Home / Bier brouwen / Zelf kandijsiroop maken: zo makkelijk is dat

Zelf kandijsiroop maken: zo makkelijk is dat

Kandijsiroop maken is best makkelijk

Bij het brouwen van bijvoorbeeld Belgische abdijbieren kun je prima kandijsiroop gebruiken. Deze siroop kun je natuurlijk eenvoudig kopen, maar het is ook erg leuk om zelf kandijsiroop te maken.

Zoals hierboven al gezegd kun je een kandijsiroop prima gebruiken bij het brouwen van abdijbieren. Zo heb ik recentelijk deze kandijsiroop gemaakt om een Belgische dubbel mee te brouwen. Het maken van de siroop was een erg leuke ervaring. Ik kan het dus van harte aanbevelen.

Waarom zelf kandijsiroop maken?

Waarom zou je iets maken als je het ook kant-en-klaar kunt kopen? Zelf vind ik het bijvoorbeeld leuk om ambachtelijk bezig te zijn. Door het zelf maken van de kandijsiroop geef ik het bier uiteindelijk een persoonlijke touch. Daarnaast is het vrij eenvoudig te maken.

Een andere reden om het zelf te maken is dat je zelf invloed hebt op de uiteindelijke kleur. Verder geeft het je ook nog eens de ruimte om te experimenteren met verschillende soorten suikers. Je kunt de kristalsuiker namelijk prima vervangen door bijvoorbeeld basterdsuiker of rietsuiker.

Tenslotte vind ik het kostenplaatje een laatste goede reden. Door het zelf te maken bespaar je de kosten van het kopen. Kandijsiroop is relatief duur in vergelijking als je het vergelijk met zelfgemaakte siroop. Mocht je het toch willen kopen dan ik de kandijstroop van Brouwland zeker aanbevelen.

Hoe langer je kookt, hoe donkerder de kandijsiroop wordt.

Tijdsduur en de invloed op de kleur

De tijdsduur van het koken van kandijsiroop heeft een directe invloed op de uiteindelijke kleur en smaak van de siroop. Kook dus korter voor een lichte siroop of verleng de tijd voor een donkere kandijsiroop.

Een donkere siroop is prima voor het brouwen van donkere bieren. Houdt er dus rekening mee dat de kleur invloed heeft op de uiteindelijke kleur van het bier.

Korte kooktijd (15-20 minuten):

  • Kleur: Licht amber
  • Smaak: Mild, met lichte karameltonen
  • Gebruik: Geschikt voor lichtere bieren of als subtiele smaaktoevoeging

Gemiddelde kooktijd (20-30 minuten):

  • Kleur: Middel amber.
  • Smaak: Rijkere karameltonen, meer diepte in smaak.
  • Gebruik: Geschikt voor bieren zoals dubbel of donkerdere ales waar een meer uitgesproken karamelsmaak gewenst is.

Lange kooktijd (30-60 minuten):

  • Kleur: Donkere amber tot bijna bruin.
  • Smaak: Intense, complexe karamel- en toffeetonen, soms met een lichte bitterheid.
  • Gebruik: Ideaal voor donkere bieren zoals een dubbel of een quadrupel, waar de siroop een significant smaakprofiel kan bijdragen.

Meten is weten

Het is zeker aan te raden om de siroop goed in de gaten te houden tijdens het kookproces. Hiermee voorkom je namelijk dat de suiker verbrandt. Gebruik vooral een suikerthermometer als je die hebt om zo de temperatuur te controleren en roer verder regelmatig om gelijkmatig te karamelliseren.

Kandijsiroop recept

Met dit recept maak je zelf eenvoudig zelf kandijsiroop dat je prima kunt gebruiken bij het brouwen van bier.


Goed voor350 ml
Kooktijd60 minuten
TrefwoordenAbdijbier, kandijsiroop

Ingrediënten

  • Kristalsuiker – 500 gram
  • Water – 250-375 ml
  • Citroenzuur – 1/4 theelepel

Stappen

Instructies voor het zelf maken van kandijsiroop.

  • Doe de kristalsuiker in een pan en voeg 250 ml water toe. Roer goed door zodat de suiker begint op te lossen.
  • Voeg vervolgens 1/4 theelepel citroenzuur toe aan het mengsel. Dit helpt om de suiker te inverteren en voorkomt kristallisatie.
  • Verhit het mengsel op middelhoog vuur en roer regelmatig. Laat het langzaam aan de kook komen.
  • Laat het mengsel koken tot het een donkere amberkleur krijgt. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de temperatuur. Gebruik een (suiker)thermometer als je die hebt; je wilt een temperatuur van ongeveer 135-145°C bereiken.
  • Als de siroop de gewenste kleur heeft, dan kun je nog 125 ml water toevoegen, dan blijft de siroop wat vloeibaarder.
  • Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. De siroop zal bij het afkoelen dikker worden.
  • Zodra de siroop is afgekoeld, kun je deze in een schone fles of pot gieten voor later gebruik.

In het recept hierboven heb ik deze citroenzuur in poedervorm gebruikt. Deze werkte voor mij echt prima. Mocht je voor een vloeibare vorm kiezen, dan is de toevoeging van enkele druppels voldoende.

Als je de siroop goed wegzet dan is deze best lang houdbaar. Mijn advies is wel om deze niet langer dan 6 maanden te bewaren. Gezien het doel, ga ik er eigenlijk wel vanuit dat je er snel mee gaat brouwen!

Waarom citroenzuur toevoegen?

Een bijzonder ingrediënt in het recept is misschien toch wel het citroenzuur. Waarom voegen we deze eigenlijk toe bij het maken van kandijsiroop? De toevoeging heeft enkele redenen:

  1. Inversie van suiker: Citroenzuur helpt bij het omzetten van sucrose (gewone tafelsuiker) in glucose en fructose. Dit proces, bekend als inversie, voorkomt dat de suiker kristalliseert tijdens het koken en het bewaren en daardoor krijgt de siroop een gladde en consistente textuur.
  2. Karamellisatie: De aanwezigheid van citroenzuur bevordert een gelijkmatige karamellisatie van de suikers, wat weer goed is voor het ontwikkelen van de rijke, complexe smaken die je wenst in kandijsiroop. Dit zorgt ervoor dat de siroop een diepere, meer uitgesproken smaak krijgt.
  3. Zuurbalans: Het toevoegen van citroenzuur helpt de pH van het mengsel te verlagen, wat de chemische reacties tijdens het koken optimaliseert en bijdraagt aan een stabielere kandijsiroop.
Het uiteindelijke resultaat: een donkere kandijsiroop.

Ga zelf aan de slag!

Hopelijk heb ik je overtuigd om zelf aan de slag te gaan met het maken van kandijsiroop. Het is eigenlijk niet zo heel moeilijk en je geeft er je bier een persoonlijke touch mee. Daarnaast heb je voldoende invloed op het uiteindelijke resultaat. Kook dus langer voor een donkere siroop of stop juist eerder als je een lichtere siroop wilt.



2 reacties op “Zelf kandijsiroop maken: zo makkelijk is dat”

  1. Erik avatar
    Erik

    Leuk recept Andy,
    Zou je kandysiroop ook kunnen toevoegen aan eenxtropical ipa?
    Voeg je de siroop toe na de hoofdvergisting?

  2. Dirk van Kekem avatar
    Dirk van Kekem

    Andy bedankt voor de info, ik dit zeker proberen . Vraagje ;kan je de ingrediënten verdubbelen als je meer wilt maken bv ,700ml

Geef een reactie