Fermentis gisten

Fermentis gistwijzer

Ik gebruik tot nu toe altijd gist in droge vorm en in de meeste gevallen kies ik voor een gist van Fermentis. Na veelvuldig de SafAle US-05 gebruikt te hebben vroeg ik me af: welke gisten heeft Fermentis nog meer.

Fermentis is een Franse producent van onder ander gisten. Naast gist voor het brouwen van bier hebben ze ook gist voor wijn.

Voor het brouwen van bier hebben ze twee takken: SafLager voor ondergistende bieren en SafAle voor bovengistende bieren.

Fermentis SafAle

Onder deze naam biedt Fermentis de bovengisten aan. Voorbeelden hiervan zijn de SafAle US-05 en S-04.

SafAle US-05

Deze gist is geschikt voor Amerikaanse stijlen. Het is een neutrale gist met een vergistingsgraad van 81%.

Ik gebruik de US-05 over het algemeen voor het brouwen van Pale Ale’s, IPA’s, Porters en Stout bieren.

SafAle S-04

Deze gist van Fermentis is geschikt voor Engelse bierstylen. De vergistingsgraad ligt rond de 75%.

Ik heb deze gist een paar keer gebruikt. Een keer voor een oatmeal stout en een keer voor een winterbier.

SafAle T-58

De SafAle T-58 is een gist met een wat peperig en pittig (spicy) aroma. De vergistingsgraad ligt wat lager, deze is namelijk 70%.

Ik heb de T-58 ooit gebruikt om een blond bier mee te brouwen. Andere stijlen waarvoor ik deze zou gebruiken zijn een Dubbel of Tripel.

SafAle BE-256

De BE-256 is een gist die bedoeld is voor bieren met een hoger alcoholpercentage, zoals bijvoorbeeld abdijbieren. Het is een gist die snel werkt en een gebalanceerd subtiel aroma afgeeft. De schijnbare vergistingsgraad is 85%.

Bieren die ik hiermee zou brouwen zijn een tripel, dubbel of quadrupel.

SafAle S-33

De Fermentis SafAle S-33 is geschikt voor vrijwel alle bovengistende bierstijlen, maar in het bijzonder geschikt voor trappistenbieren.

De vergistingsgraad ligt op de 70% en het gist geeft een neutraal smaak profiel af. Ik heb de S-33 in het verleden gebruikt om een winterbier mee te brouwen.

SafAle K-97

Over deze gist zegt fermentis dat het het een typische German Ale gist is. Daarnaast is de gist geschikt om Belgisch witbier mee te brouwen. Net als de US-05 ligt de vergistingsgraad van de K-57 op 81%.

SafAle WB-06

Fermentis raadt dit de WB-06 aan voor tarwebieren. Een American wheat-ale bijvoorbeeld. De vergistingsgraad van de gist ligt op de 86%.

SafAle BE-134

Deze gist is vrij nieuw en wordt aanbevolen voor bieren die een hoge vergistingsgraad nodig hebben. Het gist geeft een fruitig aroma met een licht pittig karakter.

De vergistingsgraad van de BE-134 gist ligt op de 90%. Ik zou het gebruiken om een Saison mee te brouwen.

SafAle F-2

Dit is een gist speciaal bedoeld voor het bottelen.

Fermentis SafLager

Naast een hele range aan bovengisten heeft Fermentis ook een aantal ondergisten. Ik heb echter geen ervaring met deze gisten, omdat ik vooral ales brouw.

SafLager S-23

Deze gist komt uit Berlijn en wordt door fermentis aanbevolen voor bieren met een fruitig en esterisch karakter. De vergistingsgraad ligt op de 82%.

SafLager S-189

De S-189 heeft zijn oorsprong in Zwitserland en stamt af van de Hürlimann brouwerij aldaar. De schijnbare vergistingsgraad ligt op de 82%.

SafLager W-34/70

Deze gist stamt af van de Weihenstephan gist en heeft een vergistingsgraad van 82%.

De juiste (Fermentis) gist kiezen

Veel brouwers zweren bij de US-05 of de S-04. Omdat de SafAle T-58 wat goedkoper is, heb ik deze een keer geprobeerd en ik was best tevreden met het eindresultaat.

De SafAle BE-134 en BE-256 zijn wat duurder, maar zeker wel de moeite waard om een keer te proberen. Ik wil op korte termijn een Saison gaan brouwen en hiervoor wil ik de BE-134 gaan gebruiken.

Tip: Om het effect van een bepaalde gist te kunnen checken is het wellicht een idee om een batch op te splitsen en elk deel met een andere gist te vergisten.

Mocht je meer willen weten over de Fermentis gisten, dan is het raadzaam om de documentatie op de website te lezen.




Geef een reactie