Het plannen van een brouwdag begint eigenlijk altijd met een idee voor een bepaald bier. Met dat idee in gedachten ga je het recept ontwikkelen en uiteindelijk brouwen. Als alles volgens plan verloopt komt er uiteindelijk een smaakvol bier terecht in het glas.
In deze gids neem ik je mee in de stappen die je moet zetten van idee tot het uiteindelijk bier. Ik laat je zien hoe je jouw idee omzet in een brouwrecept en hoe je een brouwdag het beste kunt plannen.
In het kort
- Begin met inspiratie voor een bierstijl en stel op basis daarvan je eigen brouwrecept samen.
- Houd rekening met het seizoen waarin je brouwt, dat heeft invloed op de stijl en het vergistingsproces.
- Bereid je brouwdag goed voor: check je voorraad, schroot je mout op tijd en leg alle spullen klaar.
- Maak slim gebruik van je tijd door taken te combineren of je brouwdag op te knippen over meerdere momenten.
- Noteer alles in een logboek en leer van elke brouwdag voor nóg beter bier de volgende keer.
Op gaan zoek naar inspiratie
Het plannen van de brouwdag begint altijd met een idee voor een recept. Gelukkig heb je vaak wel al een idee wat je kunt gaan brouwen. Heb je dat niet dan zijn er altijd prima manieren om inspiratie op te doen. Zo heb ik niet zo lang geleden een random bierstijl generator gemaakt, waarmee je een willekeurige bierstijl voorgeschoteld krijgt.
Zo heb ik zelf drie mooie recepten gedeeld die je hopelijk voldoende inspiratie geven om mee aan de slag te gaan. Gebruik zo’n brouwrecept vooral als basis voor je eigen recept. Pas daarom vooral naar eigen inzicht de ingrediënten aan. Denk aan het gebruik van andere hopsoorten en mouten. Zulke veranderingen gaan je positief verrassen en je geeft ook nog eens je eigen draai aan een bestaand recept.
Brouwen op het seizoen
Sommige bierstijlen lonen zich prima om te brouwen tijdens de winter, terwijl anderen juist goed gaan in de zomer. Bij het seizoensgebonden brouwen kies je voor bierstijlen die je op later moment kunt drinken. Denk aan het brouwen van een winterbier aan het einde van de zomer, het brouwen van een herfstbock juist voor de zomer. Anderzijds kun je ook prima een pilsener brouwen in de winter als de temperaturen laag zijn, dat bespaart je energie in het laag houden van de temperatuur tijdens de vergisting.
Samenstellen van het brouwrecept
Met het idee voor het uiteindelijke bier is het tijd om het brouwrecept samen te stellen. Ben je een beginner dan kun je hiervoor inspiratie halen uit bijvoorbeeld bestaande recepten in boeken of op het internet. Heb je al wat meer ervaring met het brouwen van bier dan kun je prima op deze kennis leunen. Reken je recepten vooral ook na via brouwsoftware, zo weet je zeker of deze (deels) binnen de kaders van de gewenste bierstijl vallen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Met het idee en het recept in handen is het tijd om de brouwdag voor te bereiden. Plan een brouwdag met daarin een aantal beschikbare uren en zet vooraf zelf alle spullen klaar. Je kunt eventueel de dag van tevoren al de mouten schroten zodat je direct kunt beginnen met het maischen.
Uit ervaring raad ik ik je aan om al voordat je gaat brouwen de voorraad te checken. Het is me namelijk al een aantal keren overkomen dat een bepaalde mout, hop of gist niet meer aanwezig was. Op het laatste moment aan je brouwrecept sleutelen is dus niet echt iets dat ik kan aanbevelen.
Op de brouwdag zelf
Op de geplande brouwdag zelf is het vooral een kwestie van de stappen te volgen. Hier gaat vaak wel een aantal uren inzitten, toch zijn er een aantal trucs om je brouwdag te verkorten. Denk hierbij aan het korter maischen en minder lang koken. Dit soort aanpassingen hebben mogelijk wel invloed op het uiteindelijke bier, dus weet je daar vooral bewust van.
Een andere tip die ik je wil geven is het bijhouden van een logboek, hiermee krijg je inzicht in de brouwdag. Alles wat invloed heeft op het uiteindelijke bier wil je vastleggen, dit helpt je om het bier later nogmaals te brouwen. Daarnaast kunnen eventuele ongewenste resultaten teruggebracht worden naar een specifiek moment waarbij er iets mis is gegaan. Zo heb ik tijdens een brouwdag de hopgiften per ongeluk omgedraaid, het resultaat was een minder bitter bier dan ik had gewild. Door het op te schrijven kon ik de oorzaak van dit foutje achterhalen.
Brouwdag plannen in een druk schema
Mijn gezinsleven is redelijk druk en dat maakt het plannen van een brouwdag vaak nogal een uitdaging. Tussen alle bedrijvigheid van het gezin door ben ik toch vaak op zoek naar een moment waar ik ontspannen in de brouwketel kan roeren. Wat ik vaak doe is een brouwdag opknippen. Zo maisch ik vaak de avond van te voren al, de dag erna zet ik dan de andere stappen. Zo maak ik efficient gebruik van de beschikbare tijd en energie.