Home / Bierige mening / Arsegan Easybrew 30

Arsegan Easybrew 30

De Arsegan Easybrew 30

Onlang ben ik overgestapt van brouwen met pannen op gas naar een elektrische all-in-one brouwketel. De ketel die ik heb aangeschaft is de Arsegan Easybrew 30.

Ik heb nu zo’n 10 bieren gebrouwd met de Easybrew en ik vond het eens tijd om mijn bevindingen te delen.

Anderhalf jaar lang heb ik met kleine pannen batches van 3,6 en 5 liter gebrouwen. Op zich leuke volumes om mee te beginnen, maar het is altijd zo snel op. Ik wilde dus meer, maar 10 liter ging me niet lukken in de kleine pannen. Daarom heb ik heb destijds een brouwketel van 25 liter gekocht en hiermee heb ik leuke bieren gebrouwen.

Na een tijdje brouwen met deze grote brouwketel merkte ik dat mijn fornuis dit eigenlijk niet aankan. Ik stond toen voor de keuze: moet ik nu een degelijke gasbrander met toebehoren aanschaffen of is de stap naar elektrisch brouwen toch beter?

De Arsegan Easybrew

Braumarkt kwam gelukkig met het antwoord: de Arsegan Easybrew. Een elektrische all-in-one ketel. Maischen, filteren, spoelen en koken in één pan. Klinkt veelbelovend. Als klap op de vuurpijl heeft de ketel een pomp, waarmee je het wort kunt circuleren.

De brouwketel is als ik het goed heb begrepen van Chinese makelij en is onder verschillende merknamen te verkrijgen. De ketel is onder andere bekend als: Brew Monk, Klarstein Mundschenk, Bulldog, Hop Cat en zo zullen er nog verschillende namen zijn.

ADVERTENTIE


Controlepaneel

Allereerst de ketel is voorzien van een controlepaneel. Hier heb je een handmatige en een automatische modus. Met de automatische modus is het mogelijk om het maisch, – en hopschema in te stellen. Het controlepaneel is niet de meest gebruiksvriendelijke. De cijfers knipperen tijdens het instellen, dus het is af en toe even concentreren.

Door dat veel te programmeren is merk ik dat ik tijd over heb voor andere zaken zoals het opruimen en schoonmaken.

Geen kijkglas

Een van de nadelen is dat het vrij lastig te checken is hoeveel wort er in de ketel zit tijdens het maischen en het spoelen. Door de moutkorf hoog genoeg op te tillen is het wel zichtbaar, maar met grotere volumes mout is dit een zware klus.

Op Facebook zag ik een foto voorbij komen van iemand zie zelf een kijkglas heeft gemonteerd. Leuk klusje voor de handige doe-het-zelver.

Vandaag de dag is er de mogelijkheid om de doorstroombuis te vervangen door een kijkglas. Het is een vrij eenvoudige klus en het resultaat is dat je kan zien hoeveel er in de ketel zit.

Voor degene die niet zo handig zijn en toch wat geduld hebben: Als het goed is komt er een nieuwere versie van de ketel aan, met daarop een kijkglas.

ADVERTENTIE


Filteren nog (steeds) onwennig

De ketel heeft een moutkorf. Deze ‘binnenpan’ trek je na het maischen omhoog en vervolgens laat je het wort uitlekken. Daarna kun je gaan filteren en spoelen.

Ik blijf dit bij de Easybrew nog een beetje onwennig vinden. Daarnaast grijp ik nog steeds best snel naar de oude vertrouwde filterkuip. Deze laatste bewijst zich nog elke keer weer: lekker heldere wort.

Onlangs weer zonder filterkuip geprobeerd en wederom had ik vrij troebele wort. Als klap op de vuurpijl was de hopbazooka totaal verstopt. Wellicht te fijn geschroot? Geen idee.

Toch moet ik blijven doorzetten en de eerstvolgende brouwsessie ga ik het weer met de binnenpan proberen.

Dunner beslag

Normaal gebruik ik 3 liter water per kilo mout, alleen de binnenpan ligt vrij hoog. Het effect is dat het beslag te dik wordt. Dit heb ik bij de Easybrew opgelost door 4 liter water per kilo mout te gebruiken. Het beslag is er iets dunner van geworden, maar het werkt tot nu toe prima.

Brouwzaalrendement valt tegen

De eerste paar keren viel het brouwzaalrendement vrij tegen. Waar ik eerst op de 70% zat kom ik nu uit op een rendement van 60%. Toch is het me afgelopen keer gelukt om naar de 62% te stijgen. Ik heb iets heftiger gekookt en dat leek zijn vruchten af te werpen.

Circuleren van het wort

Door de pomp en de bijgeleverde pijp is het mogelijk om het wort te laten circuleren. Hierbij pomp je het wort dus rond en dit zou moeten resulteren in extractie van meer suikers.

Circulatie van het wort
Het circuleren van het wort en het overstromen door de moutpijp

De moutkorf heeft een moutpijp. Ik snapte het doel niet helemaal van deze pijp. Een aantal filmpjes op YouTube hebben laten zien hoe dit precies werkt.

Accessoires

De Easybrew wordt bij braumarkt geleverd met een wortkoeler. Nadeel is dat deze koeler geen aansluitingen heeft voor een tuinslang. Voor mij betekent dit dat ik binnenkort even wat aansluitingen ga regelen, om dit toch voor elkaar te krijgen.

Onlangs heb ik een isolatiemantel gekocht, deze moet de warmte meer binnen de ketel houden. Bijkomend voordeel is dat de buitenkant nu niet meer zo warm is, toch een veilig idee.

Laatste aanwinst is een whirlpoolarm, waarmee ik een whirlpool kan uitvoeren na het koken en waardoor het wort sneller afkoelt.

Ik hoop dat er de komende tijd nog wat leuke accessoires bijkomen. In Denemarken is er bijvoorbeeld een filterbodem te koop. Deze houdt trub tegen, zodat je het wort kan overpompen via de pomp.

Alternatieven voor de Easybrew

Er zijn overigens ook alternatieven voor de Easybrew. Zo is er de Brewmonk, die onder andere wordt geleverd door Brouwland. Daarnaast is er ook nog de Klarstein Mundschenk die vrij erg op de easybrew lijkt.

De eerste generaties van deze ketels zijn vrijwel identiek en je moet het dan vooral hebben van de prijs waarvoor deze worden aangeboden. De nieuwe generaties van deze all-in-one ketels verschillen op verschillende vlakken.

Wil je een dergelijke ketel aanschaffen, dan loont het zich om te verdiepen in deze ketels.

Conclusie

De Easybrew is een leuke brouwketel voor de brouwer die een stapje verder wilt. Met zijn ongeveer 390 euro is het een betaalbaar alternatief voor ketels als de Speidel Braumeister of de Grainfather.

Ik gebruik de ketel nu ongeveer zes maanden en nog steeds heb ik niet alle functies ontdekt. Het blijft dus leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Met YouTube als inspiratie heb ik dus bijvoorbeeld ontdekt hoe je het wort beter kunt circuleren door gebruik te maken van de moutpijp.

En tenslotte hoop ik dat het filteren en spoelen me de volgende keer beter af gaat. In het ergste geval heb ik de filterkuip nog.28 reacties op “Arsegan Easybrew 30”

 1. Michel avatar
  Michel

  Beste,
  Kan je me ook vertellen waar op YouTube het filmpje staat waar men laat zien hoe ze de moutpijp gebruiken om het wort beter te laten circuleren.
  BVD

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hey Michel, dat was onder andere dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=tArd3I7t1sU. Ik moest even terugzoeken welke het was.

 2. Bart avatar
  Bart

  Hi Andy,

  Ik heb precies dezelfde ketel en haal meestal tussen de 70% en 85% rendement. Veel roeren helpt.
  Verder heb ik gewoon een metalen koppelstukje gehaald bij de praxis om zo een rubber slang van de wortkoeler op de kraan aan te kunnen sluiten.

  Wat mij opvalt is dat de liter indicatie niet klopt en precies met 1 liter afwijkt. Dus 16 is bij het streepje van de 15 liter.

  Ik gebruik de hopbazooka alleen als ik brouw met bloemen ipv pallets. Door hoppellets raakt dat inderdaad verstopt.

  De moutpijp is zodat je ketel niet overstroomt als je moutbed dichtslaat en je door blijft pompen, of te snel pompt. Het is niet te bedoelig dat het vocht door je moutpijp loopt, het moet door je mout heen lopen. Vooral in het begin kan je je pomp minder hard zetten als het nog niet zo lekker doorstroomt en meer roeren/omscheppen. Dit verklaart misschien ook waarom je wort niet helemaal helder is.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de tips. De laatste paar keren was het wort best helder. Het rendement ligt nu op 62%, sinds ik de mout klam schroot. Ik hoop dat dit nog omhoog gaat met jouw tips. Dank je wel.

 3. Jeroen avatar
  Jeroen

  Hoi Andy,

  Zelf brouwen wij nog op vuur met ketels. Sinds kort hebben wij een filterbodem in gebruik genomen. Het controleren van de temperatuur tijdens het maischen is sins dien een uitdaging. Zou naar jouw mening het circuleren van het wort hiervoor uitkomst bieden? Wij hebben het gevoel dat de mout een buffer vormt welke de warmte onder de filterbodem vasthoud.

  BVD

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik denk dat het circuleren van het wort zeker kan helpen bij een gelijke verdeling van de temperatuur. Wat wellicht ook kan helpen is een iets dunner beslag maken, door meer water te gebruiken. Dan zal de mout dan minder compact zijn en heb je kans dat het ‘buffereffect’ minder zal zijn.

 4. Stijn avatar
  Stijn

  Leuk artikel! In je tekst schrijf je “In Denemarken is er bijvoorbeeld een filterbodem te koop. Deze houdt trub tegen, zodat je het wort kan overpompen via de pomp”. Heb je een link naar dit product?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel 🙂 Dat was deze website. Alternatief is om er zelf een in elkaar te knutselen (zie hobbybrouwen.nl) met behulp van een spatdeksel van de ikea en een siliconen slang.

 5. Maikel avatar
  Maikel

  Goed om te lezen! Ik heb tot nu toe op gas gebrouwd maar een all-in-one oplossing als deze lijkt me toch wel ideaal.

  Ik denk alleen dat ik het leuk vind om kleine batches te brouwen om zo veel te experimenteren. De kleinste all-in-one die ik gevonden heb is deze. Misschien een domme vraag, maar kan je hier ook 10 liter mee brouwen (in verband met de circulatiepomp etc)? Of is er een minimum niveau waarmee de ketel gevuld moet zijn?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb er in het begin ook 10 liter batches mee gebrouwen en ben toen overgestapt naar de 20 liter en daarna teruggezakt naar de 15 liter. De moutkorf (het binnenste deel) hangt iets boven de bodem, hierdoor heb je sowieso wat verlies hebt qua water. Dit maakt dat je beslag dikker wordt of je moet iets dunner gaan maischen en met minder water spoelen. Het is wel mogelijk, maar niet echt optimaal. Ik zou dan eerder gaan voor 12 – 15 liter.

 6. Maikel avatar
  Maikel

  Super, dank voor de duidelijke reactie!

 7. André IJspelder avatar
  André IJspelder

  Ik heb een filterbodem in China besteld dat ik tijdens het maisschen gebruik. Via een slang op de kraan vd ketel aangesloten. Op die manier kan ik eenvoudig het wort rondpompen en daarna overtappen naar de kookketel. Binnenkort stap ik van gas over op inductie. Een flinke plaat aangeschaft (3500W) en daar een thermostatische schakeling tussen. Ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. Mijn vrouw zal in elk geval blij zijn dat ik het gasstel niet meer hoef te gebruiken ?

 8. Yves avatar
  Yves

  Enkele opmerkingen:
  – het is niet de bedoeling dat het wort via de moutpijp wegstroomt. Debiet pomp verminderen of doorlaatbaarheid mout verhogen.
  – zo grof mogelijk schroten helpt voor een betere doorstroming bv 1.5mm of meer. Zolang de korrel gebroken is is het Ok
  – gebruik wat rijsthulzen en meng deze onder de mout (max 3%).
  – zorg ervoor dat de beslagdikte minstens 3L/kg bedraagt (of hoger)

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de aanvulling 🙂

 9. Joep Langenhoff avatar
  Joep Langenhoff

  Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een Arsegan 30 liter en inmiddels vind er al een hoofdgisting plaats van mijn eerste brouwsel.
  Zo’n eerste keer is niet zo makkelijk als het op de filmpjes lijkt. Achteraf gezien watren mijn maischstappen tekort omdat ik over het hoofd heb gezien dat de ketel tussendoor eerst moet opwarmen en dat dan pas de tijd in gaat. Hetgeen me brengt op mijn eigenlijke vraag over de wattage. Deze is instelbaar tot 2500 watt. Ik snap dat bij een hogere wattage de temperatuur sneller wordt bereikt maar zie hierover in de recepturen niets beschreven. Ook op youtube heb ik hierover niets gevonden. Misschien is het niet van betekenis maar waarom is er dan de mogelijkheid?
  Iemand tips?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Tof. Hopelijk bevalt de brouwautomaat! Misschien niet direct een antwoord op je vraag. Maar zelf maisch ik met een vermogen dat tussen de 1300 en 1500 ligt, soms stel ik hem in op 1800. Het koken doe ik op 2000-2200 watt. Hoe hoger het wattage hoe groter de kans op aanbranden van de bodem. En ook bij het koken kun je bij een hoger vermogen iets meer van je wort verdampen.

 10. De Wit Kevin avatar
  De Wit Kevin

  Leuk om je uiteenzetting te lezen van de volautomaat brew machine.
  Ik heb er net ook eentje aangeschaft, met dezelfde reden als de jouwe, batchvolume van +-10L is teweinig. Vooral als het een lekker biertje is :-).
  Bij mij zit er een wortkoeler bij (met gardena aansluiting) en zelfs een hopspider. Dewelke al je negatieve ervaringen wegwerkt. Ik hoop ook met deze machine nog batches te maken van 10L om te expirementeren. Morgen zou ik hem hebben en ga ik direct voor mijn Stout receptje

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Super leuk om te lezen. Ik ben echt benieuwd wat je ervaring gaat zijn.

 11. jef avatar
  jef

  is het deze die je kocht? daar is een overloop en glazen deksel ,en bij die van u niet? is dat niet makkelijker dan telkens roeren?
  Ik ben aan het kijken welk ik zou kopen ,zonder spoel en koelsysteem is goedkoper, maar ja….

  1. jef avatar
   jef

   EasyBrew-SB30-Automatische-Brouwketel-30L. Inclusief Wortkoeler.
   Merk: EasyBrew
   5,0/5 (1 review)

  2. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb de eerste generatie van deze ketel. Heeft ook een glazen deksel en een overlooppijp. Alleen door kanaalvorming wordt het rendement lager, vandaar dat ik tussentijds roer.

   1. jef avatar
    jef

    Bedankt, dus best roeren en niet rekenen op het doorloopsysteem? kan ook aanbranden zonder roeren zeker?

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Ik knijp de doorvoer zelf wel met dat blauwe kraantje. Dit om te voorkomen dat de bodem droog komt te staan. Je wilt namelijk wel dat het wort door je beslag loopt en niet wegstroomt via het pijpje.

 12. jef avatar
  jef

  Dus best roeren en niet rekenen op het doorloopsysteem? kan ook aanbranden zonder roeren zeker?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Voor een hoger rendement kun je beter wel roeren. Het risico op aanbranden komt bijvoorbeeld als je te fijn schroot of als het wort niet genoeg kan doorlopen. Het komt dan droger te staan onder de moutkorf en daardoor is de kans dat het aanbrandt.

 13. Danny avatar

  Zelf heb ik de EB30sp, hoeveel kilo mout gebruik jij maximaal voor een (uiteindelijke batch) van 20 liter? En dan zal je start maisch volume zo rond de 26 liter zijn? en dan wat spoelwater iets van 7 liter ofzo? om uiteindelijk na de kook rond 20 liter uit te komen?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Meeste batches bevatten over het algemeen zo’n 5 tot 6 kilo mout. Ik begin inderdaad met 26 liter water, soms iets meer als ik het spoelen overslag. Spoelwater varieert dus per keer, de ene keer gebruik ik het als maischwater en de andere keer dus wel gewoon tijdens het spoelen. Ligt dus vooral een beetje aan de beslagdikte.

Geef een reactie