Arsegan Easybrew 30

De Arsegan Easybrew 30

Onlang ben ik overgestapt van brouwen met pannen op gas naar een elektrische all-in-one brouwketel. De ketel die ik heb aangeschaft is de Arsegan Easybrew 30.

Ik heb nu zo’n 10 bieren gebrouwd met de Easybrew en ik vond het eens tijd om mijn bevindingen te delen.

Anderhalf jaar lang heb ik met kleine pannen batches van 3,6 en 5 liter gebrouwen. Op zich leuke volumes om mee te beginnen, maar het is altijd zo snel op. Ik wilde dus meer, maar 10 liter ging me niet lukken in de kleine pannen. Daarom heb ik heb destijds een brouwketel van 25 liter gekocht en hiermee heb ik leuke bieren gebrouwen.

Na een tijdje brouwen met deze grote brouwketel merkte ik dat mijn fornuis dit eigenlijk niet aankan. Ik stond toen voor de keuze: moet ik nu een degelijke gasbrander met toebehoren aanschaffen of is de stap naar elektrisch brouwen toch beter?

De Arsegan Easybrew

Braumarkt kwam gelukkig met het antwoord: de Arsegan Easybrew. Een elektrische all-in-one ketel. Maischen, filteren, spoelen en koken in één pan. Klinkt veelbelovend. Als klap op de vuurpijl heeft de ketel een pomp, waarmee je het wort kunt circuleren.

De brouwketel is als ik het goed heb begrepen van Chinese makelij en is onder verschillende merknamen te verkrijgen. De ketel is onder andere bekend als: Brew Monk, Klarstein Mundschenk, Bulldog, Hop Cat en zo zullen er nog verschillende namen zijn.

advertentie

Controlepaneel

Allereerst de ketel is voorzien van een controlepaneel. Hier heb je een handmatige en een automatische modus. Met de automatische modus is het mogelijk om het maisch, – en hopschema in te stellen. Het controlepaneel is niet de meest gebruiksvriendelijke. De cijfers knipperen tijdens het instellen, dus het is af en toe even concentreren.

Door dat veel te programmeren is merk ik dat ik tijd over heb voor andere zaken zoals het opruimen en schoonmaken.

Geen kijkglas

Een van de nadelen is dat het vrij lastig te checken is hoeveel wort er in de ketel zit tijdens het maischen en het spoelen. Door de moutkorf hoog genoeg op te tillen is het wel zichtbaar, maar met grotere volumes mout is dit een zware klus.

Op Facebook zag ik een foto voorbij komen van iemand zie zelf een kijkglas heeft gemonteerd. Leuk klusje voor de handige doe-het-zelver.

Vandaag de dag is er de mogelijkheid om de doorstroombuis te vervangen door een kijkglas. Het is een vrij eenvoudige klus en het resultaat is dat je kan zien hoeveel er in de ketel zit.

Voor degene die niet zo handig zijn en toch wat geduld hebben: Als het goed is komt er een nieuwere versie van de ketel aan, met daarop een kijkglas.

advertentie

Filteren nog (steeds) onwennig

De ketel heeft een moutkorf. Deze ‘binnenpan’ trek je na het maischen omhoog en vervolgens laat je het wort uitlekken. Daarna kun je gaan filteren en spoelen.

Ik blijf dit bij de Easybrew nog een beetje onwennig vinden. Daarnaast grijp ik nog steeds best snel naar de oude vertrouwde filterkuip. Deze laatste bewijst zich nog elke keer weer: lekker heldere wort.

Onlangs weer zonder filterkuip geprobeerd en wederom had ik vrij troebele wort. Als klap op de vuurpijl was de hopbazooka totaal verstopt. Wellicht te fijn geschroot? Geen idee.

Toch moet ik blijven doorzetten en de eerstvolgende brouwsessie ga ik het weer met de binnenpan proberen.

Dunner beslag

Normaal gebruik ik 3 liter water per kilo mout, alleen de binnenpan ligt vrij hoog. Het effect is dat het beslag te dik wordt. Dit heb ik bij de Easybrew opgelost door 4 liter water per kilo mout te gebruiken. Het beslag is er iets dunner van geworden, maar het werkt tot nu toe prima.

Brouwzaalrendement valt tegen

De eerste paar keren viel het brouwzaalrendement vrij tegen. Waar ik eerst op de 70% zat kom ik nu uit op een rendement van 60%. Toch is het me afgelopen keer gelukt om naar de 62% te stijgen. Ik heb iets heftiger gekookt en dat leek zijn vruchten af te werpen.

Circuleren van het wort

Door de pomp en de bijgeleverde pijp is het mogelijk om het wort te laten circuleren. Hierbij pomp je het wort dus rond en dit zou moeten resulteren in extractie van meer suikers.

Circulatie van het wort
Het circuleren van het wort en het overstromen door de moutpijp

De moutkorf heeft een moutpijp. Ik snapte het doel niet helemaal van deze pijp. Een aantal filmpjes op YouTube hebben laten zien hoe dit precies werkt.

Accessoires

De Easybrew wordt bij braumarkt geleverd met een wortkoeler. Nadeel is dat deze koeler geen aansluitingen heeft voor een tuinslang. Voor mij betekent dit dat ik binnenkort even wat aansluitingen ga regelen, om dit toch voor elkaar te krijgen.

Onlangs heb ik een isolatiemantel gekocht, deze moet de warmte meer binnen de ketel houden. Bijkomend voordeel is dat de buitenkant nu niet meer zo warm is, toch een veilig idee.

Laatste aanwinst is een whirlpoolarm, waarmee ik een whirlpool kan uitvoeren na het koken en waardoor het wort sneller afkoelt.

Ik hoop dat er de komende tijd nog wat leuke accessoires bijkomen. In Denemarken is er bijvoorbeeld een filterbodem te koop. Deze houdt trub tegen, zodat je het wort kan overpompen via de pomp.

Alternatieven voor de Easybrew

Er zijn overigens ook alternatieven voor de Easybrew. Zo is er de Brewmonk, die onder andere wordt geleverd door Brouwland. Daarnaast is er ook nog de Klarstein Mundschenk die vrij erg op de easybrew lijkt.

De eerste generaties van deze ketels zijn vrijwel identiek en je moet het dan vooral hebben van de prijs waarvoor deze worden aangeboden. De nieuwe generaties van deze all-in-one ketels verschillen op verschillende vlakken.

Wil je een dergelijke ketel aanschaffen, dan loont het zich om te verdiepen in deze ketels.

Conclusie

De Easybrew is een leuke brouwketel voor de brouwer die een stapje verder wilt. Met zijn ongeveer 390 euro is het een betaalbaar alternatief voor ketels als de Speidel Braumeister of de Grainfather.

Ik gebruik de ketel nu ongeveer zes maanden en nog steeds heb ik niet alle functies ontdekt. Het blijft dus leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Met YouTube als inspiratie heb ik dus bijvoorbeeld ontdekt hoe je het wort beter kunt circuleren door gebruik te maken van de moutpijp.

En tenslotte hoop ik dat het filteren en spoelen me de volgende keer beter af gaat. In het ergste geval heb ik de filterkuip nog.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


13 reacties op “Arsegan Easybrew 30”
Bart schreef:

Hi Andy,

Ik heb precies dezelfde ketel en haal meestal tussen de 70% en 85% rendement. Veel roeren helpt.
Verder heb ik gewoon een metalen koppelstukje gehaald bij de praxis om zo een rubber slang van de wortkoeler op de kraan aan te kunnen sluiten.

Wat mij opvalt is dat de liter indicatie niet klopt en precies met 1 liter afwijkt. Dus 16 is bij het streepje van de 15 liter.

Ik gebruik de hopbazooka alleen als ik brouw met bloemen ipv pallets. Door hoppellets raakt dat inderdaad verstopt.

De moutpijp is zodat je ketel niet overstroomt als je moutbed dichtslaat en je door blijft pompen, of te snel pompt. Het is niet te bedoelig dat het vocht door je moutpijp loopt, het moet door je mout heen lopen. Vooral in het begin kan je je pomp minder hard zetten als het nog niet zo lekker doorstroomt en meer roeren/omscheppen. Dit verklaart misschien ook waarom je wort niet helemaal helder is.

Andy Meerwaldt schreef:

Dank je wel voor de tips. De laatste paar keren was het wort best helder. Het rendement ligt nu op 62%, sinds ik de mout klam schroot. Ik hoop dat dit nog omhoog gaat met jouw tips. Dank je wel.

Jeroen schreef:

Hoi Andy,

Zelf brouwen wij nog op vuur met ketels. Sinds kort hebben wij een filterbodem in gebruik genomen. Het controleren van de temperatuur tijdens het maischen is sins dien een uitdaging. Zou naar jouw mening het circuleren van het wort hiervoor uitkomst bieden? Wij hebben het gevoel dat de mout een buffer vormt welke de warmte onder de filterbodem vasthoud.

BVD

Andy Meerwaldt schreef:

Ik denk dat het circuleren van het wort zeker kan helpen bij een gelijke verdeling van de temperatuur. Wat wellicht ook kan helpen is een iets dunner beslag maken, door meer water te gebruiken. Dan zal de mout dan minder compact zijn en heb je kans dat het ‘buffereffect’ minder zal zijn.

Stijn schreef:

Leuk artikel! In je tekst schrijf je “In Denemarken is er bijvoorbeeld een filterbodem te koop. Deze houdt trub tegen, zodat je het wort kan overpompen via de pomp”. Heb je een link naar dit product?

Maikel schreef:

Goed om te lezen! Ik heb tot nu toe op gas gebrouwd maar een all-in-one oplossing als deze lijkt me toch wel ideaal.

Ik denk alleen dat ik het leuk vind om kleine batches te brouwen om zo veel te experimenteren. De kleinste all-in-one die ik gevonden heb is deze. Misschien een domme vraag, maar kan je hier ook 10 liter mee brouwen (in verband met de circulatiepomp etc)? Of is er een minimum niveau waarmee de ketel gevuld moet zijn?

Andy Meerwaldt schreef:

Ik heb er in het begin ook 10 liter batches mee gebrouwen en ben toen overgestapt naar de 20 liter en daarna teruggezakt naar de 15 liter. De moutkorf (het binnenste deel) hangt iets boven de bodem, hierdoor heb je sowieso wat verlies hebt qua water. Dit maakt dat je beslag dikker wordt of je moet iets dunner gaan maischen en met minder water spoelen. Het is wel mogelijk, maar niet echt optimaal. Ik zou dan eerder gaan voor 12 – 15 liter.

André IJspelder schreef:

Ik heb een filterbodem in China besteld dat ik tijdens het maisschen gebruik. Via een slang op de kraan vd ketel aangesloten. Op die manier kan ik eenvoudig het wort rondpompen en daarna overtappen naar de kookketel. Binnenkort stap ik van gas over op inductie. Een flinke plaat aangeschaft (3500W) en daar een thermostatische schakeling tussen. Ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. Mijn vrouw zal in elk geval blij zijn dat ik het gasstel niet meer hoef te gebruiken ?

Geef een antwoord