Centennial IPA (Smash)

Centennial IPa gebrouwen met centennial hop

Een tijdje geleden heb ik een Centennial IPA gebrouwen. Voor dit SMaSH recept heb ik gebruik gemaakt van pale mout en verse centennial hop.

Onlangs kwam ik terecht op de website van Hogenelst hop. Via deze site verkoopt het echtpaar Hogenelst hop in zowel gedroogde als verse vorm. Deze vooral Amerikaanse hoppen worden sinds 2016 op kleinschalige wijze geteeld.

Het kleinschalige initiatief sprak me aan. Tevens ben ik voorstander van duurzaam. Ik heb dus een bericht gestuurd en niet veel later was mijn bestelling onderweg. Een van de bestelde hoppen was verse Centennial.

Deze centennial hop zou een bloemig en citrusachtig aroma moeten afgeven en daarom leek deze me ideaal om een IPA mee te brouwen. Kortom: het idee van de Centennial IPA was geboren.

Centennial IPA

Okay, eerst keer brouwen met verse hop. Laat ik het recept maar simpel houden. Vandaar dat ik voor deze centennial ipa heb gekozen voor SMaSH.

Naast de hop heb ik gekozen voor Pale mout van de Swaen. Verder ben ik voor de gist gegaan voor de U.S. West Coast (M44) gist van Mangrove Jack’s.

Alles bij elkaar zou toch een goede Amerikaanse IPA moeten opleveren.

Als je geen beschikking hebt over verse hop, dan kun je de gebruikte hoeveelheden delen door 5 om het om te zetten naar gedroogde hop.

Centennial IPA recept

Een simpel SMaSH recept met verse hop.
Volume10 liter
Begin SG1,067
Eind SG1,013
Alcoholpercentage7,4%
Brouwzaalrendement62%
Calorieën per flesje (330ml)217,14
Bottelsuiker / liter6 gram

Wat heb je nodig?

  • Mout: 3500 gram Swaen pale mout
  • Hop: 200 gram centennial hop (vers, 8,4% alpha)
  • Gist: 1 zakje Mangrove Jack’s, M44 – U.S. West Coast

Maischen

  • Maischen: 55 minuten op 62 graden
  • Maischen: 15 minuten op 72 graden
  • Uitmaischen: 5 minuten op 80 graden

Hopschema

  • 125 gram centennial 60 minuten
  • 75 gram centennial 10 minuten

Brouwen met verse hop?

Deze centennial IPA was mijn eerste ervaring in het brouwen met verse hop. De hoeveelheid hop was groter dan normaal en daarom kon ik de hopspider niet gebruiken. Daarom heb ik bij het brouwen gebruik van hopkookzakjes, dit werkt net zo goed.

Mocht ik dit recept nogmaals brouwen, dan ga ik hem ook nog droophoppen. Gewoon om het dan net dat beetje extra te geven.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


10 reacties op “Centennial IPA (Smash)”
Yves schreef:

Wanneer ik bovenstaand recept ingeef krijg ik een IBU > 200 in het programma Brouwhulp (=zeer bitter). Welke IBU waarde had u ?

Andy Meerwaldt schreef:

Ah dat kan kloppen. Ik heb verse hop gebruikt, als je uitgaat van pellets, dan kun je de hoeveelheden hop door 5 delen. Ik kwam uit op een IBU van 76.

Ben schreef:

nog een vraagje, je hebt het er in je blog over dat je hem de volgende keer ook zou droog hoppen. welke hop en hoeveelheid zou je hier dan voor gebruiken?

Andy Meerwaldt schreef:

Voor dit recept zou ik dan dezelfde hop gebruiken om hem Single Hop te houden en ik zou om te beginnen ongeveer 20 – 25 gram hop per 10 liter gebruiken.

John schreef:

Hallo Andy, leuke blog! Ik kwam erop terecht middels een zoekopdracht naar het oogsten van hop. Bedankt voor alle info!
Zelf ben ik ook fan van een zelfgebrouwen SMaSH met Centennial, waarbij ik 5 kg Halcyon Pale malt van Thomas Fawcett gebruik. De smaakcombinatie met Centennial en de extreem mooie gouden kleur is een feest in het glas. Drooghoppen doe ik niet aan maar wel geef ik een redelijk grote vlamuitgift van 30-40 gram pellets op ~20 liter wort. Hopelijk is de mout binnenkort weer op voorraad en kan ik ‘m weer eens in huis halen voor dit bier.
Vriendelijke brouwersgroet,
John

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo John, dank je wel voor de reactie en het compliment! Goede tip, zo’n vlamuuit lijkt me wel een leuke om een keer te proberen.

Geef een antwoord