Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Het bottelen van bier

Bottelen van bier

Na een korte periode wordt het rustiger in het vergistingsvat. Dit betekent maar één ding: de vergisting zit erop en we kunnen gaan bottelen. We kunnen beginnen met het afvullen van de flesjes.

Het bottelen van bier

Na de periode van vergisten en eventueel het lageren van bier is eindelijk het moment daar: het afvullen van de flesjes.

Ik heb wat handigheid moeten krijgen in het bottelen. De eerste paar keer heb ik het namelijk als een behoorlijke rompslomp ervaren.

Het bottelen begint met overhevelen van het bier met een slang van de vergistingsfles naar de brouwemmer. Vervolgens suiker oplossen in het bier.

Ook het vullen van de flesjes was ook niet erg eenvoudig. Eerst de slang in de emmer doen en dan aanzuigen. Telkens de slang dicht te knijpen als ik van de een na de andere fles ga. Maar als alles dan uiteindelijk is afgevuld, dan is het slechts een kwestie van kroonkurken vastzetten en de flesjes op een koude plek neerzetten.

Eind SG bepalen

Als ik ga bottelen dan bepaal ik eerst het eind SG en daarmee kan ik het alcoholpercentage van het bier gaan bepalen. Het is geen exact percentage, maar het geeft een goede indicatie.

Hulpmiddelen bij het bottelen

Na de tweede keer bottelen vond ik dat het anders moest en ik heb een automatische hevelslang aangeschaft. Hierdoor hoef ik het bier niet meer zelf aan te zuigen, wat zorgt voor minder gedoe.

Een ander hulpmiddel is het afvulpijpje, deze zorgt ervoor dat het afvullen van bier eenvoudiger gaat. Er zit een stop in het pijpje dat erop gaat als het pijpje wordt opgetild. Het voordeel is dat je geen slang hoeft af te knijpen, maar gewoon het afvulpijpje hoeft op te tillen op het moment dat er genoeg bier in de fles zit.

Dankzij beide hulpmiddelen is het afvullen en bottelen van flessen makkelijker geworden. Wellicht dat ik in de toekomst een automatisch afvulapparaat aanschaf of een eenvoudigere kroonkurk apparaat. Maar voor nu voldoet alles.

Hergisting op fles

Door de toevoeging van suiker treed hergisting op en daardoor komt er koolzuur in het bier. Ik gebruik over het algemeen 7 gram suiker per liter bier. Deze suiker los ik eerst op in warm water en doe ik bij het overgehevelde bier, voordat het de fles in gaat.

Door deze methode zal het suiker zich goed over de flesjes verdelen en scheelt het gedoe met suiker per fles toevoegen.

Hygiene bij het bottelen

Bij het brouwen van bier is een ding belangrijk: ontsmetten. Dit geldt ook voor het bottelen. Ik zorg ervoor dat ik altijd alles ontsmet wat ik gebruik bij het bottelen. De automatische hevelslang, afvulpijpje, kroonkrukken, kroonkurkapparaat en de flesjes. Hierdoor is de kans op besmetting bij hergisting vrijwel nihil.

Al spelenderwijs leert men te bottelen

De allereerste keer gebruikte ik de welbekende Grolsch beugelflesjes. Deze zijn ideaal, want we hoeven deze niet te voorzien van een kroonkurk. Maar het werd een gedoe met schoonmaken voor een volgende batch. Daarnaast vind ik een flesje van 45CL soms net iets te veel van het goede.

Ik gebruik tegenwoordig de wegwerpflessen van 33 CL. Deze worden veel gebruikt door craft bier brouwerijen. In plaats van weggooien, spoel ik deze na gebruik om en indien nodig week ik het etiket eraf.
Geef een reactie