Leer alles over het zelf brouwen van bier

Stout recept

| geschreven door Andy Meerwaldt
Het resultaat van het stout recept

Met dit stout recept brouw je een lekkere smaakvolle (dry) stout. Met zijn 6,4% is hij zeker niet hoog in alcohol.

Het was eigenlijk Jopen dat met zijn Extra stout mijn liefde voor de stijl heeft doen aanwakkeren. Daarna kwam brouwerij Poesiat & Kater met de Vollenhoven Stout. Beide zijn zeer lekkere bieren.

Na nog enkele andere (dry) stouts gedronken te hebben, waaronder eentje van brouwerij de blauwe knoop, vond ik het wel tijd om zelf een poging te wagen.

Persoonlijk vind ik dat deze poging zeer succesvol is gebleken, want de gebrouwen batch was vrij vlot op. Vandaar dat ik deze eerste versie van het stout recept bij deze deel.

Stout recept

Brouw een heerlijke dry stout.
Volume15 liter
Begin SG1,061
Eind SG1,014
Alcoholpercentage6,4%
Brouwzaalrendement60%
Calorieën per flesje (330ml)198
Bottelsuiker / liter4,8 gram

Wat heb je nodig?

  • Mout: 4000 gram Swaen Dutch Pale Ale (7 EBC)
  • Mout: 500 gram gerstvlokken, van de biologische winkel (2 EBC)
  • Mout: 350 gram BlackSwaen Chocolate B (850 EBC)
  • Mout: 80 gram BlackSwaen Black (1325 EBC)
  • Hop: 30 gram Chinook (bellen, 8,6% alpha)
  • Gist: 1 zakje Fermentis US-05 SafAle

Maischschema

  • Maischen: 75 minuten op 64 graden
  • Uitmaischen: 10 minuten op 78 graden.

Kookschema

  • 30 gram chinook – 60 minuten

Ik ben begonnen met 18 liter water en heb 5,3 liter spoelwater gebruikt. Verder heb ik de US-05 gist gebruikt, dit omdat ik geen S-04 gist in huis had. De volgende keer dat ik ga brouwen wil ik S-04 gist gebruiken, want ik vind dat deze gist het beste bij deze stijl past.

In dit stout recept maak ik gebruik van gerstvlokken. Deze heb ik gehaald bij een biologische supermarkt. Natuurlijk kan je deze ook bestellen bij een van de vele brouwshops die er zijn. Overigens heb ik geen speciale dingen met de vlokken gedaan, zoals verstijfselen. Ik heb het gewoon meegemaischt.

Voor mij volgende poging hoop ik een iets hoger alcoholpercentage (rond de 7%) te behalen en wil ik het bier nog iets droger hebben. Zodat ik het oprecht een ‘dry’ stout kan noemen.

Ga je dit stout recept proberen? Laat me vooral weten wat je ervan vindt.

6 reacties op “Stout recept”

aart schreef:

Moet ik het er alleen op strooien of ook nog er doorheen roeren.
Ik ga 20 liter maken heb ik dan aan 1 zakje genoeg?

Andy Meerwaldt schreef:

Het kan beide. Ik strooi het er meestal overheen. Vroeg ging ik nog met een garde roeren zodat er ook wat extra zuurstof in het vat komt. Het is net wat de voorkeur geniet.

Volgens mij is 1 zakje voldoende voor 20 liter. Als je echt twijfelt voeg dan gewoon anderhalf/twee zakjes toe.


Geef een reactie