Home / Bier brouwen / Een brouwplek in de schuur maken

Een brouwplek in de schuur maken

Een deel van mijn brouwplek in de schuur

Ik ben eigenlijk best flexibel in de plek waar ik mijn bier brouw. Door de compacte brouwketel brouw ik afwisselend in de keuken, tuin of in de schuur. Best ideaal, maar toch wil ik een wat vastere brouwplek hebben en de schuur lijkt me daar de beste plek voor.

Zoals gezegd heb ik op dit moment geen vaste brouwplek in huis. Meestal zet ik mijn all-in-one ketel in de keuken neer, daar is het namelijk warm en ben ik niet afhankelijk van eventuele weersinvloeden. Toch is dit als plek niet echt ideaal, want de rest van het gezin moet zich namelijk om me heen gaan bewegen.

Om niet al te veel in de weg te staan ben ik sinds een tijdje steeds vaker in de schuur te vinden. Beetje bij beetje ontstaat daar dan ook een kleine brouwhoekje. Sowieso heb ik daar de vergistingskast staan, maar daar is het een lange tijd bij gebleven.

De brouwplek geschikt maken

De schuur is een plek waar veel gebeurd. Het dient voor een groot deel als opslag, maar er wordt verder ook geknutseld met hout. Doordat het een grote open ruimte betreft komt het stof na zagen helaas overal wel terecht. Nu heb ik overwogen om een gedeelte te sluiten met een deur, maar dat is voor mij een klus die ik nooit eerder heb gedaan.

Onlangs ontdekte ik dat je met een strokengordijn een ruimte goed kunt afsluiten. Het is bovendien eenvoudig te monteren en het ruimtelijke gevoel blijft voor een groot deel behouden. Dat komt namelijk doordat het gordijn transparant is. Een ideale oplossing dus.

Door een stofvrije hoek te maken is de schuur voor mij al een redelijk geschikte brouwplek. Voor de rest zou ik nog wel een goede wateraansluiting willen hebben met een goede afvoer. Zo kan ik op termijn een klein keukenblokje installeren.

Alle spullen op een vaste plek

Doordat al mijn brouwspullen redelijk verspreid door het huis staan is het best lastig om spontaan te gaan brouwen. Zo heb ik onder andere in de kelder, in de bijkeuken en in de schuur wel iets van spullen staan.

Voertonnen met mout naast de vergistingskast
Mijn basismout in voertonnen naast de vergistingskast

De laatste maanden ben ik daarom begonnen om het meeste stapsgewijs naar de schuur aan het verplaatsen. En dat zorgt er juist voor dat ik het meeste tijdens een brouwdag binnen handbereik heb. Dat voorkomt dat ik elke keer alles moet zoeken en maakt verder dat er steeds meer een vaste brouwplek begin te ontstaan.

Ingrediënten in de schuur?

De schuur is hier een plek die redelijk toegankelijk is voor onder andere muizen. Het risico dat de kleine knagers aan de haal gaan met bijvoorbeeld mijn voorraad mout probeer ik daarom te voorkomen. Zo koop ik de basismout redelijk groot in en deze bewaar ik vervolgens in voertonnen.

De rest van de ingrediënten bewaar ik overigens in een kast die in de bijkeuken staat. Op deze manier probeer ik de kleine beetjes speciaalmout en kruiden veilig te houden voor ongewenste gasten.

Kleine hoeveelheden speciaalmout in de kast.
De speciaal mouten en andere zaken bewaar ik in een kast in de bijkeuken.

Op termijn wil ik een robuuste kast in de schuur gaan plaatsen. Dit zorgt ervoor dat alles uit de bijkeuken bij de rest terecht komt. En als het meezit dan wil ik de kratten met lege flessen uit de kelder naar de schuur verhuizen. Hiervoor heb ik bovendien een mooi krattenrek op mijn verlanglijst. En zo komt op deze manier mijn vaste brouwplek steeds weer een stapje dichterbij.Geef een reactie