IBU: De bitterheid van bier

IBU geeft de hopbitterheid van een bier aan

Bij het brouwen van bier gebruiken we hop, deze geeft het bier een bepaalde bitterheid. Door verschillende recepturen heeft elk bier weer een andere bitterheid. Maar hoe zit het precies met de bitterheid en met bijvoorbeeld de IBU?

Soms zie je het terug op een bieretiket: De IBU-waarde. Als bierliefhebber weet je misschien dat deze waarde staat voor de bitterheid geeft. En aan de hand hiervan weet je ongeveer wat je van het bier kan verwachten. Zo kun je er bijna vanuit gaan dat je bij een hoge IBU-waarde een bitter bier gaat uitschenken.

De bitterheid wordt over het algemeen afgegeven door de gebruikte hop. Zo zijn verschillende soorten hop waaronder bitterhoppen, maar ook aroma, – en dubbeldoel hoppen. Bij een bitterhop is het alfazuurpercentage wat hoger dan bij een aromahop. Een bitterhop zal door dat hogere percentage iets meer bitterheid aan het bier gaan geven.

Ook de tijdsduur waarin de hop wordt gekookt draagt bij aan hoe bitter het uiteindelijke bier gaat worden. Tijdens het koken zullen de alfazuren een namelijk isomeren. En dit isomeren zorgt dus voor de bitterheid van bier.

Wat is IBU eigenlijk?

De afkorting IBU staat voor International Bitterness Unit. Het is een internationale standaard om de hopbitterheid van een bier aan te geven. Hop heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid alfazuren en dit percentage bepaald de uiteindelijk bitterheid.

1 IBU = 1 milligram iso-alfazuur per liter bier.

Naast IBU is er ook de EBU. Deze staat voor European Bitterness Unit. Dit is in feite dezelfde waarde en er zit nauwelijks verschil tussen beide.

IBU / EBUSMAAK
5 – 20Weinig bitter
20 – 30Bitterig
30 – 40Bitter
> 40Zeer bitter
Bron: hobbybrouwen.nl

De IBU bepaalt niet alleen de bitterheid

Het geeft zoals gezegd een bepaalde mate van hopbitterheid aan. Echter zijn er ook andere factoren die het bier zijn bitterheid geven. Hierbij kun je denken aan de gebruikte mouten, zoals geroosterde mout, of aan toegevoegde kruiden.

Het kan dus zijn dat een bier met een hoge IBU als minder bitter wordt ervaren, dan een bier met een lage IBU waarde. Dit kan bijvoorbeeld als er bij het laatste bier bijvoorbeeld geroosterde mouten zijn gebruikt. Gebruik je donkere mouten, maar wil je minder bitterheid dan wel minder wrangheid aan je bier dan kun je ervoor kiezen om deze mouten te coldsteepen.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


Geef een antwoord