Hopplant in de tuin, waar moet je aan denken?

Zet eens een hopplant in de tuin

Brouwen met eigen hop, dat wil natuurlijk elke brouwer wel. Maar is dat eigenlijk moeilijk en waar moet je rekening mee houden als je een hopplant in je tuin hebt?

Het is natuurlijk de droom van elke thuisbrouwer: brouwen met hop uit eigen tuin. Het heeft ook wel iets romantisch en daarnaast is het misschien ook wel een verantwoorde manier van brouwen. Er hoeft per slot van rekening geen hop te worden verscheept naar Nederland.

Geef de plant veel liefde en verzorging en je kunt september gaan oogsten. Kies ook een goede plek uit, want de volle schaduw, daar wordt hop niet heel vrolijk van. Mijn ervaring is dat halfzon tot vol in de zon prima werkt. Bij droge periodes even elke ochtend voor zonsopgang of anders ’s avonds even wat water geven en de plant is weer blij.

Wanneer is de hopoogst?

Wanneer is de hopoogst?

1.Een hopplant is snelle groeier

Als het in het voorjaar warmer begint te worden dan komen de eerste scheuten uit de grond. Het is een voorbode van een best wel hoog wordende plant. Het is belangrijk om de scheut zo goed mogelijk te begeleiden, want de hopplant wil vooral omhoog groeien.

De plant kan best snel groeien, maar hoe snel groeit een hopplant dan? Dit hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Maar een hopplant kan dagelijks wel tot zo’n 10 centimeter groeien. Daarnaast worden ze nogal hoog. Een hoogte van 6 tot 7 meter is vaker regel dan uitzondering. Dit geldt overigens niet voor alle hopsoorten. Er zijn namelijk ook zogeheten dwerghoppen, die weer iets lager worden.

Dat de plant zo lang kan worden wil niet zeggen dat je gelijk een paal van 10 meter in de tuin moet zetten. Je kunt de plant prima zo’n 3 meter de hoogte in laten gaan en hem vervolgens horizontaal geleiden.

2. Hop kan een woekeraar zijn

Naast dat een hopplant erg hoog kan worden, daar wil het onder de grond ook nogal gaan woekeren. Zet je de plant in de volle grond, dan is het raadzaam om de plant zoveel mogelijk te begrenzen. Zo voorkom je dat je geliefde buren slachtoffer worden van jouw mooie hopplanten.

Een manier van begrenzen is het ingraven van een grote cementkuip. Je wilt bij gebruik van een dergelijke kuip wel voorkomen dat de hopplant in een soort van moerras komt te staan. Dit kunt je doen door wat gaten in de bodem te boren, zo kan het overtollige water alsnog weglopen.

Het alternatief is om de plant in een grote plantenbak te plaatsen. Hierbij weet je zeker dat de wortels niet op vreemde plaatsen gaat groeien. Het nadeel is echter dat de voedingsstoffen in de grond na verloop van tijd uitgeput raken. Het is dus belangrijk om mest toe te dienen. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan het begin van het seizoen, zo rond maart ongeveer.

3. Geef de plant tijd

Het eerst jaar zal de opbrengst waarschijnlijk niet al te denderend zijn. Dit komt omdat de plant eerst even moet wennen aan de grond. Zo wil het de wortels goed laten settelen.

Geef de hopplant deze tijd, verzorg hem in het het eerst jaar sowieso met alle liefde. Neem genoegen met een wat kleinere oogst. Het jaar erna zul je zien dat de plant meer hopbellen zal hebben. En in het derde jaar zal de opbrengst mogelijk nog hoger zijn.

Wees dus niet bang. Ik heb zelf afgelopen jaar een chinook stekje geplaatst en de eerste scheut is halverwege mei pas uitgekomen. Ergens stelde dit me wel gerust, want ik was even bang dat de plant het opgegeven had. Maar het geeft aan de je de plant even de tijd moet geven.

Hopthee, zo maak je hem eenvoudig zelf

Hopthee, zo maak je hem eenvoudig zelf

4. Dun de scheuten uit en stek ze tot nieuwe hopplanten

Wil je veel opbrengst dan is het raadzaam om niet alle scheuten een kans te geven. Wat ik zelf doe is het wegknippen van een aantal uitschieters. Het uitdunnen doe je vooral om ervoor te zorgen dat de plant zijn energie aan een lager aantal scheuten hoeft te geven en daardoor is de kans groter dat de opbrengst wat groter zal zijn.

Wat ik daarnaast zelf altijd doe als de scheut lang genoeg is, dat is het verwijderen van de blaadjes aan de onderzijde. Zo blijft vocht daar niet hangen en voorkom ik dat de steel niet gaat rotten. Ik haal het drie tot vier lagen in blad weg.

Het stekken van een hopplant
Het stekken van een hopplant

Ik heb in het verleden geprobeerd om een aantal van deze scheuten te stekken. Dit kun je namelijk prima doen door het in een glas water te zetten en vervolgens wachten tot deze wortels heeft. De stekjes kun je vervolgens in potjes met potgrond zetten en na een tijdje heb je een nieuwe hopplant. Deze kun je dan in je tuin zetten of je maakt er iemand anders blij mee.

De verzorging van de hopplant

De onderstaande punten geven een goede richting in de beste verzorging van de hop.

  1. Het beperken van het aantal scheuten door het uitdunnen ervan
  2. Geef voldoende water, maar voorkom het rotten van de wortels door een teveel aan water
  3. Zorg ervoor dat de onderste 20-30 centimeter geen geen blad heeft
  4. Bemest de hopplant aan het begin van het seizoen
  5. Snoei de plant tot 10 centimeter terug na de hopoogst

2 reacties op “Hopplant in de tuin, waar moet je aan denken?”
Geef een antwoord