Home / Bier brouwen / Het conditioneren van bier, wanneer kun je deze drinken?

Het conditioneren van bier, wanneer kun je deze drinken?

Geef de bier tijd om te conditioneren en je hebt een mooie schuimkraag

Heb je wekenlang het geduld kunnen opbrengen tijdens de vergisting, moet je hetzelfde weer doen als het eenmaal op de fles zit. Het bier moet namelijk even conditioneren, maar wanneer kun je het dan drinken?

Goed werk heeft tijd nodig. Dat geldt zeker ook voor het brouwen van bier. Een periode van twee tot drie weken vergisting en dan ongeveer nog twee weken tijdens de hergisting op de fles. Overigens zijn deze twee weken een schatting.

Een schatting? Jazeker, er zijn bierstijlen die voldoen met een week vergisting en er zijn soorten bier die wel even wat langer moeten conditioneren. In die laatste groep vallen vooral de wat zwaardere bieren.

Twee weken voorbij, maar nog geen schuim?

Het kan dus zijn dat je met alle liefde twee weken hebt gewacht voordat je een biertje opentrekt. En bij het openen ontdekt dat de sis erg zachtjes klinkt of misschien zelf wel helemaal afwezig is. In dit geval kan het dus zijn dat de hergisting nog niet klaar is. Wat je kunt doen is het volgende:

  • Keer alle ongeopende flessen even om.
  • Controleer de temperatuur en indien nodig zet ze nog even wat warmer weg.

Waarom moet je het bier conditioneren?

Als je het bier gaat bottelen, dan voeg je hoogstwaarschijnlijk een kleine hoeveelheid suiker toe. De in het in het bier aanwezige gist gaat deze suikers opeten en omzetten in een kleine hoeveelheid koolzuur en alcohol. Verder zal de gist aan het einde ook nog wat stofjes opruimen zoals diacetyl.

Door een kleine twee weken geduld te hebben geef je het bier de gelegenheid om te conditioneren. Zo zal het koolzuur zich na verloop van tijd aan het bier hechten. Blijft deze tijd uit, dan heb je zelf kans dat het bier overmatig schuimt, juist omdat het koolzuur ineens weg wil en er niets is dat het tegenhoud. Kortom: Het koolzuur moet zich goed kunnen hechten aan het bier.

Heb je enthousiaste flesjes bier? Dan kan het helpen om het bier van de voren alvast koud te zetten. Koolzuur kan zich namelijk iets makkelijker hechten een aan koude vloeistof.

Tussendoor al een flesje openen

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om toch na anderhalve week conditioneren al te kijken hoe het bier eraan toe is. Even checken hoe het zit met de schuimkraag en het koolzuur. Op deze manier kan ik vaak al inschatten hoe lang ik het andere bier nog even met rust moet laten.

Sowieso is het tussentijd openen wel interessant om het proces van hergisting te volgen. Door om de zoveel dagen een flesje te openen en te proeven krijg je inzicht in het conditioneren van het bier.

Brouw je kleine batches van bijvoorbeeld 5 liter, dan is het misschien wel zonde om dit proces te volgen. Ik zou me dan gewoon houden aan de 2 weken aan tijd die je op zijn minst moet hanteren. En op basis van het resultaat kun je op dat moment besluiten of je (iets) langer moet wachten.



Geef een reactie