Home / Overige Bierzaken / Watertank gebruiken: duurzaam water gebruik

Watertank gebruiken: duurzaam water gebruik

Bij het brouwen van bier is er altijd wel water dat verloren gaat. Zo gebruik je bij het koelen van het wort na het maischen redelijk wat water. Waarom zou je dit niet opvangen? In een watertank bijvoorbeeld.

Als ik bier ga brouwen probeer ik altijd te kijken naar het duurzame karakter. Zo maak ik mijn bier de laatste jaren al met een elektrische ketel. Verder ben ik me verder er bewust van dat er stappen in het proces zijn die misschien iets duurzamer kunnen.

Het koelen van het wort

Bij het koelen van het wort laat ik koud water door een koelspiraal circuleren. Hierdoor koelt het bier in wording redelijk snel af. Door het water niet te hard te laten circuleren, verbruik ik ook nog eens minder water. Dit geeft bovendien voldoende tijd om meer contact te hebben met het te koelen wort.

Daarbij zet ik dus al redelijke stappen. Het koude water dat de warmte heeft opgenomen vang ik vervolgens op in een aantal grote emmers. Dit kan ik namelijk mooi weer gebruiken als ik de brouwketel ga schoonmaken. Maar er is echter een deel dat ik helaas moet laten weglopen. Dat water gaat overigens meestal de tuin wel in en zo hebben de plantjes daar wel plezier van. Maar toch vind ik het het nogal zonde, zeker als het regenachtig weer is.

Waarom zou ik het dan niet opvangen in een geschikte watertank? Ik schat namelijk dat er zo’n 20 tot 30 liter verloren gaat. Voor deze hoeveelheden heb je kleine (vuil)watertankjes en ik overweeg daarom dus om een vuilwatertank caravan aan te schaffen. Een betaalbare oplossing, waarmee ik met behulp van een klein pompje het water later weer kan gebruiken om een volgende brouwdag te koelen.

Brouwen met regenwater

Ik kan het natuurlijk nog groter trekken en een kuil maken in de tuin om daarin regenwater op te vangen. Eventueel met een filtertje er tussen om het regenwater te zuiveren voor eigen gebruik. Zo zag ik een watertank 1000 liter en dat lijkt me wel genoeg om onder andere mee te brouwen.

Nu is 1000 liter best een forse hoeveelheid, daar kan ik meer mee doen dan alleen brouwen. Dus ik kan er ook mijn bier mee gaan koelen. En verder kan ik het gebruiken om mijn tuin mee te sproeien. Het is een relatief kleine investering, maar de oplossing is in mijn ogen super duurzaam.

In combinatie met een pomp en een goed filter kan ik het water uit de watertank onttrekken. Er zijn namelijk genoeg filters te koop die bijvoorbeeld ook gebruikt worden in de tiny houses om het water te zuiveren.

Duurzaam brouwen dus

Het lijkt me dus echt supertof om een bier te brouwen met regenwater. Door het waterfilter wordt het water schoon genoeg om te drinken. En het is verder ook nog eens te gebruiken om het bier mee te koelen. Ik zie dus echt een aantal goede mogelijkheden.

En ik denk bovendien dat ik door een goede waterbehandeling mooie bieren zou kunnen brouwen. In principe kan ik het water zo aanpassen dat het lijkt op het huidige kraanwater dat ik nu gebruik.Geef een reactie