SMaSH – Single Malt Single Hop

SMaSH - Single Malt and Single Hop

Het blinkt uit in zijn eenvoud: SMaSH. Een brouwmethode, dat qua ingrediënten gebruikt maakt van één moutsoort en één hopsoort.

SMaSH: wat is het?

SMaSH staat voor Single Malt Single Hop. Voor het brouwen van bier wordt slechts één soort mout en één soort hop gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je als brouwer de effecten van bepaalde soorten mout en hop kunt verkennen.

De methode is onder andere geschikt voor beginnende brouwers, die het brouwen uiteindelijk naar een hoger plan willen tillen.

Een ander voordeel van een SMaSH recept is dat je eventueel kunt brouwen met dat wat je in huis hebt.

SMaSH: welke moutsoorten zijn geschikt?

Omdat er slechts een moutsoort gebruikt kan worden, zijn het vooral de basismouten die gebruikt kunnen worden. Dit zijn de mouten die 100% van de storting mogen beslaan. Voorbeelden van geschikte mouten zijn de pilsmout, maar ook pale, vienna en munich.

In principe heeft elke brouwer de geschikte mouten in huis, want ze vormen over het algemeen de basis van de meeste biersoorten.

SMaSH: welke hopsoorten zijn geschikt?

Op het vlak van hop kan alles worden gebruikt. Persoonlijk zou ik gaan voor een dubbeldoelhop, omdat je hiermee het bier een bittertje en een aroma geeft.

Het gebruik van een bitterhop zal resulteren in een mindere aromatisch bier. Wordt er gekozen voor een aroma mout, dan bestaat de kans dat het bier qua bitterheid zal afvlakken.

Vandaar dat een dubbeldoelhop het goede van beide kan bieden.

SMaSH: hoe te beginnen?

Haal wat pilsmout en hallertau mittelfruh in huis en brouw bijvoorbeeld een pilsrecept.

Wat ook werkt is pale mout in combinatie met de hopsoort fuggles. Hiermee kun je een lekkere pale ale brouwen of zelfs een IPA (iets meer hop gebruiken). Je zou een stapje verder kunnen gaan en een kleine hoeveelheid hop gebruiken om te drooghoppen.

Vanuit dit SMaSH-principe kun je verder experimenteren, door bijvoorbeeld andere mouten toe te voegen. Brouw een blond met pale mout en columbus hop. Voeg er de keer erna wat chocolade mout toe en je hebt in theorie een porter.

Een boek dat je op weg helpt met eenvoudige recepten is Zelf bier brouwen doe je zo. In dit boek staan een aantal SMaSH recepten, om als beginner meer ervaring op te doen in het brouwen van bier. Een echte aanrader.


Geef een antwoord