Home / Bier brouwen / Maak je biertje af met een bieretiket

Maak je biertje af met een bieretiket

Flesjes zonder bieretiket

Het is eigenlijk de kroon op de fles, alleen zit hij er dan om heen: het etiket. In de winkel zorgt het bieretiket voor erkenning, maar zelf voor thuis maakt het je biertje weer net een beetje meer af.

Om maar met de deur in huis te vallen. Het kan een intense klus zijn om een hele batch met bier te voorzien van mooie etiketten. Dit is zeker het geval als je veel hebt gebrouwen, want er gaat wel wat tijd in zitten als je bijvoorbeeld 60 of 90 flesjes moet voorzien van een bieretiket.

Zelf heb ik een aantal badges voorzien van een etiket, maar ik ben daar mee gestopt omdat ik het een intensief klusje vond. De reden dat ik was begonnen met het plakken van etiketten was het makkelijker herkennen van de bierstijlen die ik heb gebrouwen.

Waarom een etiket maken?

Een bieretiket maakt eigenlijk gewoon het biertje af. Al het werk dat je erin hebt gestoken bekroon je dus met een mooi jasje. Het voordeel is dat je daardoor snel herkent over welk biertje het gaat. Daarnaast is het gewoon mooi als je het thuis serveert aan je gasten. Het is toch even dat momentje pakken om te shinen.

Vind je het rommelen met etiketten veel gedoe. Er zijn natuurlijk alternatieven voor een etiket. Zo kun je ook de kroonkurk voorzien van een batchnummer of een afkorting van de bierstijl dat in de fles zit. Er zijn zelfs kleine ronde stickers die je kunt beschrijven of waarop je wat info kunt afdrukken.

Wat ik ook wel eens heb gezien is dat er met een krijtstift of witte stift de omschrijving van de inhoud op de fles zelf is geschreven. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om je bier herkenbaar te maken.

Wat is het beste formaat voor een bieretiket?

Over het algemeen is een bieretiket 180 mm breed en 90 mm hoog. Dit is tevens ook het gangbare formaat dat bij de meeste drukkerijen gekozen kan worden. Het formaat is daarnaast voldoende om het grootste deel van de fles te voorzien van een mooi artwork en informatie over het bier.

Natuurlijk is het een richtlijn en kun je er als thuisbrouwer van afwijken. Om eerlijk te zijn gebruik ik een random vierkant formaat, gewoon omdat ik dat mooi genoeg vindt.

Het etiket: wat zijn de wettelijke eisen?

Ga je echt kijken naar een professioneel bieretiket dan moet het aan de volgende wettelijke eisen voldoen:

 1. De benaming of een omschrijving van het product
 2. Lijst van de ingrediënten
 3. Netto hoeveelheid
 4. Het alcoholpercentage
 5. Voedingswaarde
 6. Gegevens van de brouwerij
 7. Minimale houdbaarheidsdatum
 8. Batchnummer

Daarnaast is bij wet verplicht om een aantal waarden in hetzelfde gezichtsveld te plaatsen. Dat is namelijk de benaming van het product, netto-hoeveelheid, minimale houdbaarheidsdatum en het alcoholpercentage.

Overigens ben je als thuisbrouwer dus niet verplicht om al deze zaken te vermelden. Het bier mag je namelijk niet verkopen en officieel gezien mag het zelfs je huis niet verlaten. Dus het etiket maak je in dat geval dus alleen voor jezelf en eventuele visite.

Zelf je etiketten ontwerpen en afdrukken

Er zijn een aantal sites zoals Canva of Beerlabelizer waar je etiketten kunt ontwerpen en vervolgens kunt downloaden. Deze etiketten kun je vervolgens afdrukken en uitknippen. Als alternatief kun je ervoor kiezen om de bieretiketten uit te snijden met een snijapparaat.

Omdat het bier in een mogelijke vochtige omgeving komt te staan is het handiger om het etiket af te drukken met een laserprinter. Maar een inktjet werkt in principe ook prima, het enige risico is dat de inkt door vocht gaat uitlopen.

Ik heb zelf wel eens een etiket voorzien van een laagje haarlak om de opdruk te beschermen. Dit was helaas wel wat extra werk, dus daar ben ik mee gestopt.

Hoe plak je een bieretiket?

Je kunt natuurlijk etiketten online kopen en deze zijn over het algemeen al voorzien van lijm. Eigenlijk plak je dus als het ware een ‘sticker’.

Als je ervoor kiest om het zelf af te drukken, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een prittstift te gebruiken, maar (volle) melk is een goed alternatief. Het etiket is er dan bovendien ook iets makkelijker af te halen. Dus je kunt na gebruik het flesje nogmaals gebruiken zonder sporen van het vorige etiket.

Om de flesjes van een bieretiket te voorzien moet je volgende stappen doorlopen.

 1. Etiket natmaken met melk

  Vul een plat bord met een laagje melk. Haal de achterkant van het etiket voorzichtig door het laagje melk.

 2. Plak het etiket

  Begin van links naar rechts (of andersom) met het plaatsen van het etiket. Probeer deze recht te houden en zorgt dat de opdruk niet nat wordt.

 3. Afdeppen met een doek

  Dep het flesje voorzichtig met een doek om het overtollige melk te verwijderen en je bent klaar.Geef een reactie