Home / Genieten van bier / Bier en BBQ: Weg met de pils bij de grill

Bier en BBQ: Weg met de pils bij de grill

De BBQ gaat goed samen met bier.

Dat bier en vlees van de BBQ hand in hand gaan dat is waarschijnlijk wel bekend. Het is echter wel zonde om alleen maar pils te drinken bij het gegrilde vlees.

Denk je aan mooi zonnig weer, dan denk je waarschijnlijk aan gezellig de BBQ aansteken. Lekker met wat vrienden een stukje vlees grillen en ondertussen wat lauw geworden pilsener wegdrinken. In principe is hier niets mis mee, het is misschien wat eenvoudig en niet erg spannend.

Nu wil je van zo’n middagje vlees bakken geen rocket science maken door sublieme bier & spijs combinaties voor te schotelen. Wat je wel kunt doen is de spanning beetje opdrijven en wat speciaal bier in huis halen dat bij de gelegenheid past.

Net als bij een bierproeverij is het ook tijdens de BBQ zaak om alles rustig op te bouwen. Je wilt niet na tweede rondes als aangeschoten het vlees moeten omdraaien. En dan nog een bonustip: spoel tussen elk rondje de glazen even om, want vlees kan vettig zijn en de glazen worden dat waarschijnlijk ook.

Wat voor vlees en gerechten ga je bakken?

Voordat je allemaal bier uit je kelder of uit de supermarkt gaat halen is het eerst verstandig om te weten wat je allemaal gaat serveren. Op deze manier kun je namelijk een goede poging wagen om bij elk stukje vlees een passend bier te serveren.

Persoonlijk ben ik een eenvoudig BBQ-type. Ik houd wel van een smokey speklap en lekkere spiesjes gecombineerd met een frisse komkommersalade. Niet al te speciaal, maar wel lekker natuurlijk.

Wil je helemaal de blits maken tijdens een BBQ, dan kun je er misschien wel voor kiezen om zelfgebrouwen bier te serveren gedurende de middag of avond. Dat maakt het helemaal af natuurlijk.

Begin met een frisse salade

Net zoals je in een restaurant met een voorgerechtje begint, wil je ook bij de BBQ even rustig beginnen. Maak eens een lekker frisse salade met hierin wat stukjes fruit van bijvoorbeeld mango of een galiameloen.

Bij een dergelijk fris en licht gerecht past ook een dito bier, zoals een blond of een wit bier. Niet al te zwaar, maar wel lekker subtiel. Wat je ook kan proberen is om een Saison naast de frisse salade te drinken.

Spicy en gekruid vlees

Ga je vlees eten dat spicy of gekruid is, dan kun je hier goed een hoppig bier tegenoverzetten. Denk bijvoorbeeld aan een IPA of een goed gehopte American Pale Ale. Het hoppige van het bier gaat namelijk goed met de kruidigheid van het vlees.

Dubbel bier plezier met de BBQ

Een dubbel past eigenlijk wel bij elk stukje vlees. Wil je op safe spelen, dan kies je voor een dubbel.

Ik houd zelf wel van het karamelachtige dat sommige dubbelbieren hebben. En als ik dan denk aan goed gegrild vlees, dan neigt dit soms ook tonen van karamel toe. Dus beiden versterken elkaar in dit geval.

Welk bier drink je bij een steak?

Als ik denk aan een goede steak, dan zou ik hier graag een zwaarder bier tegenover willen zetten. Ergens moet ik dan gelijk aan een Quadrupel of heel misschien aan een Barley Wine denken.

Dit zijn de zware jongens en die hebben wel de tijd nodig om gedronken te worden. Datzelfde geldt natuurlijk voor het vlees. Deze wordt namelijk rustig en met veel liefde bakken op de BBQ. Voorkom daarom ook dat het helemaal door is gebakken. Houdt zo’n steak dus lekker medium!

Smokey en rookbier

Rookbier, het is een bierstijl waar je van moet houden. Maar bij mijn smokey speklap van de BBQ durf ik het wel aan om een bier gebrouwen met rookmout tegenover te zetten. Jopen had zo ooit de Witte Rook en zo’n bier lijkt me het proberen wel waard. Mijn gevoel zegt ook dat beide smaakprofielen en de overeenkomsten elkaar dus versterken.

Afsluiten met een fruitig dessert

Mij lukt het meestal niet, maar je kunt een BBQ ook prima afsluiten met een fruitig dessert. Even iets ‘gezonds’ na al dat vlees klinkt als een verantwoorde afsluiting. Zo verantwoord is het meestal niet, maar kies je voor een fruitig desert dan kun je dit het beste combineren met een fruitig bier.

Ergens kom je dan waarschijnlijk snel uit op een Belgische kriek. Dat lijkt mij wel een prima bier om de BBQ mee af te sluiten. Om misschien erna nog even een klein pilsje te pakken, zeker omdat het zo gezellig is.Geef een reactie