Een IPA, een porter of een tripel. Wat maakt een bierstijl nu eigenlijk een bepaalde stijl en wie stelt de grenzen van een bepaalde stijl vast? Ontdek alles over de verschillende biersoorten
Zoveel soorten bieren, zoveel soorten bierstijlen. De meesten weten wel wat ze kunnen verwachten als ze bijvoorbeeld een IPA bestellen of kopen in de winkel. Deze stijl is over namelijk het algemeen goed hoppig en redelijk bitter.
Bij een stijl, zoals een Russian Imperial Stout zijn smaken van koffie en chocolade te herkennen en is een vrij hoog alcoholpercentage te verwachten. De stijl lijkt qua uiterlijk vaak wel op bijvoorbeeld de Irish Dry Stout, maar deze laatste is vaak wat droger in smaak en wat lichter in alcoholpercentage. En zo zie je weer dat de ene bierstijl de andere niet is.
Een stijl geeft dus gewoon aan wat je te wachten staat en er zijn nogal wat bierstijlen te verkrijgen. Zo heb je de abdijstijlen zoals Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Je hebt pilsener, bockbier en stout. En dit is slechts het topje van de ijsberg, want er zijn veel meer verschillende soorten met verschillende smaken.
Wat is een bierstijl precies?
Een bierstijl bestaat vaak uit een aantal kaders waaraan een bepaalde biersoort moet voldoen. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan het alcoholpercentage, de kleur en de bitterheid. Zo is de ene stijl goed moutig en heeft het andere weer een bepaalde hoppigheid.
Over het algemeen zijn de verschillende bierstijlen vastgelegd door organisaties die mensen opleiden om bieren te proeven tijdens bierbrouwwedstrijden. In Nederland is dit orgaan de bierkeurmeestersgilde (BKG) en in de Verenigde Staten is dat de organisatie achter het Beer Judge Certification Program (BJCP).
Het is overigens niet zo dat de BKG of de BJCP alles uit de lucht grijpt en stijlen verzint. Voor de meeste bieren zijn al jaren voorbeelden te vinden waaruit bepaalde eigenschappen zijn te herkennen. Een pilsner heeft bijvoorbeeld altijd een lichte kleur en een barleywine heeft een vrij hoog alcoholpercentage.
Door een stijl bepaalde kaders te geven wordt het eenvoudiger om bieren te kunnen jureren. Je weet als jurist namelijk waar je op moet letten en daar kun je dan makkelijker een beoordeling aan koppelen. Diacetyl is bijvoorbeeld bij de ene stijl een brouwfout en past juist weer in lichte mate bij een andere bierstijl.
Het geeft dus een bepaalde verwachting
In mijn ogen geeft een bierstijl een bepaalde verwachting weer. Wanneer ik elke week een tripel drink van verschillende brouwerijen en deze is altijd mooi blond van kleur, dan kan kijk ik raar op als deze ineens zwart van kleur is.
Sowieso wordt de kleur grotendeels bepaald door de gebruikte mouten en als je gebrande of geroosterde mout gaat gebruiken, dan wordt de kleur dus donkerder van kleur. Maar gebrande mouten geeft ook een bepaalde smaak en die past gewoonweg niet bij een tripel.
Daarentegen kan het ook raar zijn als je ineens een blonde stout bier aan het drinken bent. Je verwachting wordt op dat moment niet waargemaakt. Dat gezegd hebbende zijn er wel blonde bieren met de smaak van koffie. Hierbij heeft het bier gelagerd op koffiebonen en zo de kenmerkende smaak van koffie opgenomen.
Spelen met stijlen
Er zijn best veel bierstijlen vastgelegd en toch komen er alsmaar nieuwe stijlen bij. Neem nu de NEIPA (New England IPA). Deze stijl is de laatste jaren met een heuse opmars bezig. Een NEIPA is een India Pale Ale met veel fruitige smaken, weinig bitterheid en in het zicht is deze goed hazy.
Zo wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van met lactose en krijg je biersoorten als Milkshake IPA. Dit zijn de wat zoetige IPA’s, omdat de toegevoegde lactose niet omgezet wordt tijdens de vergisting.
Wat ik zelf wel kan waarderen zijn de zogeheten Pastry Stouts. Dit zijn de wat zwaardere bieren met smaken die doen denken aan bijvoorbeeld Tiramisu. Dergelijke bieren zijn als het ware een soort van deserts.
Kiezen van de juiste bierstijl voor je smaakvoorkeur
Het is goed om te ontdekken hoe je jouw voorkeuren kunt matchen met de juiste bierstijlen. Er is namelijk altijd een bierstijl te vinden die bij je smaak past: of je nu houdt van bitter, zoet, fruitig of kruidig. Verdiep je eens in de kenmerken van de verschillende stijlen en leer hoe dit kan helpen bij het selecteren van een bier dat je waarschijnlijk zult waarderen.
Om de wereld van dat mooie bier te verkennen kun je prima beginnen met toegankelijke bierstijlen. Deze staan namelijk bekend om hun brede aantrekkingskracht, denk eens aans pilsners, blond bieren of weizens. Vanuit hier kun je de smaak geleidelijk aan uitbreiden naar de meer complexe en uitgesproken bieren zoals IPAs en stouts.
Het combineren van eten en bierstijlen
Als je wat meer bezig bent met de verschillende bierstijlen is het tijd om na te denken over bier en foodpairing. Hierbij ga je dieper in op de kunst van het combineren van bier met eten. Hiervoor is het goed om te begrijpen welke stijlen het beste passen bij de verschillende soorten gerechten. Zo ontdek je eenvoudig hoe de complexiteit van bier kan bijdragen aan het versterken van de smaak van eten.
Leer dus stap-voor-stap de eenvoudige regels voor het kiezen van bier bij diverse maaltijden. En ga voor het matchen van de intensiteit van het bier met die van het gerecht. En experimenteer vooral met het creëren van perfecte smaakcombinaties voor een onvergetelijke culinaire ervaring.
Voorbeelden van bierstijlen per regio
Er zijn een aantal landen of regio’s in de wereld die bekend staan om specifieke bierstijlen. Denk bijvoorbeeld aan België, dat in de eerste plaats bekendstaat om zijn abdijbieren. Maar wat te denken van de Spéciale belge of aan geuze. Deze laatste is het resultaat van het mengen van jonge en oude lambieken en is vooral herkenbaar aan de zure smaak. Ten slotte is het bekende Duvel als sterke blonde ook verworden tot een eigen stijl.
Ook Duitsland is een bierland bij uitstek. Hier vinden ook veel bierstijlen hun herkomst. Denk eens aan de Weizen, Altbier, Kolsch. Maar ook Oktoberfestbier komt bij de Oosterburen vandaan.
Kijk je naar het schap in de supermarkt dan vind je meestal wel een Oud bruin en voor zover ik weet is dat een typisch Nederlands biertje. De oud bruin is erg zoet en heeft soms een karamelachtige smaak. Het bier leent zich in mijn ogen goed om te mengen met pils tot een Sjoes of Halfom.
Stijlen van bier in Nederland
In Nederland zijn de stijlen vastgelegd door het Bierkeurmeestersgilde oftewel het BKG. Dit gilde leidt onder andere mensen op tot bierkeurmeester. Als bierkeurmeester kun je vervolgens bieren jureren tijdens brouwwedstrijden. Bij wedstrijden kun je denken aan het ONK brouwen.
De bierkeurmeesters jureren tijdens zulke wedstrijden bieren van hobbybrouwers. Je kunt als thuisbrouwer meedoen, door je bieren in te sturen. Als je dat doet dan moet je de bierstijl aangeven waaronder het ingezonden bier valt. Op deze manier maak je kans om te winnen binnen een bepaalde bierstijl.
De bierstijlen in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten heb je het Beer Judge Certification Program (BJCP). Dit is eigenlijk te vergelijken met Nederlandse BKG. De BJCP heeft voor ongeveer 100 bierstijlen de kaders beschreven.
Door middel van deze richtlijnen heb je als hobbybrouwer kaders als je een dergelijk bier gaat brouwen en het helpt je om een bepaalde bier te brouwen.