Home / Overige Bierzaken / Hete zomer? Les je dorst met deze zomerbieren

Hete zomer? Les je dorst met deze zomerbieren

In de zomer wil je geen al te zware bieren drinken. Het is met de warmte soms al lastig genoeg. Een gewoon pilsje is misschien wat simpel, maar er is genoeg ander lekkers te koop. Met deze zomerbieren verwacht ik dat het wel goed moet komen.

In mijn ogen is een zomerbier lekker fris van smaak en is hij niet te hoog in alcohol. Met een goede Pale Ale of Session IPA kom je al een heel eind. Lekker fris van smaak en uitermate geschikt om van te genieten terwijl je in de schaduw even bijkomt van de warmte.

Overigens kan een goed tarwebiertje ook erg verfrissend zijn. De wheat ale die ik heb opgenomen in het overzicht hieronder is misschien wel iets hoger in alcohol, maar in mijn ogen wel een echte aanrader.

De zomerbieren van 2021

Ik heb een aantal bieren gedronken die ik bij de lokale supermarkt heb gekocht. De verkrijgbaarheid is dus best wel prima te noemen. Mocht je op zoek zijn naar een lekker zomers biertje, probeer dan een van de zomerbieren die ik hieronder alvast voor je geproefd heb.


1. Lowlander – Islander Tropical Ale

De Islander Tropical Ale (3,8%) van Lowlander
7.6

De Islander is goudgeel van kleur en troebel in het zicht. De schuimkraag is erg fijn en mooi wit.

In de neus ruik ik veel tropisch fruit. Ik ruik citrus en sinaasappel. In de verte is een licht zuurtje te herkennen. Samengevat vind ik hem erg fris.

In de smaak komt het meeste weer terug. Het fris en het fruitige proef je goed terug. Daarnaast proef ik ook de citrus en een vleugje sinaasappel. Verder vind ik hem iets bitter, proef ik een klein zuurtje en heeft het bier een kruidige toets. Het fruitige van citrus blijft hangen in de afdronk.


2. Uiltje – Ff lekker met je bek in het zonnetje

De FF lekker met je bek in het zonnetje (3,6%) van het Uiltje
7.6

Het bier is lichtgeel tot geel van kleur en is redelijk troebel bij uitschenken. Verder is de schuimkraag mooi wit en stevig.

In de neus vind ik hem fris en fruitig. Het bier heeft hinten van tropisch fruit en citrus. In de verte kan ik wat kruidige toetsen bespeuren.

Dan de smaak. Deze is lekker fruitig en fris. De citrus is goed te herkennen. Verder vind ik hem licht grassig en harsig en heeft hij een subtiele moutigheid. In de afdronk citrus en een lichte bitterheid.


3. Lagunitas – A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale

Lagunitas – Little Sumpin’ sumpin’ ale (7,5%)
7.7

De Sumpin Ale is licht blond van kleur en is mooi helder. Ik zie veel koolzuur en het heeft een mooie fijne witte schuimkraag.

In de neus ruik ik een zoetigheid, hij is licht moutig. Verder ruik ik citrus, donker fruit en grapefruit. Daarnaast vind ik hem erg hoppig en fruitig.

Het bier erg fruitig van smaak. Ik proef veel citrus en op de achtergrond neem ik een mout zoetigheid waar. Hij is verder erg lekker en vol van smaak.


4. Hoop – Summer Session Tropical IPA

Hoop - Summer Session Tropical IPA
De Summer Session Tropical IPA (4,5%) van Hoop
7.5

Mooi blond van kleur. Het bier heeft een lichte waas, niet helemaal helder. De schuimkraag is stevig en wit. Fijne koolzuurbelletjes komen mooi omhoog.
In de geur ruik ik gelijk de tropische fruitigheid bij het openen. Citrus en mango in de neus. Erg hoppig.

Het bier is stevig en romig qua mondgevoel. Erg moutig van smaak. het hoppig en fruitige vind ik erg subtiel. Naast dit alles kan ik een lichte grassigheid en een klein zoetje waarnemen. In de nasmaak blijft de bitterheid goed hangen.

Toch vind ik het qua hoppigheid in de smaak misschien wel iets tegenvallen. De geurexplosie bij het openen komt niet helemaal terug in de smaak. Ik had er iets meer van verwacht.


5. Davo – Surf Ale

De Surf Ale van Davo
De Surf Ale van Davo (6,4%)
7.2

De Surf Ale is goudblond van kleur en mistig in het zicht. De schuimkraag is wit en het bier heeft redelijk veel koolzuur.

In de neus een moutige en zoete geur. Verder vind ik hem fruitig en subtiel hoppig met tonen van citrus.

Dan de smaak. Een mooi bittertje en lekker fruitig met tonen van tropisch fruit. Verder is hij licht moutig. In de afdronk een bittertje. Het is een aangenaam biertje, maar niet heel erg uitgesproken.


6. Leffe – d’Été Zomerbier

De d'Été Zomerbier van Leffe
De d’Été Zomerbier (5,2%) van Leffe
6.8

Het d’Été Zomerbier van Leffe is blond van kleur en heeft best veel koolzuur, De schuimkraag is wit en erg fijn.

In de neus de typische Belgische gist geur. Daarnaast bespeur ik een beetje banaan. Verder is het bier fruitig en erg zoet.

In de smaak is het meteen banaanachtig. Het heeft veel weg van een typische weizen. Hij is er wel erg zoet en in de nasmaak blijft dat zoete overheersen. Het banaanachtige kan ik beter omschrijven als in de snoepbanaantjes of danoontje kwark./


Geniet ervan!

Is het warm weer? Probeer dan zeker een van de bovenstaande zomerbieren. Over het algemeen zijn ze redelijk goed te verkrijgen bij de supermarkt. Met deze bieren haal je in mijn optiek dorstlessers in huis, die je waarschijnlijk niet snel onder de tafel zullen krijgen. Want een kater is met de hitte zeker iets dat je misschien wel wilt voorkomen.

Overigens denk ik dat deze bieren het ook goed zullen doen in combinatie met een lekkere BBQ. Of dit nu thuis is of op de camping, zolang het biertje goed gekoeld is, voorzie ik geen problemen.Geef een reactie