Met dit stout recept brouw je een lekkere smaakvolle (dry) stout. Met zijn 6,4% is hij zeker niet hoog in alcohol.
Het was eigenlijk Jopen dat met zijn Extra stout mijn liefde voor de stijl heeft doen aanwakkeren. Daarna kwam brouwerij Poesiat & Kater met de Vollenhoven Stout. Beide zijn zeer lekkere bieren.
Na nog enkele andere (dry) stouts gedronken te hebben, waaronder eentje van brouwerij de blauwe knoop, vond ik het wel tijd om zelf een poging te wagen.
Persoonlijk vind ik dat deze poging zeer succesvol is gebleken, want de gebrouwen batch was vrij vlot op. Vandaar dat ik deze eerste versie van het stout recept bij deze deel.
Stout recept
Brouw een heerlijke dry stout.
Wat heb je nodig?
- Mout: 4000 gram Swaen Dutch Pale Ale (7 EBC)
- Mout: 500 gram gerstvlokken, van de biologische winkel (2 EBC)
- Mout: 350 gram BlackSwaen Chocolate B (850 EBC)
- Mout: 80 gram BlackSwaen Black (1325 EBC)
- Hop: 30 gram Chinook (bellen, 8,6% alpha)
- Gist: 1 zakje Fermentis US-05 SafAle
Maischschema
- Maischen: 75 minuten op 64 graden
- Uitmaischen: 10 minuten op 78 graden.
Kookschema
- 30 gram chinook – 60 minuten
Ik ben begonnen met 18 liter water en heb 5,3 liter spoelwater gebruikt. Verder heb ik de US-05 gist gebruikt, dit omdat ik geen S-04 gist in huis had. De volgende keer dat ik ga brouwen wil ik S-04 gist gebruiken, want ik vind dat deze gist het beste bij deze stijl past.
In dit stout recept maak ik gebruik van gerstvlokken. Deze heb ik gehaald bij een biologische supermarkt. Natuurlijk kan je deze ook bestellen bij een van de vele brouwshops die er zijn. Overigens heb ik geen speciale dingen met de vlokken gedaan, zoals verstijfselen. Ik heb het gewoon meegemaischt.
Voor mij volgende poging hoop ik een iets hoger alcoholpercentage (rond de 7%) te behalen en wil ik het bier nog iets droger hebben. Zodat ik het oprecht een ‘dry’ stout kan noemen.
Ga je dit stout recept proberen? Laat me vooral weten wat je ervan vindt.
Dit recept zelf brouwen?
Om het leven wat makkelijk te maken heb ik het recept voor 20 liter ingevoerd in brewfather. Op deze manier kun jij het makkelijk overnemen en eventueel aanpassen naar jouw situatie.
24 reacties op “Stout recept: brouw een smaakvolle dry stout”
Gist: 1 zakje Fermentis US-05 SafAle vraagje heb je hier een giststarter van gemaakt of heb je het erbij gestrooid?
Ik heb het gewoon gelijk op het afgekoelde wort gestrooid.
Moet ik het er alleen op strooien of ook nog er doorheen roeren.
Ik ga 20 liter maken heb ik dan aan 1 zakje genoeg?
Het kan beide. Ik strooi het er meestal overheen. Vroeg ging ik nog met een garde roeren zodat er ook wat extra zuurstof in het vat komt. Het is net wat de voorkeur geniet.
Volgens mij is 1 zakje voldoende voor 20 liter. Als je echt twijfelt voeg dan gewoon anderhalf/twee zakjes toe.
gebruik jij ook wel eens carbo drops als bottelsuiker ?
ik wil het misschien gaan proberen heb jij hier ervaring mee ?
Ik heb er wel eens naar gekeken, maar heb er verder eigenlijk geen ervaring mee.
Hoi Andy, dit is een zeer toegankelijk recept en die is bij mij zeker in de smaak gevallen. Inmiddels ben ik een variant van deze aan het brouwen met Tonkaboon en Fuggle hop, ben benieuwd!
Dank je wel voor de reactie, dit vind ik echt leuk om te horen 🙂
Hoi Andy, we willen deze morgen gaan brouwen? Hoe lang laat je deze vergisten?
Hallo, ik laat het meestal 3 weken vergisten om zeker te zijn dat de gist klaar is. Tussentijds hevel ik ook nog over, maar dat is geen must.
Beste Andy,
Ik wil dit ook gaan proberen. Qua vergisting, welke temperatuur is hiervoor handig?
Ik hanteer over het algemeen een temperatuur van 19-20 graden.
Merci…
Nog 1 vraagje… kooktijd totaal is 60 minuten, en je doet er vanaf het begin al de 30 gram hop bij?
Ja, dat klopt helemaal 🙂 De toevoeging is vooral voor het bittertje
Twee vragen:
1. Voegen jullie suiker toe voordat het brouwsel het vergistingsvat in gaat?
2. Hoeveel suiker (if any) bij het bottelen?
Dank!
Er is geen suiker toegevoegd voor vergisting en ik heb ongeveer 5 gram suiker per liter gebruikt
Hi Andy, ik was benieuwd of jij al eens geëxperimenteer hebt met koffie / espresso toevoeging. Zou deze stout daarvoor in aanmerking kunnen komen denk je?
Ik wil jou recept eens gaan proberen en dan zie ik het wel, maar ik was gewoon nieuwsgierig 😉
Ik heb nog niet geëxperimenteerd met koffie, staat wel op mijn lijstje. Zou daarom niet durven zeggen of dit recept daarvoor een goede basis vormt. Misschien wel, maar bij een koffie stout denk ik toch wel meer aan een iets zwaarder bier. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van proberen.
Ik ga het denk ik gewoon proberen 😉
Je hoort van me 😉
Hoi Andy
Voor de specifieke schuimkraag van een stout, zou ik een eiwitrust willen inbouwen in jouw recept. Wat is jouw visie hierover?
Ik heb dit een tijdje gedaan, maar ben daarvan afgestapt en het heeft geen impact gehad op de schuimkraag. Ik zou een eiwitrust alleen doen als er heel veel tarwemout in de stort zitten.
Hey Andy,
Wij zijn momenteel bezig met dit recept maar we vroegen ons af hoelang het bier nog moet vergisten? We dachten zelf aan een week of vier maar wat hou jij aan?
Alvast bedankt!
Ik houd over het algemeen zo’n 3 weken aan. Aan het einde meten over 3 verschillende dagen. Is het SG stabiel, dan kun je gaan bottelen. Het SG moet wel rond het verwachtte eind-sg liggen.
Oh top, dankjewel!