Home / Bier brouwen / De SafAle US-05 van Fermentis: maak kennis met deze gist

De SafAle US-05 van Fermentis: maak kennis met deze gist

De SafAle US-05 van Fermentis

Ik denk ergens dat de SafAle US-05 gist toch wel een van de meest gebruikte giststammen van Fermentis is. Het is een stam met een neutraal karakter, waardoor de hop en mout beter naar boven komt.

Herkomst van de gist

De SafAle US-05 wordt gemaakt door Fermentis en is een West-Coast gist. De gist komt in gedroogde vorm en heeft zijn oorsprong in Amerikaanse Californië. Volgens de verhalen komt de gist uit de Sierra Nevada brouwerij. Uit deze “Chico” stam zijn verschillende West Coast gisten voortgekomen, waaronder dus de US-05.

Vandaag de dag is het een veelgebruikte gist voor zowel hobbybrouwers als professionele brouwerijen. De verkrijgbaarheid is bovendien erg goed en is te koop bij de verschillende webshops. De prijs ligt zo rond de 2,50 tot 3 euro.

Het karakter van de SafAle US-05 gist

De US-05 is een neutrale gist, dus dat betekent dat de gist zelf vrijwel geen esters en smaak afgeeft. Vanwege dit karakter is het uitermate geschikt voor bierstijlen, waarbij je de hoppigheid of juist de moutigheid meer naar voren wilt laten komen.

Over het algemeen wordt de US-05 gist gebruikt om IPA’s mee te brouwen. Want door het neutrale karakter wordt het accent van het bier vooral op de hoppigheid gelegd.

De eigenschappen van de US-05 gist

Fermentis adviseert om bieren met deze gist te vergisten op een temperatuur dat ligt tussen de 17 en 24 graden Celcius. Zelf hanteer ik meestal een temperatuur van 20 graden. Het is mogelijk om te vergisten op iets lagere temperatuur, bijvoorbeeld om een California Common mee te brouwen.

De vergistingsgraad van de US-05 gist ligt vrij hoog met een gemiddelde tussen de 78 en 82%.

Het is ook mogelijk om zwaardere bieren te brouwen, want de alcoholtolerantie ligt zo tussen de 9 en 11%.

Mate van uitvlokking

De US-05 gist heeft een gemiddelde uitvlokking. Dit houdt in dat het iets langer kan duren, voordat de gist gaat bezinken. In principe is dat goed, want voor een actieve vergisting wil je namelijk de gist niet al te inactief laten worden. Als het gist namelijk eerder inactief wordt, zal het eerder bezinken.

Echter is de keerzijde van een gemiddelde mate van uitvlokking, dat het iets langer kan duren voor het helder krijgen van het bier.

Welke stijlen kun je allemaal met de US-05 gist brouwen?

De US-05 gist is een veelzijdige gistsoort en is geschikt om een breed scala aan bierstijlen mee te brouwen. Door het neutrale karakter kun je er onder andere goed hoppige bieren mee brouwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een (Double) India Pale Ale of een American Pale Ale.

Bierstijlen die je onder andere kunt brouwen met deze gist zijn:

  • (Double) India Pale Ale
  • (American) Pale Ale
  • Porter
  • Stout
  • Tripel
  • Barley Wine
  • Kölsch
  • Alt


Geef een reactie