Onlang ben ik overgestapt van brouwen met pannen op gas naar een elektrische all-in-one brouwketel. De ketel die ik heb aangeschaft is de Arsegan Easybrew 30.
Het brouwen op een all-in-one brouwketel wordt steeds populairder. Er zijn verschillende betaalbare brouwketels te verkrijgen en de Arsegan Easybrew is daar een van. Inmiddels heb ik vele lekkere bieren gebrouwen op de Easybrew en nog steeds ervaar ik veel plezier met deze brouwketel.
De bevindingen die ik hieronder deel gaan over mijn ervaring met het 2018 model. Ook al is dit 7 jaar geleden, de algehele ervaring van deze brouwketel is wat mij betreft echt tijdloos te noemen.
In het kort
- De Arsegan Easybrew 30 is een betaalbare, elektrische all-in-one brouwketel (vergelijkbaar met Brew Monk, Klarstein Mundschenk) die maischen, filteren, spoelen en koken in één pan combineert.
- Voordelen: Het maakt de overstap van brouwen op gas naar elektrisch brouwen makkelijker en is een betaalbaar alternatief voor duurdere ketels. Door de automatische modus (voor maisch- en hopschema) is er meer tijd voor andere taken.
- Nadelen/Uitdagingen: Tegenvallend brouwzaalrendement (rond de 60-62%) in plaats van de beoogde 70%+. Het filteren en spoelen met de moutkorf is wat lastig, wat leidt tot troebel wort.
- Om het dikke beslag te compenseren (veroorzaakt doordat de moutkorf vrij hoog ligt), wordt aangeraden om met een dunnere beslagdikte te maischen (bijvoorbeeld 4 liter water per kilo mout). Regelmatig roeren kan ook het rendement verhogen.
- De Easybrew is een leuke, betaalbare ketel voor brouwers die een stap verder willen zetten. De ketel is in essentie goed, maar het vergt oefening en soms extra accessoires (zoals een isolatiemantel of whirlpoolarm) om het proces te optimaliseren.
ADVERTENTIE
Zo begon ik met het brouwen van bier
Anderhalf jaar lang heb ik met kleine pannen batches van 3,6 en 5 liter gebrouwen. Op zich leuke volumes om mee te beginnen, maar het is altijd zo snel op. Ik wilde daarom dus meer, maar 10 liter ging me niet lukken in de kleine pannen. Daarom heb ik heb destijds een brouwketel van 25 liter gekocht en hiermee heb ik leuke bieren gebrouwen.
Na een tijdje brouwen met deze grote brouwketel merkte ik dat mijn fornuis dit eigenlijk niet aankan. Ik stond toen voor de keuze: moet ik nu een degelijke gasbrander met toebehoren aanschaffen of is de stap naar elektrisch brouwen toch beter?
De Arsegan Easybrew
Braumarkt kwam gelukkig met het antwoord: de Arsegan Easybrew. Een elektrische all-in-one ketel. Maischen, filteren, spoelen en koken in één pan. Klinkt veelbelovend. Als klap op de vuurpijl heeft de ketel een pomp, waarmee je het wort kunt circuleren.
De brouwketel is voor zover ik weet van Chinese makelij en is inmiddels onder verschillende merknamen te verkrijgen. De ketel is onder andere bekend als: Brew Monk, Klarstein Mundschenk, Bulldog, Hop Cat en zo zijn er vast nog meer verschillende namen.
Controlepaneel
Allereerst de ketel is voorzien van een controlepaneel. Hier heb je een handmatige en een automatische modus. Met de automatische modus is het mogelijk om het maisch, – en hopschema in te stellen. Het controlepaneel is niet de meest gebruiksvriendelijke. De cijfers knipperen tijdens het instellen, dus het is af en toe even concentreren.
Door dat veel vooraf te programmeren is merk ik dat ik tijd over heb voor andere zaken zoals het opruimen en schoonmaken.
Van maischen naar filteren naar koken
De ketel heeft een moutkorf. In deze ‘binnenpan’ stort je de mout en vervolgens ga ja maischen. Als je klaar bent met maischen trek je de korf omhoog en vervolgens laat je het wort uitlekken. Daarna begin je met het filteren en spoelen. Als dat gedaan is haal je de korf weg en verhoog je de temperatuur om te gaan koken. Dit bij elkaar maakt dat het een all-in-one ketel is. Zonder de ketel zelf te verplaatsen maisch, spoel en kook je dus het wort.
Geen kijkglas
Bij mijn versie uit 2018, checken hoeveel wort er in de ketel zit tijdens het maischen en spoelen toch wel een van de nadelen. Door de moutkorf tussentijds hoog genoeg op te tillen werd het wel zichtbaar, maar met grotere volumes mout is dit een zware klus.
Op Facebook zag ik een foto voorbij komen van iemand zie zelf een kijkglas heeft gemonteerd. Leuk klusje voor de handige doe-het-zelver. Gelukkig kwam er uiteindelijk de mogelijkheid om de circulatiepijp te vervangen door een versie met een kijkglas. Het is overigens een vrij eenvoudige klus om uit te voeren met als resultaat dat je kan zien hoeveel er in de ketel zit.
De nieuwe generatie van de Easybrew beschikt inmiddels een kijkglas waarmee je snel de huidige stand van zaken wat betreft het volume kunt checken.
Enkele aandachtspunten van de Easybrew
Na een groot aantal brouwsessies ervaar ik toch nog enkele nadelen van deze brouwketel.
Filteren nog (steeds) onwennig
Ik blijf het spoelen bij de Easybrew nog steeds onwennig vinden, het wort kletters er best op hoge snelheid uit. In het begin greep ik nog best snel naar de oude vertrouwde filterkuip, want deze methode bewijst zich elke keer weer: lekker heldere wort.
Sinds enkele maanden sla ik de stap van het filteren helemaal over. Door de snelle doorloop haal ik minder suikers uit het beslag dan ik zou willen. Op zich is het zonde, maar ik kan ermee leven. Voor mij is het of de tijd nemen voor optimale extractie van suikers of het anders niet doen. Bij de Easybrew voelt het als half werk.
Dikker beslag door loze ruimte
De moutkorf ligt redelijk hoog in de brouwketel, daardoor heb je een loze ruimte van ongeveer 7 liter. Het is overigens niet te beschouwen als verlies, want deze hoeveelheid bevindt zich gewoon in de ketel. Door deze loze ruimte is het beslag wel dikker geworden.
Normaal gesproken gebruik ik 3 liter water per kilo mout, maar bij de Easybrew kies ik voor een beslagdikte van 4 liter per kilo. Voor mij werkt deze beslagdikte tot nu toe prima.
Brouwzaalrendement valt tegen
Er is een hele periode geweest waarbij het brouwzaalrendement nogal tegenviel. Ik kwam vanuit een setup waar ik makkelijk op de 70% uitkwam, maar bij de Easybrew kwam ik juist uit op 60%. Door wat aanpassingen in het proces haal ik tegenwoordig weer een rendement van 68-74%.
Circuleren van het wort
Door de pomp en de bijgeleverde pijp is het mogelijk om het wort te laten circuleren. Hierbij pomp je het wort dus rond en dit zou moeten resulteren in extractie van meer suikers. Het is daarbij wel zaak om het beslag te blijven roeren, anders vormen zich kanaaltjes in het wort. Nadeel van die kanaaltjes is dat het wort elke keer dezelfde weg aflegt. Dat voorkom je dus door te roeren.

Accessoires
De Easybrew wordt door Braumarkt standaard geleverd met een wortkoeler. Het nadeel is dat deze koeler geen aansluitingen heeft voor een tuinslang. Dit is eenvoudig op te lossen met een aantal aansluitingen. Tip: kies voor de RVS aansluitingen van bijvoorbeeld Gardena. Daar haal je namelijk meer plezier uit dan de kunststof varianten.
Voor de rest zijn er verschillende accessoires voor de brouwketel te verkrijgen:
- Zo heb ik een isolatiemantel gekocht, waarmee ik de warmte wat meer binnen de ketel kan houden. Bijkomend voordeel is dat de buitenkant nu niet meer zo warm is, toch een veilig idee.
- Mijn laatste aanwinst is een whirlpoolarm, waarmee ik na het koken een whirlpool kan uitvoeren en waardoor het wort sneller afkoelt.
Zelf hoop ik dat er de komende tijd nog wat leuke assesorices bijkomen. Zo was er in Denemarken bijvoorbeeld een filterbodem te kopen. Met zo’n bodem houdt je de trub tegen, zodat je het wort eenvoudig overpompt naar de vergistingsemmer via de pomp. Deze bodem is helaas niet meer te koop, maar er is wel een alternatief filter te verkrijgen.
Alternatieven voor de Easybrew
Er zijn inmiddels ook vergelijkbare alternatieven voor de Easybrew te koop. Zo is er bijvoorbeeld de Brewmonk, die onder andere wordt geleverd door Brouwland. Verder heb je ook nog de Klarstein Mundschenk die heel erg op de easybrew lijkt.
De eerste generaties van deze ketels zijn vrijwel identiek en je moet het daarbij dan vooral hebben van de prijs waarvoor deze worden aangeboden. De nieuwe generaties van deze all-in-one ketels verschillen juist op verschillende vlakken. Zo zijn er verschillen in het bedieningspaneel, maar ook in hoe de moutkorf werkt.
Wil je een dergelijke ketel aanschaffen, dan loont het zich om te verdiepen in deze ketels.
De Easybrew is wat mij betreft een erg leuke brouwketel voor de (beginnende) brouwer die een stapje verder wilt. Met zijn ongeveer 390 euro is het een betaalbaar alternatief voor semi-automatische ketels als de Speidel Braumeister of de Grainfather.

28 reacties op “Arsegan Easybrew 30: betaalbare all-in-one brouwketel”
Beste,
Kan je me ook vertellen waar op YouTube het filmpje staat waar men laat zien hoe ze de moutpijp gebruiken om het wort beter te laten circuleren.
BVD
Hey Michel, dat was onder andere dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=tArd3I7t1sU. Ik moest even terugzoeken welke het was.
Hi Andy,
Ik heb precies dezelfde ketel en haal meestal tussen de 70% en 85% rendement. Veel roeren helpt.
Verder heb ik gewoon een metalen koppelstukje gehaald bij de praxis om zo een rubber slang van de wortkoeler op de kraan aan te kunnen sluiten.
Wat mij opvalt is dat de liter indicatie niet klopt en precies met 1 liter afwijkt. Dus 16 is bij het streepje van de 15 liter.
Ik gebruik de hopbazooka alleen als ik brouw met bloemen ipv pallets. Door hoppellets raakt dat inderdaad verstopt.
De moutpijp is zodat je ketel niet overstroomt als je moutbed dichtslaat en je door blijft pompen, of te snel pompt. Het is niet te bedoelig dat het vocht door je moutpijp loopt, het moet door je mout heen lopen. Vooral in het begin kan je je pomp minder hard zetten als het nog niet zo lekker doorstroomt en meer roeren/omscheppen. Dit verklaart misschien ook waarom je wort niet helemaal helder is.
Dank je wel voor de tips. De laatste paar keren was het wort best helder. Het rendement ligt nu op 62%, sinds ik de mout klam schroot. Ik hoop dat dit nog omhoog gaat met jouw tips. Dank je wel.
Hoi Andy,
Zelf brouwen wij nog op vuur met ketels. Sinds kort hebben wij een filterbodem in gebruik genomen. Het controleren van de temperatuur tijdens het maischen is sins dien een uitdaging. Zou naar jouw mening het circuleren van het wort hiervoor uitkomst bieden? Wij hebben het gevoel dat de mout een buffer vormt welke de warmte onder de filterbodem vasthoud.
BVD
Ik denk dat het circuleren van het wort zeker kan helpen bij een gelijke verdeling van de temperatuur. Wat wellicht ook kan helpen is een iets dunner beslag maken, door meer water te gebruiken. Dan zal de mout dan minder compact zijn en heb je kans dat het ‘buffereffect’ minder zal zijn.
Leuk artikel! In je tekst schrijf je “In Denemarken is er bijvoorbeeld een filterbodem te koop. Deze houdt trub tegen, zodat je het wort kan overpompen via de pomp”. Heb je een link naar dit product?
Dank je wel 🙂 Dat was deze website. Alternatief is om er zelf een in elkaar te knutselen (zie hobbybrouwen.nl) met behulp van een spatdeksel van de ikea en een siliconen slang.
Goed om te lezen! Ik heb tot nu toe op gas gebrouwd maar een all-in-one oplossing als deze lijkt me toch wel ideaal.
Ik denk alleen dat ik het leuk vind om kleine batches te brouwen om zo veel te experimenteren. De kleinste all-in-one die ik gevonden heb is deze. Misschien een domme vraag, maar kan je hier ook 10 liter mee brouwen (in verband met de circulatiepomp etc)? Of is er een minimum niveau waarmee de ketel gevuld moet zijn?
Ik heb er in het begin ook 10 liter batches mee gebrouwen en ben toen overgestapt naar de 20 liter en daarna teruggezakt naar de 15 liter. De moutkorf (het binnenste deel) hangt iets boven de bodem, hierdoor heb je sowieso wat verlies hebt qua water. Dit maakt dat je beslag dikker wordt of je moet iets dunner gaan maischen en met minder water spoelen. Het is wel mogelijk, maar niet echt optimaal. Ik zou dan eerder gaan voor 12 – 15 liter.
Super, dank voor de duidelijke reactie!
Ik heb een filterbodem in China besteld dat ik tijdens het maisschen gebruik. Via een slang op de kraan vd ketel aangesloten. Op die manier kan ik eenvoudig het wort rondpompen en daarna overtappen naar de kookketel. Binnenkort stap ik van gas over op inductie. Een flinke plaat aangeschaft (3500W) en daar een thermostatische schakeling tussen. Ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. Mijn vrouw zal in elk geval blij zijn dat ik het gasstel niet meer hoef te gebruiken ?
Filter https://www.aliexpress.com/item/32510236088.html
Plaat
https://www.aliexpress.com/item/4000353300720.html
Schakeling
https://www.amazon.de/Inkbird-Temperaturmessung-Steckerthermostat-Temperature-Temperaturregler/dp/B01714RY24/
Enkele opmerkingen:
– het is niet de bedoeling dat het wort via de moutpijp wegstroomt. Debiet pomp verminderen of doorlaatbaarheid mout verhogen.
– zo grof mogelijk schroten helpt voor een betere doorstroming bv 1.5mm of meer. Zolang de korrel gebroken is is het Ok
– gebruik wat rijsthulzen en meng deze onder de mout (max 3%).
– zorg ervoor dat de beslagdikte minstens 3L/kg bedraagt (of hoger)
Dank je wel voor de aanvulling 🙂
Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een Arsegan 30 liter en inmiddels vind er al een hoofdgisting plaats van mijn eerste brouwsel.
Zo’n eerste keer is niet zo makkelijk als het op de filmpjes lijkt. Achteraf gezien watren mijn maischstappen tekort omdat ik over het hoofd heb gezien dat de ketel tussendoor eerst moet opwarmen en dat dan pas de tijd in gaat. Hetgeen me brengt op mijn eigenlijke vraag over de wattage. Deze is instelbaar tot 2500 watt. Ik snap dat bij een hogere wattage de temperatuur sneller wordt bereikt maar zie hierover in de recepturen niets beschreven. Ook op youtube heb ik hierover niets gevonden. Misschien is het niet van betekenis maar waarom is er dan de mogelijkheid?
Iemand tips?
Tof. Hopelijk bevalt de brouwautomaat! Misschien niet direct een antwoord op je vraag. Maar zelf maisch ik met een vermogen dat tussen de 1300 en 1500 ligt, soms stel ik hem in op 1800. Het koken doe ik op 2000-2200 watt. Hoe hoger het wattage hoe groter de kans op aanbranden van de bodem. En ook bij het koken kun je bij een hoger vermogen iets meer van je wort verdampen.
Leuk om je uiteenzetting te lezen van de volautomaat brew machine.
Ik heb er net ook eentje aangeschaft, met dezelfde reden als de jouwe, batchvolume van +-10L is teweinig. Vooral als het een lekker biertje is :-).
Bij mij zit er een wortkoeler bij (met gardena aansluiting) en zelfs een hopspider. Dewelke al je negatieve ervaringen wegwerkt. Ik hoop ook met deze machine nog batches te maken van 10L om te expirementeren. Morgen zou ik hem hebben en ga ik direct voor mijn Stout receptje
Super leuk om te lezen. Ik ben echt benieuwd wat je ervaring gaat zijn.
is het deze die je kocht? daar is een overloop en glazen deksel ,en bij die van u niet? is dat niet makkelijker dan telkens roeren?
Ik ben aan het kijken welk ik zou kopen ,zonder spoel en koelsysteem is goedkoper, maar ja….
EasyBrew-SB30-Automatische-Brouwketel-30L. Inclusief Wortkoeler.
Merk: EasyBrew
5,0/5 (1 review)
Ik heb de eerste generatie van deze ketel. Heeft ook een glazen deksel en een overlooppijp. Alleen door kanaalvorming wordt het rendement lager, vandaar dat ik tussentijds roer.
Bedankt, dus best roeren en niet rekenen op het doorloopsysteem? kan ook aanbranden zonder roeren zeker?
Ik knijp de doorvoer zelf wel met dat blauwe kraantje. Dit om te voorkomen dat de bodem droog komt te staan. Je wilt namelijk wel dat het wort door je beslag loopt en niet wegstroomt via het pijpje.
Dus best roeren en niet rekenen op het doorloopsysteem? kan ook aanbranden zonder roeren zeker?
Voor een hoger rendement kun je beter wel roeren. Het risico op aanbranden komt bijvoorbeeld als je te fijn schroot of als het wort niet genoeg kan doorlopen. Het komt dan droger te staan onder de moutkorf en daardoor is de kans dat het aanbrandt.
Zelf heb ik de EB30sp, hoeveel kilo mout gebruik jij maximaal voor een (uiteindelijke batch) van 20 liter? En dan zal je start maisch volume zo rond de 26 liter zijn? en dan wat spoelwater iets van 7 liter ofzo? om uiteindelijk na de kook rond 20 liter uit te komen?
Meeste batches bevatten over het algemeen zo’n 5 tot 6 kilo mout. Ik begin inderdaad met 26 liter water, soms iets meer als ik het spoelen overslag. Spoelwater varieert dus per keer, de ene keer gebruik ik het als maischwater en de andere keer dus wel gewoon tijdens het spoelen. Ligt dus vooral een beetje aan de beslagdikte.