Centennial IPa gebrouwen met centennial hop

Centennial IPA (Smash)

Een tijdje geleden heb ik een Centennial IPA gebrouwen. Voor dit SMaSH recept heb ik gebruik gemaakt van pale mout en verse centennial hop.

Onlangs kwam ik terecht op de website van Hogenelst hop. Via deze site verkoopt het echtpaar Hogenelst hop in zowel gedroogde als verse vorm. Deze vooral Amerikaanse hoppen worden sinds 2016 op kleinschalige wijze geteeld.

Het kleinschalige initiatief sprak me aan. Tevens ben ik voorstander van duurzaam. Ik heb dus een bericht gestuurd en niet veel later was mijn bestelling onderweg. Een van de bestelde hoppen was verse Centennial.

Deze centennial hop zou een bloemig en citrusachtig aroma moeten afgeven en daarom leek deze me ideaal om een IPA mee te brouwen. Kortom: het idee van de Centennial IPA was geboren.

Centennial IPA

Okay, eerst keer brouwen met verse hop. Laat ik het recept maar simpel houden. Vandaar dat ik voor deze centennial ipa heb gekozen voor SMaSH.

Naast de hop heb ik gekozen voor Pale mout van de Swaen. Verder ben ik voor de gist gegaan voor de U.S. West Coast (M44) gist van Mangrove Jack’s.

Alles bij elkaar zou toch een goede Amerikaanse IPA moeten opleveren.

Als je geen beschikking hebt over verse hop, dan kun je de gebruikte hoeveelheden delen door 5 om het om te zetten naar gedroogde hop.

Het smash Centennial IPA recept

Wat heb je nodig?

  • Mout: 3500 gram Swaen pale mout
  • Hop: 200 gram centennial hop (vers, 8,4% alpha)
  • Gist: 1 zakje Mangrove Jack’s, M44 – U.S. West Coast

Maischschema

  • Maischen: 55 minuten op 62 graden
  • Maischen: 15 minuten op 72 graden
  • Uitmaischen: 5 minuten op 80 graden.

Hopschema

  • 125 gram centennial 60 minuten
  • 75 gram centennial 10 minuten

Brouwen met verse hop?

Deze centennial IPA was mijn eerste ervaring in het brouwen met verse hop. De hoeveelheid hop was groter dan normaal en daarom kon ik de hopspider niet gebruiken. Daarom heb ik bij het brouwen gebruik van hopkookzakjes, dit werkt net zo goed.

Mocht ik dit recept nogmaals brouwen, dan ga ik hem ook nog droophoppen. Gewoon om het dan net dat beetje extra te geven.



Geef een reactie