Home / Overige Bierzaken / Hoeveel calorieën zitten er nu in een glas bier?

Hoeveel calorieën zitten er nu in een glas bier?

Hoeveel calorieën zitten er in bier?

Soms wordt er wel eens gezegd dat een bier hetzelfde is als het eten van twee boterhammen. Dat klinkt dus als een goed alternatief, maar is bier dan echt zo voedzaam en hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in een glas bier.

Ik vind de vergelijking met de twee boterhammen eigenlijk wel interessant. Zeker ook omdat net als brood bier wordt gemaakt van granen zoals gerst, tarwe en rogge. Daarom heb ik even opgezocht hoeveel calorieën een sneetje brood bevat om dit te vergelijken met een glas bier.

De website van het voedingscentrum leert me ondertussen vrij snel dat twee sneetjes volkoren brood ongeveer zo’n 164 kCal bevatten. Een flesje bier (pils) daarentegen bevat zo’n 135 kCal en komt daarmee best wel in de buurt van het brood.

Toch is mijn advies om de lunch niet te gaan vervangen door het drinken van een biertje. Want het eten van brood zorgt dat je voldoende vezels en andere zaken binnen krijgt die het lichaam nodig heeft. Het zijn zaken die overigens niet in een gemiddeld glas bier zit.

Hoeveel calorieën zitten er in een glas bier?

Het grootste deel van het aantal calorieën in een glas bier komt overigens uit de alcohol. De hoeveelheid hiervan is namelijk twee derde deel. Dit deel telt zo’n 7 kCal per gram alcohol. Alcohol bevat eigenlijk best wel een groot deel van de energie. Dus hoe meer alcohol er in zit, hoe hoger de energiewaarde zal zijn. Een zwaarder bier telt dus meer calorieën dan een alcoholvrij of een alcoholarm bier of een ‘light bier’.

Hieronder een klein globaal overzicht van het aantal calorieën per soort bier. Zoals je ziet krijg je dus meer calorieën binnen als het glas bier een hoger alcoholpercentage heeft. Maar het is wel fijn om te weten hoeveel energie je voor de verschillende biersoorten binnenkrijgt.

Het is overigens ook goed om te weten dat er bierstijlen zijn die wat voller van smaak zijn. Zo’n bier bevat mogelijk nog wat restsuikers, waardoor je meer calorieën binnenkrijgt dan je zou verwachten.

Ontdek hoeveel calorieën jouw favoriete biertje heeft

Ga je genieten van een verfrissend biertje, sta dan eens een keer stil bij de vraag: “Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in bier?” Het antwoord hierop is misschien best wel verrassend. Zeker als je bewust bezig bent met je calorie-inname. Dus of je nu een flesje bier opentrekt na een lange werkdag of een biertje bestelt in de kroeg. Het kan best nuttig zijn om te weten hoe de calorische waarde van bier zich verhoudt tot je dagelijkse voedingsdoelen.

De hoeveelheid calorieën in bier hangt sterk af van de bierstijl, maar daarnaast ook van het alcoholgehalte en de samenstelling. Over het algemeen geldt: hoe hoger het alcoholpercentage, des te hoger het aantal calorieën. Dit komt namelijk omdat alcohol meer calorieën bevat per gram dan suikers en andere koolhydraten die in bier aanwezig zijn.

Gaan we het hebben over “hoeveel calorieën in een biertje”, dan is het belangrijk om te beseffen dat niet elk biertje gelijk is. In het onderstaande overzicht zie je globaal per type bier wat je aan energie binnenkrijgt als je hier een glas van drinkt.

BiertypeAlcoholpercentageEnergie (kcal)
Alcoholvrij bier0,0%60
Pils5,1%105
Weizen5,3%115
IPA6,3%140
Bockbier6,6%155
Zwaar bier 7-10%8,0%165
Extra zwaar bier ≥10%10,5%205
Alcohol percentage en energie per glas (250 ml) bier. Bron: Kennis instituut bier

Zoals je ziet zijn het eigenlijk vooral de bieren lager in alcohol die minder calorieën bevatten. Een alcoholvrij bier bevat iets meer dan de helft calorieën per glas vergeleken met dat van een pils. Hierbij geldt dus: Hoe zwaarder het bier, hoe hoger de calorie inname.

En verder kijk je naar hoeveel 1 ml bevat dan is de hoeveelheid energie toch best aanzienlijk. Ik heb overigens gerekend met 250 ml, omdat dit qua volume dichter bij een gemiddeld glas bier komt. Voor hetzelfde gemak had ik eigenlijk kunnen kiezen voor het weergeven per 100 ml.


Past bier dan in een gezonde leefstijl?

Op basis van de verschillende onderzoeken is hier geen simpel antwoord op te geven. Genomen het advies om per dag niet meer dan twee glazen bier te drinken, moet bier (in mijn ogen) passen binnen een gezonde leefstijl.

Over het algemeen geldt dat je niet per se aankomt door het drinken van bier alleen, mits dit drinken in mate wordt gedaan. Meestal gaat het drinken namelijk wel gepaard met het eten en in dat laatste schuilt het gevaar. Het drinken van alcohol maakt namelijk dat je meer trek krijgt in het eten van bijvoorbeeld chips, nootjes, kaas of wat dan ook. En met dat eten neem je dus naast het glas bier mogelijk extra calorieën in.

Drink dus bewust met mate en zorgt dat je voldoende beweegt of dat je op een andere manier compenseert. Bijvoorbeeld door de dag erna op de voeding te letten. Als je dat doet, dan moet het drinken van bier passen binnen een gezonde leeftijd.

Het effect van bierconsumptie op gewichtstoename

Het regelmatig drinken van bier kan bijdragen aan gewichtstoename. Dit komt door de extra calorieën die bier bevat. Het effect is er vooral als bier wordt geconsumeerd in hoeveelheden die de dagelijkse caloriebehoefte overschrijden. Maar het is niet alleen de alcohol die bijdraagt aan de calorie-inname, maar ook andere ingrediënten zoals de koolhydraten.

Daarnaast kan regelmatige consumptie van bier, vooral in grote hoeveelheden, leiden tot een verhoogde eetlust. En verder in een vermindering van de vetverbranding, wat weer de kans op gewichtstoename verder vergroot. Het is daarom dus belangrijk om bewust te zijn van de rol die bier kan spelen in de algehele voedingsinname en verdere keuzes in de levensstijl.

Bier vs wijn

Nu ik toch bezig ben, lijkt het me wel leuk om een pilsje te vergelijken met andere alcoholische dranken. Neem bijvoorbeeld witte wijn, deze heeft 96 kCal per 100 ml toch wel iets meer calorieën dan een doorsnee biertje. Wat dat betreft is bier daarmee een ‘gezonder’ alternatief voor wijn.

Met de opkomst van de Hard Seltzer is het ook wel leuk om te kijken wat deze per blikje doen. De hoeveelheid calorieën hiervan ligt ongeveer tussen de 70-110 kCal en is daarmee lager dan een blikje pils (150 kCal). Dus afhankelijk van wat je smaak is, kun je misschien wel overstappen op het drinken van Hard Seltzers.Geef een reactie