Leer alles over het zelf brouwen van bier

Een vergistingskast bouwen

geschreven door Andy Meerwaldt

Bij het brouwen van bier is het verstandig om de gist op een gecontroleerde manier zijn werk te laten doen. Om dit voor elkaar te krijgen kunnen we een vergistingskast bouwen.

Gist functioneert het beste binnen een bepaalde temperatuur range. Bepaalde bovengisten gedijen bijvoorbeeld het beste op een temperatuur tussen de 18 en 24 graden.

Als de temperatuur te hard schommelt, dan kan dit invloed hebben op de vergisting. Om deze schommelingen te voorkomen kunnen we een vergistingskast bouwen. Hiervoor kan bijvoorbeeld een (oude) koelkast gebruikt worden.

Hoe werkt een vergistingskast?

Een vergistingskast is een gesloten ruimte waarin het gistvast staat. De temperatuur van het te vergisten wort wordt continu bijgehouden door een temperatuurregelaar.

Zo’n regelaar is ingesteld op een bepaalde temperatuur (en heeft soms een marge). Wordt de temperatuur te koud dan zal er een warmte element ingeschakeld worden. Is de temperatuur te hoog dan schakelt de regelaar de koelkast in.

Wat is er precies nodig?

In principe heb je voor een vergistingskast drie dingen nodig: een koelkast, een warmtebron en een temperatuur regelaar. Een goed voorbeeld van een regelaar is een inkbird.

Als warmte element kun je bijvoorbeeld een gloeilamp gebruiken. Ikzelf gebruik een warmteriem van 5 watt. Dit werkt prima.

Waarom is een gistkast handig?

Een vergistingskast biedt voordelen. De gisting kan namelijk gecontroleerd plaatsvinden. Het is mogelijk om ondergistende bieren in de zomer te laten plaatsvinden. Daarnaast biedt een gistkast de mogelijkheid om een cold crash uit te voeren waardoor het uiteindelijke bier helderder kan worden.

Ikzelf zette het gistvat altijd weg in de kelder waar de temperatuur in de zomer rond de 19-21 graden was. Op zich prima. Alleen in de koude maanden was de temperatuur daar rond de 15 graden en kwam de vergisting niet op gang. Om dat op te lossen zette ik het vat maar in de woonkamer neer.

Nu kan ik het hele jaar mijn bieren op dezelfde temperatuur laten vergisten. Door deze constante factor zouden mijn bieren in theorie altijd hetzelfde moeten smaken, natuurlijk mits ik hetzelfde recept nogmaals zo brouwen.


Geef een reactie