Home / Bier brouwen / Zelf eenvoudig een cold brew maken van koffiebonen

Zelf eenvoudig een cold brew maken van koffiebonen

Cold brew coffee

Deze cold brew is ideaal als je met koffie gaat brouwen, maar je kunt hem natuurlijk ook zo drinken.

Bij het maken van een cold brew week je eigenlijk grof gemalen koffiebonen in koud water. Dit verschilt met de manier waar op je normaal koffie zet. Je voegt de gemalen koffie namelijk aan koud water toe. Op deze manier voorkom je namelijk dat er een bittere en zure smaak onttrokken wordt. Dit laat de koffie zijn echte smaak dus goed tot uiting komen. De techniek hiervan lijkt bovendien heel erg op het cold steepen van donkere mouten.

Voor een optimale cold brew kun je deze het beste laten weken voor zo’n 12 – 24 uur. Hoe langer je het laat trekken, hoe beter (sterker) de koffie zal zijn.

Het aftreksel filter je vervolgens en je hebt een koude koffie als resultaat. Deze kun je vervolgens mooi wegzetten in de koelkast en lekker drinken met eventueel wat koude melk en wat ijsklontjes.

Maar het mooie is dat je de koude koffie ook kunt gebruiken bij het brouwen van bier. Een goed voorbeeld is om een cold brew toe te voegen aan een porter. Je brouwt dan eigenlijk een coffee porter. Zo’n biertje staat overigens op mijn lijstje om een keer te brouwen.

Cold brew koffie recept

Met het onderstaande recept maak je een lekkere cold brew coffee. Deze kun je opdrinken of gebruiken bij het brouwen. Neem voor het maken van een cold brew minimaal 12 uur de tijd.

Goed voor 500 ml
Typedrankje
Trefwoordenkoffie, cold brew

Ingrediënten

  • 30 gram koffie bonen, grof gemalen
  • 500 ml koud water

Stappen

  • Weeg de koffie bonen af en doe ze in de bonenmaler
  • Druk 5 keer op het knopje
  • Voeg vervolgens de bonen toe aan een een glazen pot, zoals bijvoorbeeld een Weckpot
  • Giet het koude water of de gemalen koffie
  • Roer het geheel door
  • Laat het zo’n 12 – 24 uur staan
  • Filter de koffie met een koffiefilter
  • De koffie vang je op in een weckpot
  • Zet de koffie in de koelkast

Welke koffiebonen gebruiken?

Ik vind persoonlijk: hoe sterker hoe beter en daarom zal ik sneller kiezen voor dark roast koffie bonen. Zo heb ik voor mijn cold brew gebruik gemaakt van de Dark Roast van Starbucks, deze vind ik zelf erg smaakvol.

Het is verder ook verstandig om te kiezen voor bonen en niet voor gemalen filter koffie. De bonen wil je namelijk niet al te fijn gemalen hebben en door bonen te gebruiken heb je er dus zelf invloed op.

Het malen van de koffiebonen doe je bij voorkeur met een elektrische koffiemolen. Door een aantal keren kort op de knop te drukken zal de maling niet al te fijn zijn.

Filteren van de cold brew

Voor het filteren zijn een aantal opties. Als je ervoor kiest om het aftreksel in de weckpot of andere afsluitbare glazen pot te doen, dan kun de koude koffie filteren door een koffiefilter te gebruiken. Zet het filter op een schone weckpot en giet vervolgens het mengsel hierover heen.

Een alternatief is het gebruik van een cafetière, ook wel French Press genoemd, hierdoor hoef je het niet met een koffiefilter te filteren. Het is maar net wat je handig vind en in huis hebt. Mocht je op zoek zijn naar een leuke cafetière, dan kan ik die van de hema aanbevelen.

Drinken of brouwen?

Zoals gezegd kun je een cold brew maken en deze toevoegen aan het wort bij het brouwen. Voeg de gezette koffie bijvoorbeeld toe aan het einde van het koken of tijdens de vergisting.

Maar op een warme zomerdag kun je er ook een lekkere ijskoffie mee maken. Meng het met bijvoorbeeld koud soja melk en wat ijsklontjes en je hebt een smakelijk drankje.

Alternatief: Cold drip coffee

Een redelijk hip alternatief voor de cold brew is de cold drip methode. Hierbij laat je koud water druppel voor druppel op koffie vallen. Het resultaat is overigens ook een koude koffie, maar niet iedereen heeft het apparaat dat je nodig hebt in huis.

Het verschil tussen deze methode en de cold brew methode is dat bij cold dripping het water in druppels op de koffiemaling valt, terwijl bij eerder genoemde methode het water in direct contact staat met de koffie.

Credits foto: Karl Fredrickson



Geef een reactie