De juiste drinktemperatuur van bier

Drink bier op de juiste drinktemperatuur

Even het bier koud zetten, dan komt het vast wel goed. In principe werkt dat wel met pilsener en andere lager bieren, maar voor het wat zwaardere bier kun je het beter niet doen. Maar wat is eigenlijk de juiste drinktemperatuur van het biertje dat je wilt drinken?

Het drinken van speciaal bier is beleving, daar wil dus je even voor gaan zitten. Bij het genieten van zo’n bier hoort natuurlijk ook het goed beleven van geur en smaak. Natuurlijk kun je het bier in de koelkast zetten en vervolgens op deze temperatuur drinken, maar vooral de wat zwaardere bieren kun je beter op een iets warmere temperatuur drinken.

Naast de drinktemperatuur wil je natuurlijk ook een zo goed mogelijk bierglas kiezen. Vooral bij de smaakvollere bieren wil je niet dat de aroma’s snel vervliegen.

Het drinken van bier is dus een samenspel tussen het juiste bierglas en het hanteren van de juiste temperatuur. Op deze manier beleef je bier en vooral de smaken het best en dat is wel essentieel bij het goed proeven van bier.

Wat is bier en waarom is het zo populair?

Wat is bier en waarom is het zo populair?

Voor elk bier de ideale drinktemperatuur

Zoals gezegd kun je pilsener en andere lager bieren op koelkast temperatuur drinken. Deze bieren doen het goed op een temperatuur tussen de 4 en de 6 graden.

Bij de wat zwaardere bieren zoals Dubbels, Tripels, Quadrupels en Stoutbieren ga je wat hoger zitten, zo komen de smaken namelijk goed vrij. Dit zijn de bieren die moeten ‘opwarmen’ voordat ze hun bouquet aan geur en smaak beter vrijgeven.

Over het algemeen geldt dat je het bier beter iets te koel kan serveren dan te warm. Het bier zal namelijk vanzelf wel warmer worden in het glas. Zeker als je deze met je handen omklemt. Mocht je dus denken: het bier is te koud, dan kun je het zelf wat opwarmen.

BierstijlDrinktemperatuur
Pilsener 4 tot 6 graden
Witbier 4 tot 6 graden
Blond5 tot 7 graden
Weizen5 tot 7 graden
Dubbel 6 tot 8 graden
Tripel 6 tot 8 graden
IPA6 tot 8 graden
Porter 8 en 12 graden

Het alcoholpercentage als drinktemperatuur

Over het algemeen geeft de brouwerij op het etiket aan wat zij vinden dat de juiste serveertemperatuur van het bier is. Bekijk het etiket dus goed om te kijken of je ergens de drinktemperatuur kan vinden en probeer je er vervolgens aan te houden.

Soms is er geen temperatuur op het etiket te vinden. Je kunt dan kijken in de tabel hierboven voor de optimale temperatuur. Mocht je de tabel niet bij de hand hebben, wat vrij logisch is op als je op het terras zit, dan kun je het alcoholpercentage als graadmeter gebruiken.

Dus een bier met 6% in alcohol drink je op 6 graden celsius. En voor een zwaarder bier van 11% neem je 11 graden als de drinktemperatuur gebruiken.

Haal een bier van te voeren uit de koeling

De drinktemperatuur is niet natuurlijk zaligmakend, het is meer een advies. Als deze niet gehaald kan worden, dan is dat geen grote ramp natuurlijk. Daarnaast kan ik me voorstellen dat je niet elk biertje met een thermometer gaat checken om te kijken of deze warm of koud genoeg is.

Soms kan de koelkast gewoon niet harder koelen dan een bepaalde temperatuur of is deze juist iets te koud afgesteld. Wat je in het laatste geval kunt doen is het bier hoger in de koelkast plaatsen, hier is het minder koel dan onder in de koelkast.

Verder kun je participeren op de situatie door het bier van te voren al uit de koelkast te halen. Zo kan deze alvast iets opwarmen. Haal het bier bijvoorbeeld een half uur voordat je deze gaat drinken uit de koelkast en zet hem op het aanrecht.

Zelf experimenteren met de temperatuur

Wat je zelf kunt doen is van een aantal bierstijlen twee flesjes in huis halen en vervolgens van elk eentje in de koelkast leggen. Voor de ander kies je de juiste drinktemperatuur. Door dit te doen kun je kijken wat het verschil is tussen de geadviseerde temperatuur en het gewoon koud wegzetten.

Dit is een leuk experiment om te kijken wat de temperatuur doet met een bepaalde bierstijl. Op deze manier weet je gelijk wat voor jou het meest smaakvolle is en dit kun je weer meenemen als je bijvoorbeeld een bierproeverij organiseert. Sowieso kan het experiment een leuke inspiratie zijn voor een goed gesprek of misschien kan het zelfs onderwerp zijn zo’n proeverij.Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!