Bij het maken van een eisbock bevries je een bier naar keuze. Als het bier helemaal bevroren is ga je het ontdooien tot een bepaald punt. Wat vervolgens overblijft is een sterkere en misschien zelf wel smaakvollere variant van het originele bier.
Wat er bij het eisbocken gebeurd is dat het bier in zijn totaliteit bevriest. Het duurt overigens zo’n 24 uur voor het goedje bevroren is. Vervolgens ga je bevroren bier weer ontdooien. Bij dit proces, wat vries-destillatie heet, ga je voornamelijk de alcohol extraheren. Deze zal namelijk als eerste ontdooien en bovendien ook de smaakstoffen uit het bier meenemen. Je eindigt dus met een sterker en voller biertje, dan je begonnen bent.
Het eisbocken werkt in mijn ogen het beste bij de wat zwaardere bieren. Daarnaast is het goed om te weten dat het eindresultaat hoger in alcohol is, dan het bier waar je mee bent begonnen. Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat het alcoholpercentage verdubbeld. Dus een bier van 10% kan een eisbock van 20% opleveren.
Voorbeelden uit de praktijk
Ook bij de lichtere bieren is het mogelijk om vries-destillatie uit te voeren. Zo heeft brouwerij Jopen de Mooie Nel geeisbockt, waarbij het opgevangen bier vervolgens nog wordt gedryhopt. Het resultaat is de ExceptioNEL, een bier van 13%.
Een ander voorbeeld is die van de Gulpener Brouwerij. Hier staat een installatie waarmee de brouwerij bier tot -20 graden celsius kunnen bevriezen. Ze gebruiken deze installatie onder andere om de IJsbock mee te maken.
Eisbock recept
Voor het maken van deze eisbock heb ik gekozen voor de Hertog Jan – Grand Prestige. Op zichzelf is dit al een vol en complex bier.
Ingrediënten
- 3 flesjes van 30 cl Grand prestige van Hertog Jan
- Optioneel: kruiden of specerijen, bijvoorbeeld kaneel
Wat je moet doen
- Neem een grote plastic fles, houd er rekening mee dat bevroren vloeistof kan uitzetten
- Schenk de flesjes bier leeg
- Leg de fles in de vriezer
- Na ongeveer 24 uur is het bier bevroren
- Haal de fles uit de vriezer
- Neem een lege fles om de eisbock in op te vangen
- Zet hier een trechter op
- Nu neem je de fles met het bevroren bier en deze zet je op de kop in de trechter
- De alcohol en de smaakstoffen zullen als eerste ontdooien
- Als tot een-derde / de helft heb opgevangen ben je klaar
- Eventueel kun je nog kruiden zoals kaneel toevoegen aan de fles en deze even wegzetten
De eisbock proeven
Zorg ervoor dat je op tijd stopt met het ontdooien van het bevroren goedje. Anders dan kan het resultaat nogal waterig zijn. Te vroeg stoppen kan overigens weer een (iets) te alcoholisch resultaat geven. Probeer ongeveer een-derde tot de helft te ontdooien.
De eisbock is in principe direct klaar om gedronken te worden. Wat je kunt doen bij het proeven is een flesje van het origineel ernaast zetten om het verschil tussen beide te proeven.
Breng het eisbocken tot een next-level
Zelf zou ik lekker simpel beginnen met bijvoorbeeld een Grand Prestige van Hertog Jan of een Bernardus Abt 12. Beiden zijn naar mijn idee best wel zware bieren met veel karakter en smaak. Dat leent zich uiteraard best wel goed voor het maken van een eisbock.
De stap hierna is het toevoegen van bijvoorbeeld kaneel of misschien zelfs wel chilipepers. Eventueel kun je zelf nog kiezen voor andere kruiden en specerijen. Natuurlijk is het toevoegen van koffiebonen of hop ook mogelijk. Het is immers een kwestie proberen en ervaren. Het risico bestaat overigens wel dat bepaalde toevoegingen anders smaken dan je vooraf had gedacht en dat je daardoor dus een totale mismatch hebt.
En als laatste tip kun je gaan experimenteren met verschillende bieren. Gewoon lekker blenden die smaken met de hoop dat je een goede mix vindt.