Hopthee, zo maak je hem eenvoudig zelf

Maak zelf een hopthee

Hop schijnt een ontspannend effect te hebben. Deze werking kun je inzetten door een thee te trekken van een of meerdere hopbellen. Ik heb voor je simpel recept om zelf een hopthee te maken.

Een hopplant in de tuin, welke hobbybrouwer heeft dat nu niet. En natuurlijk kun je al die hop drogen en bewaren voor een later moment. Maar je kunt ook de ‘geneeskrachtige’ effecten inzetten. Het schijnt dat je er goed kan slapen en het helpt je ontspannen. Misschien is dit alles een goede reden om er bijvoorbeeld een hopthee van te trekken.

Wanneer trek je een hopthee?

Er zijn twee redenen om thee van hop te trekken. De eerste is om dit te drinken, bijvoorbeeld omdat je gewoon wilt ontspannen. Zo kun je een of meerdere hopbellen toevoegen aan kokend water. Na een aantal minuten kun je dit drinken.

De andere reden is omdat je wilt weten hoe bitter de hop is. Zelf heb ik het een aantal keren geprobeerd, maar ik kon er niet veel uit halen. Misschien is het een kwestie van oefenen. Door een hopthee te trekken lossen de bitterstoffen op in het water. Eigenlijk hetzelfde effect als bij het toevoegen van hop aan het wort tijdens het koken ervan. Op deze manier zou je de bitterheid kunnen bepalen.

Meestal weet je de bitterheid wel, maar als je een hopplant in de tuin hebt, dan wil je eigenlijk wel weten hoe bitter deze uiteindelijk is. Zelf zou ik er niet al te veel waarde aan hechten en kijken wat de hopsoorten op het internet doen qua bitterheid. Dat vormt voor mij al een goed uitgangspunt.

advertentie

Hoe kom je aan hopbellen?

Nu heeft natuurlijk niet iedereen een hopplant in de tuin staan. Wil je zo nu en dan een thee op basis van hop drinken, dan kun je overwegen om dit bij een van de brouw webshops te bestellen. Soms vind je ook gewoon hopplanten in het wilt. Zeker in de periode augustus/september zijn zulke planten goed te herkennen.

Door de vele hopbellen weet je gewoon dat je er eentje te pakken hebt. September is bovendien een goede periode om hop te oogsten, dus pak die kans.

Wordt het echt te lastig om aan hopbellen te komen, dan kun je natuurlijk ook (online) kant-en-klare hopthee kopen. Het plezier van het zelf maken is misschien wel weg, maar je kunt dan alsnog genieten van een lekker kopje thee.


Hopthee recept

Met dit recept trek je zelf eenvoudig een thee op basis van hop.

Goed voor Een glas
Totale tijd15 minuten
TrefwoordenThee, hop, drankje
CategorieWarme drank

Wat heb je nodig

  • Een of meerdere hopbellen
  • Kokend water
  • Theeglas

Dit moet je doen

  • Kneus de hopbel lichtjes en doe dit in een glas
  • Giet er vervolgens kokend water overheen
  • Laat het een kwartier trekken
  • Haal de hopbel uit de thee
  • Eventueel zeef je de thee

Voor het recept kun je overigens ook gedroogde hop gebruiken. Het ligt er maar net aan wat je voorhanden hebt. Verder is het bovendien aan te bevelen om een thee-ei of een papieren theezakje te gebruiken. Lukt dat niet, dan is dat geen ramp. Het is dan alleen handiger om de thee eerst te zeven voordat je deze gaat drinken.Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!