Bier vs brood: wat heeft de meeste calorieën?

Bier vs brood: wat heeft de meeste calorieën

Soms wordt er wel eens gezegd dat een bier hetzelfde is als het eten van twee boterhammen. Dat klinkt als een goed alternatief, maar is bier echt zo voedzaam en hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in bier.

Ik vind de vergelijking met de twee boterhammen eigenlijk wel interessant. Daarom heb ik even opgezocht hoeveel calorieën een sneetje brood bevat. De website van het voedingscentrum leert me ondertussen vrij snel dat twee sneetjes volkoren brood ongeveer zo’n 164 kCal bevatten. Een flesje bier (pils) daarentegen bevat zo’n 135 kCal en komt best wel in de buurt van het brood.

Toch is mijn advies om de lunch niet te gaan vervangen door het drinken van een biertje. Want het eten van brood zorgt dat je voldoende vezels en andere zaken binnen krijgt die het lichaam nodig heeft en die niet in bier zitten.

Hoeveel calorieën zitten er in bier?

Het grootste deel van de calorieën in een flesje bier komt overigens uit de alcohol. De hoeveelheid hiervan is namelijk twee derde deel en het telt per gram zo’n 7 kCal. Dus hoe meer alcohol er in zit, hoe hoger de energiewaarde zal zijn. Een zwaarder bier telt dus meer calorieën dan een alcoholvrij of een alcoholarm bier.

BiertypeAlcoholpercentageEnergie (kcal)
Alcoholvrij bier0,0%60
Pils5,1%105
Weizen5,3%115
IPA6,3%140
Bockbier6,6%155
Zwaar bier 7-10%8,0%165
Extra zwaar bier ≥10%10,5%205
Alcoholpercentage en energie per glas (250 ml) bier. Bron: Kennis instituut bier

Past bier in een gezonde leefstijl?

Op basis van de verschillende onderzoeken is hier geen simpel antwoord op te geven. Genomen het advies om niet meer dan twee glazen bier te drinken, moet bier (in mijn ogen) passen binnen een gezonde leefstijl.

Over het algemeen geldt dat je niet per se aankomt door het drinken van bier alleen, mits dit drinken in mate wordt gedaan.. Meestal gaat het drinken namelijk gepaard met het eten en in dat laatste schuilt het gevaar. Het drinken van alcohol maakt namelijk dat je trek krijgt in het eten van bijvoorbeeld chips, nootjes, kaas of wat dan ook. En met dat eten neem je dus mogelijk over calorieën in.

Drink dus bewust met mate en zorgt dat je voldoende beweegt of dat je op een andere manier compenseert. Bijvoorbeeld door de dag erna op de voeding te letten. Als je dat doet moet het drinken van bier passen binnen een gezonde leeftijd.

Bier vs wijn

Nu ik toch bezig ben, lijkt het me wel leuk om een pilsje te vergelijken met andere dranken. Neem bijvoorbeeld wijn, deze is toch bevat 96 kCal toch wel iets meer calorieën. Wat dat betreft is bier daarmee een ‘gezonder’ alternatief voor wijn.

Met de opkomst van de Hard Seltzer is het ook wel leuk om te kijken wat deze per blikje doen. De hoeveelheid calorieën hiervan ligt ongeveer tussen de 70-110 kCal en is daarmee lager dan een blikje pils (150 kCal). Dus afhankelijk van wat je smaak is, kun je misschien wel overstappen op het drinken van Hard Seltzers.


Geef een antwoord