Home / Overige Bierzaken / Abdijbieren: begin met het brouwen van de klassiekers

Abdijbieren: begin met het brouwen van de klassiekers

Een goed glas gevuld met een abdijbier gaat er altijd wel in.

Een reis die ik de laatste tijd afleg is het brouwen van traditionele bierstijlen zoals de dubbel en tripel. Het zijn stijlen zijn die ik wel kan waarderen en daarom ben ik aan de slag gegaan met het brouwen van abdijbieren.

Door al het geweld in de craftbeer wereld en dan zeker ook het snel wisselende assortiment in de supermarkt doet de echte klassiekers soms vergeten. Zelf laat ik tegenwoordig steeds vaker de grote en duurdere blikken staan. Als alternatief probeer ik te kiezen voor een abdijbier van bijvoorbeeld Westmalle, Chimay of een andere klassieker.

Sinds een tijdje heb ik daarom echt een zwak gekregen voor de dubbel en tripel bieren. Neemt natuurlijk niet weg dat ik al het andere links laat staan. Dat gezegd hebbende pak ik regelmatig een aantal bieren uit dezelfde stijl om op een avond te drinken. Het is bovendien best bijzonder om te zien wat de onderlinge verschillen zijn. En het biedt daarnaast veel inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan.

Al met al begin ik de abdijbieren weer opnieuw te waarderen. Er zitten echte klassiekers tussen en het is jammer dat de badgehonger van Untappd een soort van afstand heeft gecreëerd. Ik spreek hier overigens vooral voor mezelf, dus voel je zeker niet aangesproken.

Wat zijn de stijlen die vallen onder abdijbieren?

Over het algemeen zijn het toch wel de bierstijlen blond, dubbel, tripel en quadrupel die we kunnen scharen onder de noemer abdijbieren. Dit neemt overigens niet weg dat er trappisten en abdijbrouwerijen zijn die ook andere stijlen brouwen, zoals bijvoorbeeld een wit/weizen of IPA.

We zien abdijbier vaak wel als een eigen bierstijl, maar het is dus eigenlijk een verzameling van meerdere stijlen. De naam geeft overigens wel de oorsprong aan. Het werd vroeger voornamelijk gebrouwen door monniken. Het brouwen was voornamelijk bedoeld voor eigen gebruik. We hebben het dan wel over een lichte variant die we vandaag de dag kennen als de extra of als patersbier.

Later werd het bier ook verkocht om te kunnen voorzien in het onderhoud van de abdij. De opbrengsten komen altijd ten goede aan de abdij of het werk dat de monniken verrichten. Tegenwoordig worden de bieren overal wel gebrouwen en heeft bijna elke brouwerij wel een blond, dubbel, tripel of quadrupel in het assortiment.

Mijn stappen in het brouwen van dubbel of tripel

Ik heb de afgelopen jaren echt van alles gebrouwen. Zo heb ik pale ales gebrouwen, maar ook stouts en porters. Ik heb wel gemerkt dat er eigenlijk te veel bierstijlen zijn om te brouwen en dat gaf zo nu en dan wat keuzestress. Wat moet ik nu weer gaan verzinnen?

Op een gegeven moment heb ik voor mezelf besloten om terug te gaan naar ‘de basis’. Allereerst vind ik het belangrijk om te brouwen wat ik zelf lekker vind. Voor mij zijn dat toch wel de abdijbieren. En daarnaast wil ik me vooral gaan focussen op het perfectioneren van recepten voor een aantal bierstijlen.

Met die gedachte ben ik uitgekomen op het brouwen van tripels en dubbels. Dit wil niet meteen zeggen dat ik continu liters van deze twee stijlen op fles heb staan. Zo nu en dan maak ik wel eens een uitstapje om iets anders lekkers uit de ketel te laten lopen.

Lezen over de traditionele bierstijlen

Door regelmatig zo’n klassieker te drinken leer je de eigenschappen goed kennen. Daarnaast ben ik me gaan inlezen. Een boek dat me erg goed op weg heeft geholpen is Brew like a Monk, geschreven door Stan Hieronymus. In dit boek gaat de auteur dieper in op de eigenschappen van de abdijbieren gebrouwen door trappisten en andere abdijen.

Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de ingrediënten. Welke moutsoorten kun je bijvoorbeeld gebrouwen en welke hoppen zijn geschikt. En hoe ga je om met suikers? Want monniken gebruiken best veel suiker. En dat gebruik heeft twee mogelijke redenen.

  1. Zo wordt het gebruikt om de vergistingsgraad te verhogen, terwijl het bier toch voller van smaak blijft door de onvergistbare suikers.
  2. Of het wordt juist gebruikt om met een droger bier te eindigen.

Wat ik verder heb meegenomen is dat de klassieke trappisten vrijwel geen kruiden toevoegen aan het bier. De kruidigheid komt daar vooral uit de gebruikte mouten en de gist. Deze gist is overigens weer kenmerkend voor de stijlen. Dus wil je een abdijbier brouwen, kies dan vooral voor een Belgische giststam.

Zelf abdijbier brouwen

Met al die wijsheid in gedachten ga ik de komende tijd aan de slag met het brouwen van deze klassieke Belgische bieren. Op dit moment ben ik het recept van mijn tripel aan het verfijnen. Door telkens een parameter in het recept aan te passen hoop ik uit te komen op een tripel waar ik erg tevreden over mag zijn.

Sinds vorige maand ben ik ook gestart met het brouwen van een dubbel. Zo kan ik thuis ook wat meer afwisselen en drink ik dus niet alleen maar tripels. Voor beide ben ik dus het recept aan het verfijnen.

Ik hoop dat ooit echt tevreden ben, waardoor ik de stap durf te zetten om dit bier als zijnde huurbrouwer op de markt te brengen. Maar zover is het nog niet en blijf ik dus lekker oefenen met het brouwen van deze abdijbieren. Want mijn motto op dit moment is “als je iets vaak genoeg doet, dan wordt je er vanzelf goed in!”



Geef een reactie