Home / Bier nieuws / Hertog Jan lanceert nieuw bier met tijd als hoofdingrediënt

Hertog Jan lanceert nieuw bier met tijd als hoofdingrediënt

De Limburgse brouwerij creëert met Grand Pilsener een premium bier binnen Pilsener-categorie.

Arcen, 5 juni 2023 – Hertog Jan introduceert vandaag een nieuw, premium bier in de Nederlandse supermarkt. Met de Grand Pilsener brengt de Limburgse brouwerij voor het eerst op grote schaal een nieuwe pilsener variant op de markt. Om dit bijzondere bier te brouwen, nemen de brouwers langer de tijd om het bier te lageren, waarmee ‘tijd’ het belangrijkste ingrediënt van de Grand Pilsener is geworden.

De Limburgse brouwerij staat naast zijn originele Hertog Jan Pilsener vooral bekend om zijn speciaalbieren: van bockbier en weizener tot aan Grand Prestige en Vatgerijpt. Het afgelopen jaar experimenteerden de brouwers met de Proeftuin volop met nieuwe creaties, en werd de Vienna Lager de inspiratie voor de nieuwe Grand Pilsener. Het succes van deze lager laat zien dat bierliefhebbers klaar zijn voor meer stijlen binnen dit biersegment, waarmee het mogelijk is om – net als bij speciaalbieren – heel diverse smaken te creëren. Zo kwamen de brouwers, onder leiding van meesterbrouwer Micha Peute, op het idee van de Grand Pilsener.

Extra tijd

De brouwers van Hertog Jan namen ruim de tijd om tot het ultieme recept te komen voor de  nieuwe pilsener. Uiteindelijk vonden ze met de Grand Pilsener de perfecte balans tussen zoet en licht fruitig, met tegelijkertijd een bittere afdronk. ‘Tijd’ is daarbij het belangrijkste ingrediënt: door het bier langer dan gebruikelijk te laten lageren heeft het een rijke en volmondige smaak. Ook is deze iets donkerder dan de originele pilsener, en heeft de Grand Pilsener een moutig karakter. Een smaakervaring waarin het vakmanschap van de brouwers duidelijk naar voren komt.

Hertog Jan gelooft dat behalve het brouwproces ook het drinkmoment verschilt van de originele pilsener en speciaalbieren. De Limburgse brouwer stelt dat de Grand Pilsener een toegankelijke pilsener is waar je meer de tijd voor neemt. Op deze manier staat de waarde van tijd centraal in zowel het brouw- als proefproces. De brouwers willen zo laten zien wat voor moois er ontstaat wanneer je ergens net iets meer de tijd voor neemt: een rijke en volmondige smaak dat kenmerkend is voor speciaalbier en de frisse doordrinkbaarheid van een pils samengebracht tot een gedurfde smaakervaring.

Meesterbrouwer Micha Peute brengt een interessante vergelijking voor de nieuwe Grand Pilsener: “Het langer laten lageren van het bier zorgt ervoor dat de smaken versterken en beter met elkaar harmoniseren. Dat werkt ook zo op culinair gebied, denk bijvoorbeeld eens aan een dry aged beef; daarbij zorgt de tijd voor diepere en uitgesproken aroma’s. De Grand Pilsener smaakt naar die extra “touch” die bourgondische Limburgers gewend zijn om toe te voegen aan gewone momenten. Het is een indrukwekkend, maar toegankelijk bier dat een alledaags moment nét dat beetje extra geeft.”

Verkrijgbaarheid

De Hertog Jan Grand Pilsener (5,7%) ligt vanaf vandaag in de meeste Nederlandse supermarkten en is nu ook in de horeca te bestellen. Daarnaast is het bier ook verkrijgbaar in de brouwerijwinkel in Arcen en online.