Porter vs Stout

Koffiemout kan worden gebruikt voor het brouwen van een porter of stout.

Zo nu en dan drink ik graag een porter en ook voor een goede stout loop ik niet weg. Beide stijlen lijken qua kleur en smaakprofiel best op elkaar, maar waar zit het verschil?

Persoonlijk zit voor mij het verschil in karakter. Een porter vind ik doordrinkbaar en niet al te vol. Het heeft de smaak van gebrande koffietonen en misschien zelfs een vleugje chocolade.

Bij stout bieren denk ik meteen aan een volmondig bier. Een bier dat rustig gedronken moet worden. Verder heeft het de smaak van een goede stevige kop koffie.

Korte geschiedenis van de porter

De porter is in de achttiende ontstaan in London. Het was een donker bier met de een gebrande en geroosterde smaak.

In de loop van de tijd zijn brouwers gaan variƫren op de bierstijl en varianten gaan brouwen die hoger waren in alcohol. Deze bieren werden stout porter genoemd, later afgekort naar stout.

De laatste jaren zijn brouwers helemaal los gegaan met stoutbieren en dan met name de hele zware varianten, zoals de Russian Imperial Stout. RIS-bieren worden vrij vaak gelagerd op houten vaten.

Smaakprofielen

Voor het brouwen van beide stijlen worden geroosterde en gebrande mouten gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn chocolade en koffiemout.

Het alcoholpercentage voor zowel de porter als de stout ligt tussen de 4% en de 14%.

Porter profiel

In eerste instantie lijkt een porter zwart van kleur te zijn. Echter als je deze tegen het licht houdt, dan is deze donker rood tot bruin van kleur. Verder heeft het in de neus een bepaalde frisheid met de geur van gebrande mout met hinten naar karamel en koffie. Daarnaast is het vol van smak met een lichte zoetheid en een kleine gebrande bitterheid.

Bij het brouwen wordt bijna altijd een bovengistgebruikt. Er is echter een uitzondering en dat is de Baltic Porter. Deze wordt namelijk gebrouwen met een ondergist. Andere varianten zijn een Robuuste, Engisch en American Porter.

Stout profiel

Stout bieren zijn over het algemeen toch iets donkerder dan porters. Daarnaast is de gebrande smaak wat uitgesprokener aanwezig. Verder kunnen ze wat bitterder en droger zijn.

Varianten van de stout zijn de Irish Extra, Sweet, Oatmeal, (Russian) Imperial, American en de Milk Stout. Voor de laatste variant wordt lactose (melksuiker) gebruikt. Lactose wordt niet omgezet tijdens de vergisting en dat zorgt voor een vollere en zoetere smaak.

Tenslotte

Het kan vrij lastig zijn om verschillen tussen beide stijlen te benoemen. Daarom is het een idee om te kijken naar de richtlijnen die bierjury’s hanteren. Zo zijn er bijvoorbeeld de beer style guidelines van het Beer Judge Certification program. In Nederland is er de bierstijlen lijst van het bier keurmeesters gilde.

Op zoek naar een goed recept? Ik heb ooit een eenvoudige porter gebrouwen.


Geef een antwoord