Home / Bier brouwen / Wat is SMaSH bier, brouwen met ‘single malt & single hop’

Wat is SMaSH bier, brouwen met ‘single malt & single hop’

SMaSH - Single Malt and Single Hop

Het blinkt uit in zijn eenvoud: een SMaSH bier. Een brouwmethode, dat qua ingrediënten gebruikt maakt van slechts één moutsoort en één hopsoort.

Zo nu en dan houd ik mijn recepten eenvoudig. Ik kies dan echt voor voor alleen een pils of een pale als hoofdmout. De keuze voor de hop houd ik dan ook beperkt tot een hopsoort. Zo heb ik een tijdje geleden een best wel smaakvolle Centennial IPA gebrouwen met pale mout en centennial hop.

Ik vind dat deze zogeheten SMaSH bier brouwrecepten echt uitblinken in eenvoud en het helpt je om bepaalde soorten hop of mout goed te leren kennen. Ook is het gelijk een mooie kans om eventueel af te wijken van de basisingrediënten die je doorgaans gebruikt.

Een SMaSH bier: wat is het?

SMaSH staat voor een bier gebrouwen met Single Malt Single Hop. Voor het brouwen van bier wordt hierbij slechts één soort mout en één soort hop gebruikt. Het voordeel daarvan is dat je als brouwer de effecten en smaken van bepaalde soorten mout en hop kunt verkennen.

In mijn ogen is deze methode is onder andere geschikt voor beginnende brouwers, die het brouwen uiteindelijk naar een hoger plan willen tillen. Een ander voordeel van zo’n SMaSH recept is dat je eventueel kunt brouwen met dat wat je in huis hebt.

Welke moutsoorten zijn geschikt?

Omdat er slechts een moutsoort gebruikt kan worden, zijn het dus vooral de basismouten die je kunt gebruiken. Dit zijn de mouten die 100% van de storting mogen beslaan. Voorbeelden van geschikte mouten zijn de pilsmout, maar ook pale, vienna en munich.

En eigenlijk heeft elke brouwer deze geschikte mouten in huis, want ze vormen over het algemeen de basis van de meeste bierstijlen.

Welke hopsoorten zijn geschikt?

Op het vlak van hop kun je eigenlijk alles wel gebruiken voor een SMaSH bier. Mijn eigen voorkeur ligt zelf bij een dubbeldoelhop, omdat je hiermee het bier zowel een bittertje als een aroma geeft.

Het gebruik van een bitterhop resulteert mogelijk in een mindere aromatisch bier. Kies je echter voor een aromahop, dan heb je kans dat het bier qua bitterheid zal afvlakken. Natuurlijk hangt dit ook af van het bier dat je wilt brouwen, want sommige bierstijlen vragen om minder aroma en andere juist om een lage bitterheid.

Vandaar dat een dubbeldoelhop het goede van beide werelden kan bieden.

Een SMaSH bier brouwen: hoe te beginnen?

Haal wat pilsmout en hallertau mittelfruh in huis en brouw bijvoorbeeld een pilsrecept.

Wat ook werkt is pale mout in combinatie met de hopsoort fuggles. Hiermee kun je een lekkere pale ale brouwen of zelfs een IPA (iets meer hop gebruiken). Je zou een stapje verder kunnen gaan en een kleine hoeveelheid hop gebruiken om te drooghoppen.

Vanuit dit SMaSH-principe kun je verder experimenteren met bier brouwen, door bijvoorbeeld andere mouten toe te voegen. Brouw een blond met pale mout en columbus hop. Voeg er de keer erna wat chocolade mout toe en je hebt in theorie een porter.

Een boek dat je op weg helpt met eenvoudige recepten is Zelf bier brouwen doe je zo. In dit boek staan bovendien een aantal SMaSH bier recepten. Deze brouwrecepten zijn daarom ideaal om als beginner meer ervaring op te doen in het brouwen van bier. In mijn ogen is dit boek een echte aanrader.Geef een reactie