Home / Bier brouwen / Brouw inspiratie nodig? 3 recepten om te brouwen!

Brouw inspiratie nodig? 3 recepten om te brouwen!

Op zoek naar brouw inspiratie? Probeer eens een van deze recepten.

Mij overkomt het zo nu en dan dat ik even geen brouw inspiratie heb. Even geen zin om verder te gaan met het verfijnen van bepaalde recepten of gewoon sowieso niet echt weten wat je moet brouwen. Heb jij dit ook? Dan heb ik drie tips voor je.

Er zijn heel veel bierstijlen te vinden en het is natuurlijk tof om zoveel mogelijk verschillende bieren te brouwen. Zelf merk ik dat wel terug blijf vallen op een aantal vaste stijlen. Eigenlijk vooral omdat ik deze erg lekker vind en ik daarom wel weet dat het goed zal vallen. Over het algemeen zijn dat de klassieke Belgische stijlen zoals de dubbel en tripel.

Bij het brouwen van een onbekende stijl gaan er bij mij altijd een aantal brouwsessies overheen voordat ik echt tevreden ben over het recept. Dat is misschien wel het leukste aan het brouwen, doorgaan tot je iets hebt dat je vaker wilt brouwen.

Maar voordat ik zover ben spit ik meestal een aantal brouwboeken door op zoek naar nieuwe ideetjes en brouw inspiratie. Gelukkig is er online ook genoeg te vinden. Zo heb ik niet heel lang geleden een Alt bier gebrouwen volgens het recept van Brewdog.

3 recepten om brouw inspiratie op te doen

Ik heb de afgelopen jaren een aantal recepten gebrouwen die ik zeker kan aanbevelen. Zeker als jij op zoek bent naar inspiratie om iets moois te brouwen! Brouw daarom eens een van de onderstaande bieren en experimenteer eens met de ingrediënten. Er komt altijd bier uit en hopelijk inspireert het je tot het brouwen van andere bieren.

1. Dry Stout

Ik houd wel van een goede stout of porter. Bij stout-bieren denk je misschien al snel aan die zware bieren. Maar voor mij hoeven deze eigenlijk al te hoog in alcohol te zijn. Toen ik kennismaakte met de Extra Stout van Jopen was ik daarom gelijk verkocht. Ik wilde daarom zelf een een (dry) stout brouwen dat bovendien niet al te zwaar is.

Mijn eerste poging was eigenlijk gelijk een succes. Zonder al te veel verfijningen ben ik dit bier vaker gaan brouwen. Als je op zoek bent naar een recept ter brouw inspiratie dan vind ik echt dat die van mijn stout niet mag ontbreken.

Stout recept: brouw een smaakvolle dry stout

Stout recept: brouw een smaakvolle dry stout

2. Belgian Strong Ale met Kveik

Het brouwen van een bier met Kveik stond al een tijdje best hoog op mijn lijstje. Vorig jaar heb ik de koe maar eens bij de hoorns gevat. Ik ben daarom eens gaan kijken wat ik nu allemaal zou kunnen brouwen met deze gist. Uiteindelijk is het een Belgian Strong Ale geworden. Het resultaat is een fijn bier met een licht peperige smaak. Ik ben dus zeker tevreden.

Mocht je op zoek zijn naar brouw inspiratie dan is dit recept zeker aan te bevelen. Overigens heb ik de gist weer in huis gehaald en ik ben nu zoekende naar wat ik nog meer zou kunnen brouwen. Misschien dat het een IPA gaat worden, maar daar ben ik nog niet helemaal uit.

Belgian Strong Ale met Kveik

Belgian Strong Ale met Kveik

3. Tripel

De klassieke Belgische stijlen doen het hier in huis altijd wel goed en een tripel mag daar dus niet ontbreken. Dit recept voor een tripel heeft me overigens een aantal brouwdagen gekost. Uiteindelijk heb ik een basisrecept voor het brouwen van een tripel naar tevredenheid kunnen verfijnen.

Met dit recept wil ik verder aan de slag, misschien dat het toevoegen van kruiden het bier naar een hoger niveau kan brengen. Overigens heb ik als experiment een alternatief gist in huis gehaald. Eens kijken wat dat gaat opleveren. Als jij op zoek bent naar brouw inspiratie dan kan ik in ieder geval het basisrecept zeker aanbevelen.

Brouw een tripel met dit recept

Brouw een tripel met dit recept

Hoe doe jij brouw inspiratie op?

Mijn lijstje met bieren die ik wel eens zou willen brouwen is nog niet uitgeput. Zo wil ik nog eens aan de slag met een baltic porter. En mijn recept voor een dubbel ben ik nog aan het verfijnen.

Zelf ben ik wel benieuwd hoe jij aan brouw inspiratie komt. En misschien heb je wel leuke ideetjes voor recepten die ik eens zou moeten proberen om te brouwen. Laat het me vooral weten in de reacties.Geef een reactie