Home / Bier brouwen / Hopplant in de tuin, waar moet je aan denken?

Hopplant in de tuin, waar moet je aan denken?

Zet eens een hopplant in de tuin

Brouwen met eigen hop, dat wil natuurlijk elke brouwer wel. Maar is dat eigenlijk moeilijk en waar moet je rekening mee houden als je een hopplant in je tuin hebt?

Het is natuurlijk de droom van elke thuisbrouwer: brouwen met hop uit eigen tuin. Het heeft ook wel iets romantisch en daarnaast is het misschien ook wel een verantwoorde manier van brouwen. Er hoeft per slot van rekening geen hop te worden verscheept naar Nederland.

Wil je dus aan de slag gaan met eigen humulus lupulus oftewel hop, zorgt dan dat je kiest voor de vrouwelijk hopplant. Deze vrouwelijke plant geeft namelijk de befaamde hopbellen die je kunt gebruiken in bier.

Geef de plant veel liefde en verzorging. Na een tijdje zie je dat de plant hopbellen krijgt. Houd nog even vol en je kunt deze in augustus, september gaan oogsten. Kies ook een goede plek uit, want de volle schaduw, daar wordt hop niet heel vrolijk van. Mijn ervaring is dat halfzon tot vol in de zon prima werkt. Bij droge periodes even elke ochtend voor zonsopgang of anders ’s avonds even wat water geven en de plant is weer blij.

Wanneer is de hopoogst: ontdek het stap voor stap

Wanneer is de hopoogst: ontdek het stap voor stap

1. Een hopplant in de tuin is snelle groeier

Als het in het voorjaar warmer begint te worden dan komen de eerste scheuten uit de grond. Het is een voorbode van een best wel hoog wordende plant. Het is belangrijk om de scheut zo goed mogelijk te begeleiden, want deze wil vooral omhoog groeien.

De plant kan dus best snel groeien, maar hoe snel groeit een hopplant in de tuin dan? Dit hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Maar hop groeit per dag wel tot zo’n 10 centimeter. Dat is heel erg snel als je het mij zou vragen. Daarnaast worden ze nogal hoog. Een hoogte van 6 tot 7 meter is vaker regel dan uitzondering. Dit geldt overigens niet voor alle hopsoorten. Er zijn namelijk ook zogeheten dwerghoppen, die weer iets lager worden.

Dat de plant zo lang kan worden wil niet zeggen dat je gelijk een paal van 10 meter in de tuin moet zetten. Je kunt de plant prima zo’n 3 meter de hoogte in laten gaan en hem vervolgens horizontaal geleiden om hem zo te laten groeien.

ADVERTENTIE

2. Hop kan een woekeraar zijn

Naast dat een hopplant in de tuin erg hoog kan worden, daar wil het onder de grond ook nogal gaan woekeren. Zet je de plant in de volle grond, dan is het raadzaam om de plant zoveel mogelijk te begrenzen. Zo voorkom je dat je geliefde buren slachtoffer worden van jouw mooie hopplanten.

Een manier van begrenzen is het ingraven van een grote cementkuip. Je wilt bij gebruik van een dergelijke kuip wel voorkomen dat de hopplant in een soort van moerras komt te staan. Dit kunt je doen door wat gaten in de bodem te boren, zo kan het overtollige water alsnog weglopen.

Het alternatief is om de plant in een grote plantenbak te plaatsen. Hierbij weet je zeker dat de wortels niet op vreemde plaatsen gaat groeien. Het nadeel is echter dat de voedingsstoffen in de grond na verloop van tijd uitgeput raken. Het is dus belangrijk om mest toe te dienen. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan het begin van het seizoen, zo rond maart ongeveer.

3. Geef de plant tijd

Het eerst jaar zal de opbrengst waarschijnlijk niet al te denderend zijn. Dit komt omdat de plant eerst even moet wennen aan de grond. Zo wil het de wortels goed laten settelen.

Geef de hopplant in de tuin deze tijd, verzorg hem in het het eerst jaar sowieso met alle liefde. Neem genoegen met een wat kleinere oogst. Het jaar erna zul je zien dat de plant meer hopbellen zal hebben. En in het derde jaar zal de opbrengst mogelijk nog hoger zijn.

Wees dus niet bang. Ik heb zelf afgelopen jaar een chinook stekje geplaatst en de eerste scheut is halverwege mei pas uitgekomen. Ergens stelde dit me wel gerust, want ik was even bang dat de plant het opgegeven had. Maar het geeft aan de je de plant even de tijd moet geven.

Hop thee: ontdek hoe je hem eenvoudig zelf kunt maken

Hop thee: ontdek hoe je hem eenvoudig zelf kunt maken

4. Dun de scheuten uit en stek ze tot nieuwe hopplanten

Wil je veel opbrengst dan is het raadzaam om niet alle scheuten een kans te geven. Wat ik zelf doe is het wegknippen van een aantal uitschieters. Het uitdunnen doe je vooral om ervoor te zorgen dat de plant zijn energie aan een lager aantal scheuten hoeft te geven en daardoor is de kans groter dat de opbrengst wat groter zal zijn.

Wat ik daarnaast zelf altijd doe als de scheut lang genoeg is, dat is het verwijderen van de blaadjes aan de onderzijde. Zo blijft vocht daar niet hangen en voorkom ik dat de steel niet gaat rotten. Ik haal het drie tot vier lagen in blad weg.

Het stekken van een hopplant
Het stekken van een hopplant

Ik heb in het verleden geprobeerd om een aantal van deze scheuten te stekken. Dit kun je namelijk prima doen door het in een glas water te zetten en vervolgens wachten tot deze wortels heeft. De stekjes kun je vervolgens in potjes met potgrond zetten en na een tijdje heb je een nieuwe hopplant. Deze kun je dan in je tuin zetten of je maakt er iemand anders blij mee.

De verzorging van een hopplant in de tuin

De onderstaande punten geven een goede richting in de beste verzorging van de hop.

  1. Het beperken van het aantal scheuten door het uitdunnen ervan
  2. Geef voldoende water, maar voorkom het rotten van de wortels door een teveel aan water
  3. Zorg ervoor dat de onderste 20-30 centimeter geen geen blad heeft
  4. Bemest de hopplant in de tuin aan het begin van het seizoen
  5. Snoei de plant tot 10 centimeter terug na de hopoogst

ADVERTENTIE

Enkele veelgestelde vragen over de hopplant

Moet je alle scheuten laten groeien?

Het is verstandig om het aantal scheuten uit te dunnen. Je kan de hopplant beter zijn energie laten steken in 3-4 scheuten en hierdoor zal de opbrengst mogelijk wat hoger zijn.

Hoe snel groeit de hop?

De hop is een snelle groeier en dan zeker wel zo’n 10 centimeter per dag groeien. De plant wil omhoog groeien, dus het beste zorg je er voor dat je hem goed geleid.

Kan ik de scheuten stekken?

Dat kan zeker. Door de afgeknipte scheuten in een glas water te zetten zorg je ervoor dat deze wortels kan laten schieten. Na verloop van tijd kun je deze in een potje met tuinaarde zetten en uiteindelijk kan deze in de tuin komen.

Hoe hoog kan hop groeien?

Hop is een heuse klimplant en sommige hopsoorten kunnen een hoogte van zo’n 6 meter bereiken. Het verschilt per soort hoe hoog deze wordt.

Kan ik hop ook horizontaal laten groeien?

Je zult zien dat hop omhoog wil groeien, maar ook horizontaal is in principe wel mogelijk. Door de hopplant te geleiden kun je deze ook over balken laten kronkelen.



2 reacties op “Hopplant in de tuin, waar moet je aan denken?”

  1. Hans avatar
    Hans

    Bedankt voor de goede tips. Ik zet vandaag m’n Eickelmann’s in een speciekuip in de grond.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Graag gedaan! Veel succes met de hop

Geef een reactie