Home / Overige Bierzaken / Hop thee: ontdek hoe je hem eenvoudig zelf kunt maken

Hop thee: ontdek hoe je hem eenvoudig zelf kunt maken

Maak zelf een hopthee

Hop heeft naar zeggen een ontspannend effect. Deze werking kun je daarom goed inzetten door een thee te trekken van een of meerdere hopbellen. Ik heb voor je simpel recept om zelf een hop thee te maken.

Een hopplant in de tuin, welke hobbybrouwer heeft dat nu niet. En natuurlijk kun je al die hop drogen en bewaren voor een later moment. Maar je kunt juist ook de ‘geneeskrachtige’ effecten ervan inzetten. Het schijnt namelijk dat je er goed kan slapen en het helpt je ontspannen. Misschien is dit alles wel een goede reden om er bijvoorbeeld een hop thee van te trekken.

Wanneer trek je een hop thee?

Er zijn twee redenen om thee van hop te trekken. De eerste is om dit te drinken, bijvoorbeeld omdat je gewoon wilt ontspannen. Zo kun je een of meerdere hopbellen toevoegen aan kokend water. Na een aantal minuten kun je dit drinken.

De andere reden is omdat je bij het brouwen wilt weten hoe bitter de hop is. Zelf heb ik het een aantal keren geprobeerd, maar ik kon er echter niet veel uit halen. Misschien is het een kwestie van oefenen. Door een thee van hop te trekken lossen de bitterstoffen op in het water. Eigenlijk hetzelfde effect als bij het toevoegen van hop aan het wort tijdens het koken ervan. Op deze manier zou je de bitterheid kunnen bepalen.

Meestal weet je de bitterheid wel, maar als je een hopplant in de tuin hebt, dan wil je eigenlijk wel weten hoe bitter deze uiteindelijk is. Zelf zou ik overigens niet al te veel waarde aan hechten en kijken wat de hopsoorten op het internet doen qua bitterheid. Dat vormt voor mij meestal wel een goed uitgangspunt.

ADVERTENTIE

Hoe kom je aan hopbellen?

Nu heeft natuurlijk niet iedereen een hopplant in de tuin staan. Wil je zo nu en dan een thee op basis van hop maken, dan kun je overwegen om de hop bij een van de brouw webshops te bestellen.

Soms vind je ook gewoon hopplanten in het wilt. Zeker in de periode augustus/september zijn zulke planten goed te herkennen. Door de vele hopbellen weet je eigenlijk wel dat je er eentje te pakken hebt. September is bovendien een goede periode om hop te oogsten, dus pak die kans.

Wordt het echt te lastig om aan hopbellen te komen, dan kun je natuurlijk ook (online) kant-en-klare hop thee kopen. Het plezier van het zelf maken is dan misschien wel weg, maar je kunt dan alsnog genieten van een lekker kopje thee.

Hop thee recept

Met dit recept trek je zelf eenvoudig een thee op basis van hop.

Goed voor Een glas
Totale tijd15 minuten
TrefwoordenThee, hop, drankje
CategorieWarme drank

Wat heb je nodig

  • Een of meerdere hopbellen
  • Kokend water
  • Theeglas

Dit moet je doen

  • Kneus de hopbel lichtjes en doe dit in een glas
  • Giet er vervolgens kokend water overheen
  • Laat het een kwartier trekken
  • Haal de hopbel uit de thee
  • Eventueel zeef je de thee

Voor het recept kun je overigens ook prima gedroogde hop gebruiken. Het ligt er dus maar net aan wat je voorhanden hebt. Verder raad ik het om een thee-ei of een papieren theezakje te gebruiken. Lukt dat niet, dan is dat geen grote ramp. Het is dat geval handiger om de thee eerst te zeven voordat je deze gaat drinken.Geef een reactie