Soms is een bier zo speciaal dat je deze graag wilt hebben en op een later moment wilt drinken. Je wilt het bier dus gaan bewaren, maar hoe werkt dat en waar moet je aan denken?
Meestal drink ik een biertje vrij vlot nadat ik het heb gekocht. Ik ben waarschijnlijk niet het type dat bier lang kan bewaren, daar heb ik eigenlijk gewoon het geduld niet voor. Er zijn echter een aantal redenen te bedenken waarom ik misschien wel bier zou moeten bewaren.
Neem nu de grotere flessen van 0,75 liter met daarin bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige of een vergelijkbaar ander zwaar bier. Dit zijn bij uitstek goede bewaarbieren. Het hoge alcoholpercentage en de complexe smaken vormen een goede basis voor rijping.
1. Hoe kun je bier het beste bewaren?
Als je bier wat langer wilt bewaren, dan gaat dit het beste op een koele en donkere plek. De temperatuur dient bij voorkeur zo stabiel mogelijk te zijn. Dit bij elkaar maakt dat een kelder of een verdiepte kast de ideale plek is om bieren goed te bewaren. Helaas heeft niet iedereen zo’n ruimte, de kruipruimte kan dan een goed alternatief zijn, want ook daar is er wel een constante temperatuur.
Als je bier gaat bewaren, dan kun je flessen met een kurk het beste liggend bewaren, dit voorkomt namelijk het uitdrogen van de kurk. Over het algemeen hebben de flessen van 0,75 liter een kurk en gezien het formaat kun je deze liggend bewaren in een wijnrek.
Heeft de fles een kroonkurk, dan is het aan te raden dat je deze rechtop bewaart. Dit voorkomt dat de inhoud van de fles in aanraking komt met het metaal van de kroonkurk. Als de fles namelijk wat langer zou liggen, dan kan de kroonkurk mogelijk gaan roesten en dat wil je weer niet.
Kleine tip: de meeste bieren drink je mogelijk wat sneller en wil je daarom niet altijd voor te lange tijd te laten staan. In deze gevallen is het verstandig dat je de fles rechtop zet. Dit zorgt er bovendien voor dat het gistdepot goed op de bodem blijft liggen.
2. Welke bieren kun je bewaren?
Bieren die hoppig zijn zoals IPA’s kun je het beste zo snel mogelijk drinken. Deze zijn het lekkerst als ze zo vers mogelijk gedronken worden. De hoppigheid zal gedurende langere tijd namelijk gaan vervliegen en het bier verliest daardoor zijn kracht.
Bieren zoals lagers en pilsners kun je beter ook niet te lang bewaren. Drink deze zo snel mogelijk op. Na verloop van tijd zullen ze namelijk niet al te best meer smaken.
Over het algemeen zijn de meeste bieren die uitgebracht worden in grote flessen geschikt om lang te bewaren. Dit zijn meestal bierstijlen als Quadrupels, Barley Wines en stoutbieren. Verder zijn bieren als Dubbel en Tripels ook wat langer te bewaren. Of wat te denken Lambiek en Geuze bieren.
3. Het effect van bewaren
Door het bewaren van bier zal deze gaan rijpen en hierdoor worden smaken complexer. De aanwezige gist in het bier eet beetje bij beetje de laatste rest suikers op. Verder zal het koolzuur met de tijd wat minder worden. Het resultaat is een bier met bijvoorbeeld smaken die doen denken aan Port.
Brouw je zelf bier en zet je de (wat) zwaardere bieren voor langere tijd weg, bijvoorbeeld een klein jaartje, dan zul je merken dat het scherpe randje van het bier wat minder wordt.
Sommige bieren zijn na een tijdje over het beste punt heen en zal daarna aan kracht verliezen. Als fanatieke bierliefhebber is het dus zaak om het juiste moment van drinken te vinden.
4. Bewaar en vergelijk het bier
Er zijn bieren die continu worden gebrouwen en op deze manier geschikt zijn voor een vergelijkend warenonderzoek. Neem bijvoorbeeld de eerder genoemde Grand Prestige. Zet een aantal jaargangen opzij en organiseer een bierproeverij waarbij je de verschillende edities met elkaar vergelijkt.
Zo zijn er meerdere bieren te verzinnen die zich goed lenen om te bewaren. Neem nu bijvoorbeeld de Orval, die zal over de tijd ook veranderen van karakter of wat te denken van de Abt 12 van Bernardus.
Je kunt hetzelfde ook elke herfst doen door een bockbier opzij te zetten om deze een jaar later naast een ‘verse’ editie te zetten. Sterker nog, volgens mij is Grolsch een van de weinige brouwerijen dat een gerijpte variant van het bockbier uitbrengt.
5. Waarom zou je eigenlijk bier bewaren?
Je koopt bier vooral omdat je ervan wilt genieten. Sommige bieren hebben soms zelfs nog een tijdje nodig om te rijpen. Door deze even weg te zetten en op een later moment te drinken wordt deze mogelijk nog iets lekkerder.
Een andere reden kan het formaat van de fles zijn. Bij de grotere flessen kun je ervoor kiezen om deze weg te zetten, zodat je deze op een geschikt moment met bijvoorbeeld vrienden te kunnen drinken. Want ja, goed bier drink je meestal in gezelschap van anderen.
Je bewaart bier eigenlijk vooral als je het geduld kunt opbrengen om deze langer opzij te leggen. Ergens ben je nieuwsgierig en wil je weten wat het rijpen ervan met het bier doet. En als je niet zeker weet of je het nu wel of niet moet bewaren, dan kun je misschien meerdere flessen aanschaffen. Zo kun je er eentje drinken en eentje opzij zetten en een tijdje laten staan.