Black IPA recept

Black IPA recept

De black IPA, een stijl die je niet heel veel ziet en dat is jammer, want het is eigenlijk best lekker.

Ik heb deze stijl in 2018 gebrouwen tijdens een brouwcursus en het resultaat was vrij verrassend. Het is eigenlijk een stijl die je niet heel vaak ziet. Zo wordt je compleet verwend met IPA’s, maar ook met NEIPA’s en double of tripel IPA bieren, maar de BIPA zie je eigenlijk niet vaak voorbij komen.

Voor mijn gevoel is de black IPA een hoppige variant van de stout of porter. Eigenlijk gewoon iets meer hop toevoegen op de juiste momenten en hij wordt lekker fris en fruitig. Zo is het ook dit recept.

Door de donkere mouten een nacht te trekken in koud water krijg je dus wel de donkere kleur, maar niet de wrangheid. Het resultaat is een lekker zacht bier. De hoppigheid is overigens niet zo uitgesproken als bij een ‘echte’ lichte IPA.

Black IPA

Brouw een lekkere black IPA die zacht van smaak is.

Volume20 liter
Begin SG1,058
Eind SG1,017
Alcoholpercentage5,6%
Brouwzaalrendement65,5%
Bottelsuiker / liter4,8 gram
Calorieën per flesje (330ml)191

Ingrediënten

 • 3000 gram Swaen Dutch Pale Ale – 7 EBC
 • 3000 gram Swaen Pilsner – 3 EBC
 • 250 gram Fawcett Crystal Rye – 100 – 200 EBC
 • 250 gram Fawcett Roasted Barley – 1600 EBC
 • 150 gram GoldSwaen Aroma – 400 EBC
 • 100 gram BlackSwaen Chocolate B – 850 EBC
 • 40 gram Chinook – bellen 8,6% alfa
 • 90 gram Centennial – bellen (vers) 8,2% alfa
 • 25 gram Cascade – bellen 6,2% alfa
 • Gist: 1 zakje Bulldog B5 American West

Voorbereiding

Alle donkere mouten 1 nacht coldsteepen. Hierdoor zal de black ipa zachter van smaak worden.

 • Schroot de donkere mouten
 • Vul een pan met 3 liter water
 • Voeg de geschrote mout toe
 • Laat het 1 nacht trekken

Maischen

 • 80 minuten op 67 graden
 • 10 minuten op 78 graden

Koken

 • 40 gram chinook – 60 minuten
 • 90 gram centennial – 10 minuten
 • 25 gram cascade – 10 minuten
 • coldsteep* – 10 minuten (wel vooraf naar het kookpunt brengen)

* De coldsteep is in dit geval de vloeistof verkregen door het coldsteepen. De donkere mouten zijn niet meer nodig. Lijkt dit je te veel gedoe, dan kun je ervoor kiezen om de donkere mouten wat korter mee te maischen, bijvoorbeeld de laatste 10 minuten. Zo heb je wel de kleur, maar niet de wrange smaak van de donkere mouten.

Het enige wat ik de volgende keer wil veranderen aan dit recept is het toepassen van een drooghop. Hiermee hoop ik dat het bier nog iets hoppiger gaat worden. Maar ook zonder het drooghoppen is het ook een zeer smakelijk biertje.

Heb je een black IPA gebrouwen op basis van dit recept? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, laat het vooral achter in de reacties.

Dit recept zelf brouwen?

Om het leven wat makkelijk te maken heb ik het recept voor 20 liter ingevoerd in brewfather. Op deze manier kun jij het makkelijk overnemen en eventueel aanpassen naar jouw situatie.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.12 reacties op “Black IPA recept”

Hoi Andy, ik ga dit recept een keer proberen.
Wat bedoel je met het koken met de coldsteeep. Is dat die geweekte mout?? en die wordt dan dus niet gemaist..?

Ok je filterd het aftreksel ..dat gaat bij de kook ..en de donkere mout>>>???

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Ja, je filtert het van te voren. Even door een vergiet halen. De donkere mouten kunnen dan weg. Het gaat echt om de kleur en smaak dat door het koudtrekken wordt verkregen. Door het koudtrekken voorkom je wrange smaken die je door het maischen mogelijk anders wel hebt.

Mocht je het echt te veel gedoe vinden, dan kun je er ook voor kiezen om de donkere mouten de laatste 10 minuten mee te maischen, zo krijg je ook de kleur.

Hoi Andy , ik heb nog een vraagje, ik kijk nu even bij SBI Homebrew, omdat die klaarblijkelijk veel op voorraad heeft. Kan ik gewoon mout vervangen Ze hebben daar geen SWAEN mout, kan ik gewoon een vervangende mout kiezen met dezelfde EBC??

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

In principe zou dat moeten werken. Zo ben ik ook langzaam alternatieven gaan zoeken bij Swaen voor mouten in brouw recepten. Voor de zekerheid kun je het nakijken in deze tabel

Jaap Zonnevijlle schreef:

Hoi Andy,
Fawcett Crystal Rye mout kom ik tegen no 1 en 2 maar zitten allebei tussen de 125 en 200 EBC, kan het zijn dat er bij jou een typefoutje zit of zoek ik verkeerd.
Groet
Jaap Zonnevijlle

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Je hebt inderdaad gelijk! Ik heb zojuist even gekeken op de emmer en daar staat 100-200 EBC. Ik heb waarschijnlijk de verkeerde mout geselecteerd in mijn brouwsoftware.

Maar je hebt dus wel deze mout gebruikt??en mag ik weten welke software je gebruikt, ik ben me in aan het lezen in brewfather..!!

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Ja, de crystal rye van 100-200 EBC. Eigenlijk degene die jij benoemt. Ik gebruik momenteel brouwhulp, maar ik wil de overstap gaan maken naar brewfather, zodat ik overal toegang heb tot mijn recepten / batches.

Erik de Beet schreef:

Hallo Andy, wij gaan volgende week jouw recept brouwen. Ik heb echter nog één vraag: hoe zetten we het vat na het brouwen weg, 1 week in de kast op 25 graden en daarna een week afkoelen op 5 gr. of moeten we een ander schema hanteren?

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Erik, ik zou het twee weken wegzetten op 20 – 22 graden. Eventueel hierna overhevelen op dezelfde temperatuur en een week later bottelen. Je kunt het overhevelen overslaan en bottelen als het SG niet meer zakt.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!