Home / Genieten van bier / Dry January? Probeer dan zeker deze alcoholvrije bieren eens

Dry January? Probeer dan zeker deze alcoholvrije bieren eens

Drink alcoholvrij tijdens Dry January

Januari is de laatste jaren een maand geworden van alcoholische bezinning. Onder de noemer dry january wordt er namelijk een hele maand geen alcohol genuttigd.

December staat bekend uiteraard om zijn gezelligheid. Het kan dan daarom misschien best lastig lastig zijn om net even dat ene biertje of wijntje te laten staan. Sowieso kan het als bierliefhebber misschien wat moeilijker zijn om niet elke dag een lekker biertje te drinken. Zeker niet in de laatste maand van het jaar, waarbij er tal van adventskalenders vol bieren te koop zijn.

Januari: maand vol goede voornemens

Met het nieuwe jaar in verschiet wordt het tijd voor goede voornemens. Een van deze voornemens kan dus zijn om even wat minder alcohol te drinken. Gewoon een hele maand stoppen met drinken. Het voordeel van Dry January is dat het slechts een maand duurt. Dus dat moet wel vol te houden zijn. Overigens kun je er natuurlijk iets langer mee doorgaan als het je juist goed afgaat.

Door in de maand januari geen alcohol te drinken zie je mogelijk de positieve effecten van het tijdelijk stoppen. Zo is de kans groot dat je meer energie krijgt en je slaapt beter. En per dag dat je niet drinkt wordt het effect groter. Althans dat is wat ik zelf heb gemerkt.

Het sociale aspect is misschien wel iets minder, het kan namelijk zijn dat je als enige even stopt. En dat maakt het volhouden misschien wat lastig, zeker als collega’s tijdens de nieuwjaarsborrel wel los gaan.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die meedoen aan dry january. En dat aantal wordt bovendien elk jaar steeds groter. Waarschijnlijk komt dit door de positieve aandacht die deze challenge krijgt.

De opkomst van de alcoholvrije alternatieven

Enkele jaren geleden kon je eigenlijk alleen maar alcoholvrij pils kopen. Daarnaast waren deze best wel moutig en ze leken in de verste verte niet op het pils dat het moest ‘vervangen’. Gelukkig zijn de alcoholvrije bieren steeds beter geworden.

Vandaag de dag zijn de brouwerijen goed in staat om een ‘goed’ alcoholvrij bier te brouwen. Dat is overigens ook terug te zien in het bierschap. Deze biedt namelijk een divers aanbod van alcoholvrije en alcoholarme bieren. Zo heb je IPA’s, Weizeners, Sours en zelfs stout bieren zonder alcohol. En verder zijn ook de alcoholvrije pilseners zijn sterk verbeterd.

En als je nu niet van zo bier houdt, dan zijn genoeg alternatieven voor andere dranken. Zo wordt de alcoholvrije wijn steeds beter. Maar je kunt ook los gaan door bijvoorbeeld te experimenteren met alcoholvrije cocktails.

Hoezo alleen maar een dry january?

Het is eigenlijk zonde om alleen januari als alcoholvrije maand bestempelen. Waarom hebben we eigenlijk niet vaker zo’n moment van bezinning? Want ergens denk ik dat zo’n korte periode je lichaam een boost geeft. Bovendien krijg je er best wel energie van en merk je gelijk wat alcohol met je doet.

Okay, ik ga nu niet de moraalridder uithangen. Een biertje op zijn tijd is namelijk gewoon lekker, punt. Maar dry january heeft me als fervent bierliefhebber wel laten zien dat ik af en toe toch best vaak een biertje open trek.

Zo nu en dan kiezen voor een verantwoord alternatief is dus eigenlijk helemaal niet verkeerd. En daarom heb ik voor dit artikel gekozen voor een aantal bieren waarmee jouw dry january wat draaglijker wordt:

Is alcoholvrij wel alcoholvrij?

Om eerlijk te zijn houden we onszelf voor de gek als we een maand zonder alcohol ingaan en toch kiezen voor het alcoholvrije assortiment. In de meeste gevallen bevat het bier toch nog een klein beetje alcohol.

Volgens de wet mag een bier alcoholvrij heten als er 0,1% of minder alcohol inzit. Veel alternatieven zijn dan ook alcoholarm, want het percentage zal meestal tussen de 0,3 en de 0,5% liggen. De bovengrens voor alcoholarm ligt op de 1,2%.

Wat in Nederland alcoholarm bier genoemd wordt is juist in andere Europese landen weer alcoholvrij. Zo ligt bijvoorbeeld de grens in België en Duitsland op de 0,5%. Verwarring alom, het gaat dus lekker met de regelgeving in Europa.

De bieren die ik heb geproefd

Voor dit artikel heb ik de volgende 7 bieren gekozen, waarmee jouw dry januari wat draaglijker kan worden:

  • Lowlander Blonde Ale
  • Lowlander IPA
  • vandeStreek Playground IPA
  • Kwaremont blond
  • Brugse Sportzot
  • Jopen – Nonnetje IPA
  • Big Drop Brewing – Paradiso Citra IPA

Overigens neemt dit niet weg dat er veel meer alcoholvrije alternatieven zijn. Er zijn namelijk best goede pilseners te verkrijgen zonder alcohol. De keuze hier boven is namelijk gemaakt op basis van het assortiment van mijn lokale supermarkt.

Lowlander Blonde Ale (0,3%)

Lowlander staat toch wel bekend om de bieren gebrouwen met botanische kruiden (zeg ik dit zo goed?). Dit zijn bovendien stuk voor stuk lekkere bieren met een kruidige toets.

De Organic blonde ale is lichtblond van kleur en heeft daarnaast een stevige witte schuimkraag. Verder is het bier ten slotte vrij mistig en heeft het mooi fijn koolzeur. In de neus is een moutigheid te bespeuren en daarnaast is het fris, kruidig en fruitig. Als laatste is een bloemigheid te bespeuren.

Dat bloemige komt overigens ook terug in de smaak. Het bier is gebrouwen met wilde vlierbessen en rozenbottel en dat is wat je terug proeft. Daarnaast is er een lichte kruidigheid te proeven. In de afdronk is het bier lekker fruitig en heeft het iets aards (grondachtigs).

Enig minpuntje van deze Blonde Ale is dat ik een beetje een lichte metaligheid proef.

Lowlander IPA (0,3%)

Een ander alcoholvrij bier van Lowlander is de IPA 0,3%. Deze is net als de organic ale mistig in het zicht. Het bier is licht oranje van kleur en wordt afgetopt met een fijne witte schuimkraag.

Ook hier is een goede fruitigheid waar te nemen. Ik ruik mango, citrus en ook sinaasappel is te herkennen. Verder vind ik hem ook wat kruidig.

In de smaak komen de mango, citrus en sinaasappel weer terug. Ik vind het bier daarnaast een licht pittigheid hebben op de tong. Komt dit door de gebruikte kardemom? De kardemom laat zich overigens na enkele slokken steeds beter gelden. Ten slotte is het bier in de afdronk bitter en subtiel kruidig.

vandeStreek Playground IPA (0,5%)

Dit is volgens mij een van de eerste Nederlandse alcoholvrije craftbieren. Met de Playground IPA heeft brouwerij vandeStreek een steengoed alternatief neergezet voor de doorsnee IPA.

De Playground IPA is oranje van kleur en redelijk helder met een lichte mistigheid. Ook heeft het een mooi witte schuimkraag. In de neus vind ik hem bovendien goed hoppig. Deze hoppigheid uit zich in de geuren van fruit zoals citrus, mango en perzik.

Het bier is moutig en met een lekker vleugje karamel. Deze IPA vind ik lekker fruitig met smaken van citrus en perzik. In de afdronk is ten slotte een mooie bitterheid te proeven.

Deze playground is goed in balans en laat je intussen vergeten dat er totaal geen alcohol in zit.

Kwaremont blond (0,3%)

Deze alcoholvrije variant wordt gebrouwen door Brouwerij de Brabandere en is volgens mij nog zo niet heel lang op de markt.

Het bier is erg helder en goudblond van kleur en verder heeft het ook een compacte witte schuimkraag.

In de neus een goede moutigheid met de overduidelijke geur van banaan. Dat doet het bier een beetje een snoepachtig aan. Verder is er in de verte een klein zuurtje waar te nemen. Ten slotte heeft het deze Kwaremont een licht kruidige toets.

De Kwaremont heeft vrij veel koolzuur en een plakkerig mondgevoel. In de smaak komt het banaanachtige en moutige goed terug. Daarnaast is er een klein zuurtje terug te proeven in de smaak. Verder heeft het licht bittertje in de afdronk.

Brugse Sportzot (0,4%)

De Sportzot is de alcoholvrije variant van de Brugse Zot en wordt gebrouwen door brouwerij de Halve Maan uit Brugge. Om eerlijk te zijn is dit een biertje dat ik zo nu en dan in huis haal.

Het bier is goudblond van kleur en mooi troebel. De schuimkraag is wit van kleur en mooi stevig en compact. In de neus een goede moutigheid en verder is hij licht hoppig en lekker kruidig. Ik bespeur citrus en daarnaast is er iets dat me denken aan honing.

Eigenlijk komt alles wel terug in de smaak: moutig, kruidig en de citrus. Ik vind hem bitter in de afdronk. Iets dat ik er eerder niet proefde maar nu wel is een vreemde nasmaak dat doet denken aan metaal.

Jopen Non IPA (0,3%)

Brouwerij Jopen heeft met zijn Nonnetje IPA een goed alcoholvrij bier in handen. Het bier is donker geel van kleur met een redelijke mistigheid. De schuimkraag is daarnaast compact en wit.

Ik vind het bier lekker moutig en verder ruik ik een goede hoppigheid dat iets grassigs/harsigs heeft. Aroma’s die ik onder andere waarneem zijn citrus, sinaasappel en perzik.

Dan de eerste slok. Ik proef onder andere perzik en abrikoos. Deze Non IPA is lekker fruitig en moutig. Daarnaast vind ik hem lekker bitter. In de afdronk is hij vooral bitter en fruitig. Bij dit bier knalt bovendien de perzik er echt direct uit.

Big Drop Brewing – Paradiso Citra IPA (0,5%)

Een bier uit het Verenigd Koninkrijk. De Paradiso Citra IPA gebrouwen door Big Drop Brewing Co. Deze brouwerij focust zich bovendien vooral op het brouwen van bieren met een alcoholpercentage onder de 0,5%.

Het bier is blond van kleur, erg helder en wordt daarnaast afgetopt door een witte schuimkraag. In de neus is deze IPA goed hoppig met onder andere hinten van citrus en sinaasappel.

In de smaak vind ik hem bitter en subtiel moutig. Deze moutigheid wordt echter deels verborgen door de hoppigheid. Deze hoppigheid uit zich in aroma’s van onder andere citrus, sinaasappel en aardse tonen. In de afdronk vind ik hem daarnaast lekker bitter. Samengevat: Erg fijn.

Deze Dry January overleef je wel!

Wat ik heb geleerd van vorig jaar en ook van de bieren die ik voor dit stuk heb geproefd is dat er best wel veel goeds te vinden is in het winkelschap. Mocht je eens rustig aan willen doen en een maand niet drinken, dan gaat je dat zeker wel lukken.

Naast al deze bieren zijn er (vooral online) ook alcoholvrij stout bieren te vinden en deze lijken me eigenlijk best wel interessant om eens een keer te proeven.

Wil je tijdens dry january een goed biertje drinken, denk dan zeker aan de een van de bovenstaande bieren. Hier kom je namelijk de maand goed mee doen.



Geef een reactie