Home / Bier brouwen / Hoe kun je duurzamer met het koelwater omgaan?

Hoe kun je duurzamer met het koelwater omgaan?

Het wort op een duurzame manier koelen

Als je het wort na het koken gaat afkoelen, dan is de verleiding groot om de slang in de gootsteen te leggen en het water het riool in te laten gaan. Maar je kunt ook duurzaam met het koelwater omgaan.

Goed zuiver water is een luxe en wij hebben gelukkig het voorrecht dat de kwaliteit van ons water zo goed is. We gebruiken het en wat we niet nodig hebben beland in het riool. Uiteindelijk wordt het weer gezuiverd en komt het weer bij ons terug zodat de cyclus op nieuw begint.

Water is niet overal vanzelfsprekend

Wij hebben dus het geluk dat we de kraan opendraaien en dat we dan lekker koel water hebben. Dit is helaas niet overal het geval.

Neem nu de thuisbrouwers in Australië. Water is daar vrij schaars en dus koelen de brouwers daar het wort niet. Ze hevelen het daar over naar jerrycans en laten het ’s nachts koelen totdat het de juiste temperatuur heeft. Wanneer deze temperatuur bereikt is voegen ze de gist toe. Ze noemen het daar de No Chill methode.

Schaarste is voor ons ‘gelukkig’ niet het geval, maar toch kunnen we misschien wel wat duurzamer met het water dat we hebben omgaan. Het is een mindset van bewuster omgaan met dat waar we juist zo afhankelijk van zijn.

Koel rustig en met beleid

Als je gebruik maakt van een spiraalkoeler, dan zou je denken dat de kraan volop openzetten zorgt dat het wort sneller tot de juiste temperatuur is afgekoeld. Maar juist bij een dergelijke warmtewisseling kun je zeker in het begin de kraan wat knijpen.

Door de minimale toevoer van het water is er een langere contacttijd met het wort, deze koelt daardoor sneller af en je hebt uiteindelijk minder water nodig. Wanneer het wort minder snel afkoelt kun je langzaam de toevoer van het water wat meer open zetten.

Soms zijn de laatste paar graden het lastigst, zeker met warm zomerweer buiten. Wat je kunt doen is het vat in de vergistingskast zetten en de koelkast aan het werk zetten. Wanneer het wort de juiste temperatuur heeft bereikt kun je de gist toevoegen.

Vang het koelwater op

Je kunt het water natuurlijk ook opvangen in een grote emmer. En vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de gistemmer en de brouwketel mee schoon te maken. Op deze manier hoef je geen nieuw water meer te pakken. Dit scheelt alweer een beetje.

Dit is wat tegenwoordig zelf ook doe. Ik heb een grote brouwemmer van 21 liter en als deze vol is dan vul ik twee andere emmers van 12 liter. Op het moment dat deze ook vol zijn, ga ik over op de regenton. Zo krijgt het water een tweede leven: de tuin.



Geef een reactie