Bierstijlen voor beginners

Verschillende bierstijlen

Een IPA, een porter of een tripel. Wat maakt een bierstijl nu eigenlijk een bepaalde stijl en wie stelt de grenzen van een bepaalde stijl vast?

Zoveel soorten bieren, zoveel soorten bierstijlen. De meesten weten wel wat ze kunnen verwachten als ze bijvoorbeeld een IPA bestellen of kopen in de winkel. Deze stijl is over namelijk het algemeen goed hoppig en redelijk bitter.

Bij een stijl, zoals een Russian Imperial Stout zijn smaken van koffie te herkennen en is een vrij hoog alcoholpercentage te verwachten.

Een stijl geeft dus gewoon aan wat je te wachten staat en er zijn nogal wat bierstijlen te verkrijgen. Zo heb je de abdijstijlen zoals Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Je hebt pilsener, bockbier en stout. En dit is slechts het topje van de ijsberg, want er zijn veel meer verschillende stoorten.

Wat is een bierstijl precies?

Een bierstijl omvat een aantal kaders waaraan een bepaalde biersoort moet voldoen. Hierbij is te denken aan het alcoholpercentage, de kleur en de bitterheid. Zo is de ene stijl goed moutig en heeft het andere weer een bepaalde hoppigheid.

Over het algemeen zijn bierstijlen vastgelegd door organisaties die mensen opleiden om bieren te proeven tijdens bierbrouwwedstrijden. In Nederland is dit orgaan de bierkeurmeestersgilde (BKG) en in de Verenigde Staten is dat de organisatie achter het Beer Judge Certification Program (BJCP).

Het is overigens niet zo dat de BKG of de BJCP alles uit de lucht grijpt en stijlen verzint. Voor de meeste bieren zijn al jaren voorbeelden te vinden waaruit bepaalde eigenschappen zijn te herkennen. Een pilsner heeft bijvoorbeeld altijd een lichte kleur en een barleywine heeft een vrij hoog alcoholpercentage.

Door een stijl bepaalde kaders te geven wordt het eenvoudiger om bieren te kunnen jureren. Je weet als jurist namelijk waar je op moet letten en daar kun je dan makkelijker een beoordeling aan koppelen. Diacetyl is bijvoorbeeld bij de ene stijl een brouwfout en past juist weer in lichte mate bij een andere bierstijl.

Een bierstijl geeft dus een bepaalde verwachting

In mijn ogen geeft een bierstijl een bepaalde verwachting weer. Wanneer ik elke week een tripel drink van verschillende brouwerijen en deze is altijd mooi blond van kleur, dan kan kijk ik raar op als deze ineens zwart van kleur is.

Sowieso wordt de kleur grotendeels bepaald door de gebruikte mouten en als je gebrande mouten gaat gebruiken dan word de kleur dus donkerder van kleur. Maar gebrande mouten geeft ook een bepaalde smaak en die past gewoonweg niet bij een tripel.

Daarentegen kan het ook raar zijn als je ineens een blonde stout bier aan het drinken bent. Je verwachting wordt op dat moment niet waargemaakt. Dat gezegd hebbende zijn er wel blonde bieren met de smaak van koffie. Hierbij heeft het bier gelagerd op koffiebonen en zo de kenmerkende smaak van koffie opgenomen.

Spelen met stijlen

Er zijn best veel bierstijlen vastgelegd en toch komen er alsmaar nieuwe stijlen bij. Neem nu de NEIPA (New England IPA). Deze stijl is de laatste jaren met een heuse opmars bezig. Een NEIPA is een IPA met veel fruitige smaken en weinig bitterheid en in het zicht is de goed hazy.

Zo wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van met lactose en krijg je biersoorten als Milkshake IPA. Dit zijn de wat zoetige IPA’s, omdat de toegevoegde lactose niet omgezet wordt tijdens de vergisting.

Wat ik zelf wel kan waarderen zijn de zogeheten Pastry Stouts. Dit zijn de wat zwaardere bieren met smaken die doen denken aan bijvoorbeeld Tiramisu. Dergelijke bieren zijn als het ware een soort van deserts.

Stijlen van bier in Nederland

In Nederland zijn de stijlen vastgelegd door het Bierkeurmeestersgilde oftewel het BKG. Dit gilde leidt onder andere mensen op tot bierkeurmeester. Als bierkeurmeester kun je vervolgens bieren jureren tijdens brouwwedstrijden. Bij wedstrijden kun je denken aan het ONK brouwen.

De bierkeurmeesters jureren tijdens zulke wedstrijden bieren van hobbybrouwers. Je kunt als thuisbrouwer meedoen, door je bieren in te sturen. Als je dat doet dan moet je de bierstijl aangeven waaronder het ingezonden bier valt. Op deze manier maak je kans om te winnen binnen een bepaalde bierstijl.

De bierstijlen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heb je het Beer Judge Certification Program (BJCP). Dit is eigenlijk te vergelijken met Nederlandse BKG. De BJCP heeft voor ongeveer 100 bierstijlen de kaders beschreven.

Door middel van deze richtlijnen heb je als hobbybrouwer kaders als je een dergelijk bier gaat brouwen en het helpt je om een bepaalde bier te brouwen.


Geef een antwoord