Home / Bier nieuws / Vier jij ook St. Patrick’s Day op 17 maart?

Vier jij ook St. Patrick’s Day op 17 maart?

St. Patrick's Day is een Ierse feestdag

Denk je aan Ierland, dan denk je waarschijnlijk aan St. Patrick’s Day. Het is namelijk de nationale feestdag van Ierland. En het staat daarnaast bekend als één van de meest gezelligste en groenste dagen van het jaar.

Elk jaar op 17 maart is het zover. Wereldwijd wordt er dan door meer dan 75 miljoen met het leven van St. Patricius, de beschermheilige van Ierland herdacht. In zo’n 200 landen vieren ze de feestdag en vrijwel overal met dezelfde tradities.

Zo staat deze nationale feestdag in het teken van de kleur groen en gaat het gepaard met typisch Iers eten en drinken. Denk daarbij aan lamsstoof, fish & chips met daarbij een pint van het bekende Guinness bier. Voor de rest is er vooral Ierse muziek te horen. Dus ‘Be Irish for a day’: verruil het Nederlandse oranje voor het Ierse groen en vier St. Patrick’s day net zoals de Ieren dat doen.

St. Patrick’s day is een feestdag vol met tradities

Sint Patricius was overigens degene die ervoor zorgde dat de Ieren zich in de vijfde eeuw tot het Christendom bekeerden. En tegelijkertijd werd ook het klavertje drie het nationale symbool van Ierland. Dit klavertje staat overigens voor de heilige drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest.

Door de jaren heen zijn veel Ieren door migratie verdeeld geraakt over verschillende werelddeel. St. Patrick’s Day is daardoor de bindende factor geworden en het verbindt de verspreide Ieren. Vandaar dat het vandaag de dag dan ook over de hele wereld wordt gevierd. Op deze dag kleuren zowel mensen, steden als rivieren groen.

St. Patrick’s Day in Nederland

Steeds vaker vieren we niet-Nederlandse feestdagen ook gewoon in ons eigen land. Denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse Halloween. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor St. Patrick’s day. Op 17 maart vinden er op veel plekken activiteiten plaats in pubs. Meestal zijn deze activiteiten te vergelijken met Koningsdag. Er is vooral feest, gezelligheid en veel groen in plaats van ons eigen oranje.

Verder wordt er veel Ierse muziek gespeeld en treden er Ierse artiesten op. De echte fans kunnen daarnaast op 17 maart hun groene hart ophalen. Dit kan bij de grootste St. Patrick’s day viering in Den Haag. Voor de 10e keer op rij bundelen Grote Markt Den Haag, O’Casey’s Irish Pub en Irish Club Netherlands hun krachten. Vanaf 16.00 uur tot net voor middernacht kun je de Ierse cultuur midden in het hart van de hofstad vieren.

Wat wordt er traditiegetrouw gedronken?

Als je aan Iers bier denkt, dan is de kans groot dat je aan Guinness denkt. Dit stout bier is echt onlosmakelijk verbonden met St. Patrick’s Day. Zo kennen beiden een rijke Ierse geschiedenis. En het iconische donkere bier maakt verder deel uit van de symbolen en cultuur van Ierland.

Een pint Guinness, past goed bij St. Patrick’s Day

Het bier speelt een belangrijke rol in het sociale leven van Ierland. Het is namelijk via de IErse Pubs, de favoriete ontmoetingsplaatsen van de Ieren, te verkrijgen. Het zal je dus niets verbazen dat Guinness gezien wordt als de belichaming van St. Patrick’s Day. Op de feestdag worden er dan ook zo’n 13 miljoen pints gedronken. Dat is flink meer dan op een willekeurige andere dag waar de teller op zo’n 7,5 miljoen pints staat.

Bekende artiesten van Ierse komaf

Naast eten en drinken is ook muziek een belangrijk onderdeel van St. Patrick’s Day. De vreugde van de Ierse muziek is dan ook vanuit pubs en op straat goed te horen. Zeker ook omdat iedereen uit volle borst meezingt. Er zijn een aantal Ierse artiesten die wereldwijd bekendheid genieten. Denk bijvoorbeeld aan de Dropkick Murphys, U2 en Niall Horan, oud-lid van One Direction.

We kunnen wel stellen dat het niet voor niets is dat het nationale logo van Ierland een harp is. En dat dit zelfs terugkomt in het logo van Guinness. Je zou bijna kunnen stellen dat het allemaal verbonden is met elkaar.