Met dit recept voor een Limburgs stofpotje met bier breng je licht in de donkere herfstdagen. Het vereist een middagje pruttelen, maar dan heb je wel een erg smaakvol gerecht voor op tafel.
Voor mij is bier in de keuken echt onmisbaar. Er zijn namelijk veel mooie gerechten om bier in te verwerken. Zo ook dit stoofpotje dat we elk jaar wel maken, zeker al de herfst is aangebroken. Inmiddels is dit recept een echte klassieker geworden hier thuis.
In het kort
- Het gebruik van bier in stoofpotjes geeft het gerecht diepgang, complexiteit en een subtiele bitterheid die moeilijk met water of bouillon te bereiken is.
- Donkere bieren zoals een Dubbel of Bockbier (bijvoorbeeld Brand Dubbelbock of Bernardus Abt 12) zijn ideaal, omdat ze karamel, mout en zoetige tonen toevoegen.
- Bieren met een sterke hopbitterheid, zoals IPA’s, worden afgeraden, omdat deze tijdens het inkoken een scherpe of wrange nasmaak kunnen geven.
- De zuren en enzymen in het bier helpen om het rundvlees malser te maken tijdens het lange sudderproces.
- Het stoofpotje vereist minimaal 2,5 tot 3 uur stoven. Een traditionele toevoeging is een sneetje oud brood besmeerd met mosterd, dat de saus bindt. Serveer het traditioneel met friet of puree.
Waarom bier in een stoofpotje?
Wist je dat bier een stoofpotje diepgang en complexiteit geeft? Zo krijgt het geheel een subtiele bitterheid die je met een bouillon of weinig niet snel bereikt. Zo karameliseren de suikers en moutarom’s tijdens het sudderen en zorgen daarmee voor een rijke en volle smaak.
Donkere bieren voegen tonen van karamel, chocomel en koffie toe. Wil je een frissere en kruidige toets dan zijn lichtere bieren een prima keuze. Verder helpt bier om het vlees malser te maken, dat komt doordat de zuren en enzymen het langzaam garen bevorderen. Voldoende redenen dus om een bier te verwerken in een stoofpotje.
Welke bier is het beste geschikt?
De keuze voor het bier bepaald de smaakrichting van je stoofpotje. Zo geven een dubbel of donker abdijbier een klassiek smaakprofiel die vol, mout en lichtzoet is, iets dat perfect past bij rundvlees. Wil je een iets krachtigere smaak dan kun je ook een stout of porter gebruiken. Deze zijn echt ideaal als je van geroosterde en bittere tonen houdt. Ben je meer op zoek naar een wat subtieler smaakprofiel, gebruik dan een amberbier of tripel. Deze brengen namelijk meer kruidigheid en fruitigheid in het gerecht.
Ik raad het af om een bier te gebruiken dat een sterke hopbitterheid heeft, denk hierbij aan IPA’s. Deze bieren kunnen namelijk tijdens het inkoken en scherpe nasmaak geven. Zelf gebruik ik het liefste de Dubbelbock van Brand of de Bernardus Abt 12. Beiden zijn hier favoriet voor het stoofvlees.
Limburgs stoofpotje met bier
Maak zelf dit stoofpotje en geniet van de Limburgse Keuken
Ingrediënten
- 1 kilo magere runderlappen
- 100 gram boter
- 2 uien
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 700 ml rundvleesbouillon
- 300 ml donker bier
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 2 sneetjes (oud) brood
- Mosterd
Bereiding
- Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit het boter in de braadpan en bak hierin het vlees aan beide kanten bruin.
- Haal het vlees uit de pan
- Snipper de uien en fruit deze vervolgens 2-3 minuten in het bakvet
- Voeg de basterdsuiker en bloem toe en roer ht geheel even door. Bak dit 1 minuut
- Leg het vlees terug in de pan en giet de bouillon en het bier erover
- Voeg de laurierblaadjes met daarin de kruidnagels erin gestoken toe
- Breng alles aan de koek en stoof daarna afgedekt ca 1 uur op laag vuur
- Besmeer de sneetjes brood met een dikke laag mosterd en leg ze met de besmeerde kant op het vlees
- Stoof nog 1 uur en schep dan het vlees en brood door elkaar totdat de us bind
- Vervolgens nog 30 minuten stoven tot het vlees zacht is
- Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels
Veelgestelde vragen over stoofpotje met bier
Voor een Limburgs stoofpotje kies je het liefst een donker, volmoutig bier zoals een dubbel of bockbier. Deze geven een rijke, zoetige smaak aan het gerecht. Vermijd bittere bieren zoals IPA’s, want die kunnen het vlees wrang maken.
Laat het vlees minstens 2,5 tot 3 uur zachtjes stoven op laag vuur. Zo wordt het heerlijk mals en trekken de smaken goed in. Hoe langer je stooft, hoe intenser de smaak.
Ja, dat kan, maar het mist wel wat diepgang in smaak. Alcohol helpt normaal gesproken bij het loskomen van smaken in het vlees. Kies bij voorkeur voor een donker alcoholvrij bier met veel moutigheid.
Traditioneel wordt het geserveerd met friet, aardappelpuree of knapperig brood. Ook rode kool of appelmoes passen er goed bij. De saus van het stoofvlees combineert heerlijk met aardse smaken.
Ja, stoofpot smaakt vaak zelfs beter als je het een dag van tevoren maakt. De smaken trekken dan nog beter in het vlees. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast en warm langzaam op.