden. Zet eens een witbier tegenover het vette van een zwaar gerecht. Een andere interessant ekeuze kan een zoetbier zoals een bockbier zijn in combinatie met pittige gerechten.

Ga aan de slag met bier

Hopelijk heb ik je voldoende inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan met bier in barbecue recepten. Want zoals je ziet zijn bier en de bbq een prima combinatie. Ik heb zelf in ieder geval erg veel zin om snel de barbecue aan te steken!Geef een reactie