Een goede oliebol tijdens oud en nieuw is natuurlijk traditie. Dit jaar heb ik voor de afwisseling eens wat nieuws geprobeerd: oliebollen met bier.
Om het nieuwe jaar in te luiden is het bij veel mensen vaste prik om oliebollen te eten. Er is hier natuurlijk veel variatie in mogelijk. Denk aan oliebollen met rozijnen of met appel. Maar wist je dat het ook erg lekker is om oliebollen met daarin bier te bakken. De smaak van het bier komt dan subtiel terug.
Als je het mij vraagt is bier dus echt een verrassend ingrediënt en het zorgt daarnaast ook nog eens voor extra luchtige en smaakvolle oliebollen. Tijd om hiermee aan de slag te gaan dus.
Koken met bier?
Het toevoegen van bier aan het beslag voor oliebollen is eigenlijk niet nieuw. Ik vind het zelf altijd wel leuk om te koken met bier en zoek altijd naar manieren om bier in recepten te verwerken. Zo ben ik regelmatig op zoek naar manieren om bij het koken bier te gebruiken. Het is wat mij betreft echt een verrijking van je recepten.
In mijn zoektocht naar leuke recepten heb ik dus onlangs zelf oliebollen gebakken met daarin bier verwerkt. Dit waren echt de meest verrukkelijke oliebollen die ik ooit heb gegeven. Het donkere bier dat ik heb gebruikt kwam subtiel in de smaak naar boven. Het was wat mij betreft echt een verrijking!
Waarom bier gebruiken in oliebollenbeslag?
Door bier te gebruiken in het beslag voor oliebollen heb je als het ware een natuurlijk rijsmiddel. Het koolzuur zal het beslag extra luchtig maken. In het basis recept hieronder voeg ik overigens nog wel wat extra bruiswater toe.
Naast de luchtigheid krijgen de oliebollen extra smaak. Het bier voegt namelijk een subtiel moutige of juist een hoppige toets toe. Dit hangt natuurlijk af van de bierstijl die je gebruik. Kies je voor een donker bier dan zal de smaak rijk en voller zijn, terwijl IPA’s juist die hoppigheid geven.
In mijn recept heb ik gekozen voor een Lefort 10, daarnaast heb ik een snufje kaneel toegevoegd om de smaak van het bier nog wat meer omhoog te delen. Dit is echt goed gelukt, als je het mij vraagt!
ADVERTENTIE
Welk bier moet je nu gebruiken?
In principe kun je elk bier gebruiken dat je wilt. Het resultaat hangt echter wel af van het gekozen bier. Een subtiel bier zoals eens Pilsener kan wat tegenvallen. Ik zou zelf kiezen voor een donker Belgisch bier. Denk bijvoorbeeld aan een goede trappist zoals Westmalle of La Trappe.
Wil je het wat frisser aanpakken dan kun je kiezen voor een hoppige IPA of bijvoorbeeld een Witbier. Beiden passen wat betreft smaak prima in een oliebol. Het fris-zurige van een witbier kun je zelfs versterken door wat citrusrasp toe te voegen aan je beslag.
Basisrecept voor oliebollen met Bier
Maak met dit recept zelf overheerlijke oliebollen met daarin bier. Je zult het bier subtiel terugproeven in het eindresultaat, erg smaakvol als je het mij zou vragen.
Ingrediënten
- 1 flesje bier (bijvoorbeeld een donker bier)
- 500 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- 1 ei
- 100 ml bruiswater
- Optioneel: rozijnen, krenten of stukjes appel
Instructies
- Meng de bloem en het gist in een grote kom
- Voeg hier een losgeklopt ei samen met het bruiswater en bier aan toe
- Roer het geheel tot een glad beslag
- Het is nu de tijd om eventueel extra ingrediënten zoals de rozijnen toe te voegen
- Laat het beslag op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume (ongeveer 1 uur)
- Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
- Gebruik een ijslepel of twee lepels om bolletjes beslag in de olie te laten glijden
- Bak de oliebollen goudbruin en gaar in ongeveer 5-7 minuten
- Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi vervolgens met poedersuiker
Enkele tips voor de perfecte oliebollen
In de eerste plaats is het een kwestie van het juiste bier kiezen. Pak het bier dat jij lekker vind of splits het beslag in tweeën om zo verschillende oliebollen te bakken. Zo kun je namelijk prima uitvogelen wat voor jou echt werkt. Zorgt er ook voor dat je het bier op kamertemperatuur hebt, hiermee zal de rijzen wat beter werken.
Het is verder ook goed om de oliebollen goed te laten uitlekken op een stuk keukenpapier, hiermee voorkom je echt vettige oliebollen. Gooi verder ook niet te veel oliebollen in de pan, geeft ze vooral de ruimte om te bakken.
Wees ten slotte vooral creatief, maak het interessanter door bijvoorbeeld rozijnen of appels te gebruiken in het beslag. Je kunt de rozijnen bijvoorbeeld van te voren al in het bier laten wellen. Op deze manier nemen ze nog meer smaak op.
ADVERTENTIE
Voorkom deze veelgemaakte fouten
Ook als je oliebollen met bier gaat bakken is het handig om deze veelgemaakte fouten te voorkomen:
Zorg er voor dat het beslag goed rijst. Doe je dit niet dan zal het beslag wat compacter zijn en eindig je dus met erg machtige oliebollen. Geeft het beslag ook voldoende tijd om te rijzen en zet het op warme temperatuur weg.
De olie moet ook warm genoeg zijn, ga dus echt voor die 180 graden. Te koud vet zorgt ervoor dat de oliebollen te veel vet opnemen en dat wil je juist niet.
Boekentip: Bier en Oliebollen
In het boek “Bier en Oliebollen” neemt biersommelier Arvid Bergström je mee in de vele variaties op de oliebol. Met zo’n 27 verrassende recepten en met tips voor bijpassende bieren kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Het boek is daarom dus een echte aanrader, zeker als jij een stapje verder wil gaan dan de traditionele oliebol zoals we die kennen.
Kortom: als je het mij zou vragen dan is dit boek een echte must-have voor iedereen die houdt van bakken en variëren met oliebollen.
Ben jij klaar om next-level oliebollen te bakken? Schaf dan zeker dit boek aan!
Ga ook aan de slag!
Ik hoop dat ik je met dit recept heb geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met bier oliebollen. Het is een makkelijk recept dat voldoende ruimte geeft voor variaties. Je zou bijvoorbeeld een soort van dip kunnen maken op basis van karamel met wat bier, dan maak je het echt next-level.
Laat me vooral in de reacties weten hoe jij dit recept hebt gebruikt en hoe je het eindresultaat vond.
Disclaimer: In dit artikel komen affiliate links voor. Als je via deze links iets koopt, dan ontvang ik een kleine vergoeding zonder extra kosten voor jou. Deze vergoeding helpt om deze website te ondersteunen en te verbeteren. Bedankt voor je steun!