Home / Genieten van bier / Trots op Limburgs bier en brouwerijen uit het zuiden

Trots op Limburgs bier en brouwerijen uit het zuiden

Limburgs bier, dat is genieten!

Met meer dan 900 brouwerijen in ons land leek het me eens tijd om eens wat liefde te geven aan het Limburgs bier en vooral ook de brouwerijen die er in de mooie provincie te vinden zijn.

Denk je aan Limburgs bier, dan kom je al snel uit bij brouwerij Hertog Jan uit Arcen. Op een mooie plek uitkijkend op de Maas wordt kleinschalig het speciaalbier uit het assortiment gebrouwen. Het pils wordt vanwege het grote volume al jaren elders gebrouwen. Omdat Hertog Jan vele jaren geleden is overgenomen door het grote AB-Inbev mag het geen craft bier genoemd worden.

Ga je iets zuidelijker kijken dan kom je uit bij een brouwerij in opkomst. Namelijk brouwerij de Klep in Venlo. Het schijnt gevestigd te zijn op een mooie lokalen en in het korte bestaan heeft de brouwerij al enkele prijswinnende bieren gebrouwen. Erg tof en een goed visitekaartje voor het Limburgse bier als je het mij zou vragen. De brouwerij staat daarnaast zeker nog op mijn lijstje om eens langs te gaan!

Nog iets anders dat ik wel kwijt wil over Venlo is het Venloosch Alt. Een bierstijl dat kenmerkend is voor de stad. Tegenwoordig wordt het gebrouwen bij brouwerij Lindeboom in Neer, dat zuidelijker in de provincie ligt.

Een andere brouwerij die mijn aandacht heeft is brouwerij de Brouwschuur in Weert. Jazeker, we zitten al in het midden van Limburg. Bij de brouwschuur kun je als huurbrouwer terecht om je bieren te laten brouwen. Vele huurbrouwers hebben hun weg al naar Weert gevonden en dat is erg tof natuurlijk. Als je Weert hoort dan heb je vast wel eens gehoord van brouwerij de Natte Gijt, helaas is deze vorig jaar gestopt met het brouwen.

Naar het zuiden: meer Limburgs bier!

Hoe zuidelijker je komt in de provincie, hoe anders het dialect wordt. Gelukkig is het bier uit Limburg begrijpelijk voor iedereen. Had ik het net al over de brouwerij de Brouwschuur waar je kunt huurbrouwen. Daar was in Sittard het inmiddels failliete InBier. Een supertof concept, helaas net in de verkeerde periode operationeel en het heeft het daardoor niet mogen redden.

Voor mensen buiten de provincie staat Limburg gelijk aan Maastricht. En daar is ook een mooi bierig verleden over te vertellen. Kijkend naar de geschiedenis kom je uit op Mestreechs Aajt, een spontaan vergist bier. Een andere ontdekking die ik onlangs deed was de Wieckse Witte, een bier waarvan ik altijd dacht dat het uit België kwam. Niets is minder waar. Ooit werd dit gebrouwen in de Maastrichtse brouwerij De Ridder en genoemd naar de Maastrichtse wijk Wyck. De Ridder is uiteindelijk overgenomen door Heineken en de Wieckse Witte wordt sinds 2021 helaas niet meer gebrouwen.

In het gebouw waar ooit de Ridder zat, daar vind je nu stadsbrouwerij Maastricht en hier worden erg lekkere bieren gebrouwen. Een andere brouwerij uit de hoofdstad van Limburg is Zuyd Craft. Hier worden ook erg goede bieren gebrouwen. Een solide basisassortiment en eens in de zoveel tijd wordt er iets ‘geks’ gebrouwen. Zeker een aanrader!

Ik vergeet zowaar bijna een andere bekende naam te noemen en dat is Brand, de brouwerij uit Wijlre. Ook deze is jaren geleden overgenomen door Heineken, maar de brouwerij is nog steeds operationeel en hier is zelfs een tijdje het ‘Amerikaanse’ Lagunitas gebrouwen. Het pilsener van Brand, dat ik overigens graag mag drinken, wordt sinds een aantal jaren in een andere bierfabriek van Heineken wordt gebrouwen. De locatie in Wijlre is inmiddels echt kleinschaliger geworden en is sinds korte tijd operationeel als een soort van proefbrouwerij. Dat laatste doet me een beetje denken aan wat er met Hertog Jan in Arcen is gebeurd, kleinschalig en voor publiek opengesteld.

Limburgs bier in de familie

Nu hoor ik je bijna denken: je vergeet er een paar. Dat is eigenlijk wel met een reden, want waar ik echt blij van wordt zijn kleine onafhankelijke brouwerijen met goed pilsener bier. En laat Limburg daar nu drie van zulke brouwerijen hebben.

In Gulpen vind je namelijk de Gulpener brouwerij, een erg fijne familiebrouwerij waar veel moois wordt gebrouwen. Ik ben zelf groot van de Ur-Hop, een goed hoppig bier. Naast Gulpener worden hier ook de Gerardus bieren gebrouwen. Gulpener is een innoverende brouwerij, ze zijn zo goed als energieneutraal en halen de grondstoffen zoals mout en hop uit de regio. Erg verantwoord dus!

Een andere familiebrouwerij dat ik een warm hart toedraag is de Alfa Brouwerij in Thull. Het pilsener is eigenlijk wel vaste prik hier in huis. Prima Limburgs bier dus. Andere aanrader van Alfa is Krachtig Dort, een Dortmunder stijl bier.

Ten slotte mag ik de Lindeboom brouwerij in Neer absoluut niet vergeten. Net als de twee hierboven genoemde is Lindeboom ook een familiebrouwerij. Naast het pilsener, herfstbock en de saison wordt hier onder andere het eerder genoemde Venloosch Alt gebrouwen. En ze brouwen de Gouverneur bieren gebrouwen, waarvan ik de Stout op ’t Hout zeker kan aanbevelen. Dus als je in Limburg bent, probeer dan zeker dit bier.

Vergeten brouwerijen

Toen ik jaren geleden eens in een gesprek de Limburgse brouwerijen aan het opsommen was kwam ik ook nog eens uit op Leeuw Bier uit Valkenburg. Overgenomen door het Belgische Haacht in 2000. Helaas wordt dit bier sinds 2006 niet meer in Limburg gebrouwen, de productie is namelijk naar België verplaatst.

En zo zijn er verschillende bekende namen uit het Limburgse bierlandschap verdwenen. En daar waar er brouwerijen verdwijnen en langzaam vergeten woorden, daar zijn er ook weer nieuwe die beginnen aan het brouwavontuur. Dus mogelijk ben ik een aantal brouwerijen vergeten te benoemen!

Brouwerijen actief in Limburg

Zoals hierboven gezegd, zijn er vast nog vele brouwerijen in Limburg te vinden. Ze passen helaas niet allemaal even goed in het verhaal. Het leek me daarom wel mooi om een klein overzicht te maken van al het moois dat de provincie te bieden heeft.

Oproep: Ik ben wel benieuwd: welke brouwerij mis ik nog en moet ik zeker nog aan dit overzicht toevoegen.

BrouwerijLocatie
Alfa brouwerijThul
Ambrass brouwerijSittard
Aspro BrewsSusteren
BatjesValkenburg
Blerickse Brouw CompagnieBlerick
Brand bierbrouwerijWijlre
Brouwerij CasimirRoermond
Brouwerij d’OoijevaerGennep
Brouwerij De Fontein Stein
Brouwerij De GriezeOostrum
Brouwerij LoGISTerGeleen
Brouwerij ’t SmaktSmakt
Brouwerij Thorns WitThorn
Brouwerij VakwerkMechelen
Brouwerij Vals PlatMaastricht
Casle BierKessel
De 2 BrouwheerenMechelen
De Brouwers Van WanssumWanssum
De Brouwschuur: Weerter StadsbrouwerijWeert
De la Haye BeerLandgraaf
Dorpsbrouwerij De MaarJabeek
EikkaterkeKessel
Gulpener BierbrouwerijGulpen
Herder BierVelden
Hertog JanArcen
Horster Beer BrouwersHorst
Kameraod BrouwersHorst
Brouwerij De KantelaerSiebengewald
Brouwerij de KlepVenlo
Kraom BeerHeythuysen
LindeboomNeer
Moonwalker BierAmerica
Puuro BierbrouwerijVenlo
Rakker BierbrouwerijHaelen
Stadsbrouwerij MaastrichtMaastricht
Stadsbroewerie RemunjRoermond
Zuyd CraftMaastricht
Overzicht van de Limburgse bier brouwerijen


2 reacties op “Trots op Limburgs bier en brouwerijen uit het zuiden”

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik ga eens kijken en de lijst uitbreiden, dank je wel voor de tip!

Geef een reactie