Cold brew van koffiebonen maken

Cold brew coffee

Deze cold brew is ideaal als je met koffie gaat brouwen, maar je kunt hem natuurlijk ook zo drinken.

Bij het maken van een cold brew week je grof gemalen koffiebonen in koud water. Op deze manier voorkom je dat er een bittere en zure smaak onttrokken wordt. De techniek lijkt bovendien heel erg op het cold steepen van donkere mouten.

Voor een optimale cold brew kun je deze het beste laten weken voor zo’n 12 – 24 uur. Hoe langer je het laat trekken, hoe beter (sterker) de koffie zal zijn.

Het aftreksel filter je vervolgens en met koude koffie als resultaat. Deze kun je vervolgens mooi wegzetten in de koelkast en lekker drinken met wat ijsklontjes.

Maar het mooie is dat je de koude koffie ook kunt gebruiken bij het brouwen van bier. Een goed voorbeeld is het toevoegen van de koffie aan een porter. Je brouwt dan eigenlijk een coffee porter.

Cold brew koffie recept

Met het onderstaande recept maak je een lekkere cold brew. Deze kun je opdrinken of gebruiken bij het brouwen.
Goed voor 500 ml
Typedrankje
Keywordskoffie, cold brew

Ingrediënten

 • 30 gram koffie bonen, grof gemalen
 • 500 ml koud water

Stappen

 • Weeg de koffie bonen af en doe ze in de bonen maler
 • Druk 5 keer op het knopje
 • Voeg vervolgens de bonen toe aan een weckpot
 • Giet het koude water of de gemalen koffie
 • Roer het geheel door
 • Laat het zo’n 12 – 24 uur staan
 • Filter de koffie met een koffiefilter
 • De koffie vang je op in een weckpot
 • Zet de koffie in de koelkast

Welke koffiebonen gebruiken?

Ik vind persoonlijk: hoe sterker hoe beter en daarom zal ik sneller kiezen voor dark roast koffie bonen. Zo heb ik voor mijn cold brew gebruik gemaakt van de Dark Roast van Starbucks, deze vind ik zelf erg smaakvol.

Het is verder ook verstandig om te kiezen voor bonen en niet voor gemalen filter koffie. De bonen wil je namelijk niet al te fijn gemalen hebben en door bonen te gebruiken heb je er zelf invloed op.

Het malen van de koffiebonen doe je bij voorkeur met een elektrische koffiemolen. Door een aantal keren kort op de knop te drukken zal de maling niet al te fijn zijn.

Filteren van de cold brew

Voor het filteren zijn een aantal opties. Als je ervoor kiest om het aftreksel in de weckpot of andere afsluitbare pot te doen, dan kun de koude koffie filteren door een koffiefilter te gebruiken. Zet het filter op een schone weckpot en giet vervolgens het mengsel hierover heen.

Een alternatief is het gebruik van een cafetière, hierdoor hoef je het niet met een koffiefilter te filteren. Het is maar net wat je handig vind en in huis hebt. Mocht je op zoek zijn naar een leuke cafetière, dan kan ik die van de hema aanbevelen.

Drinken of brouwen?

Zoals gezegd kun je een cold brew maken en deze toevoegen aan het wort bij het brouwen. Voeg de koffie bijvoorbeeld toe aan het einde van het koken of tijdens de vergisting.

Maar op een warme zomerdag kun je er ook een lekkere ijskoffie mee maken. Meng het met bijvoorbeeld soja melk en wat ijsklontjes en je hebt een smakelijk drankje.

Credits foto: Karl Fredrickson


Geef een antwoord