Home / Bier brouwen / Vergelijking van semi-automatische brouwketels voor elk budget

Vergelijking van semi-automatische brouwketels voor elk budget

Vergelijking van verschillende brouwketels

Momenteel ben ik oriënterende naar een nieuwe brouwketel. Ik vind zo’n semi-automatische ketel erg fijn werken, daarom heb ik deze vergelijking van de verschillende brouwketels gemaakt.

Of je nu begint met brouwen of je wilt een stapje verder zetten: het is goed om te weten wat je opties zijn wat betreft brouwketels. Zelf vind ik het fijn om een elektrische ketel te hebben die bij voorkeur ook semi-automatisch is. Momenteel gebruik ik met veel plezier de Arsegan Easybrew, overigens is dit wel de eerste generatie uit 2019.

De Arsegan Easybrew werkt voor mij nog wel naar behoren, maar ik wil een stap zetten naar een wat meer degelijkere brouwketel. Ik twijfel zelf nog wel of ik niet een kleinere ketel moet kiezen om zo wat kleinere batches te brouwen. Anderzijds vind ik een ketel waarbij de deadspace wat kleiner is ook fijner, dat maakt het ook iets makkelijker in kleiner volume te brouwen.

Wat is een semi-automatische brouwketel?

Een semi-automatische brouwketel combineert het gemak van geautomatiseerde functies met de flexibiliteit van handmatige controle. Bij zo’n brouwketel kun je vaak belangrijke parameters zoals temperatuur, pompwerking en maischschema’s instellen. Vervolgens kun je prima vertrouwenen op de ketel om met deze geprogrammeerde functies het verdere proces uit te voeren.

In dit proces worden bepaalde taken zoals het opwarmen van water, het vasthouden van een stabiele maischtemperatuur en het koelen van het wort automatisch uitgevoerd. Je hebt als brouwer gelukkig nog wel de controle over wanneer je bepaalde ingrediënten toevoegt of hoe lang bepaalde stappen duren.

De semi-automatische brouwketels variëren in geavanceerde functies zoals WiFi-connectiviteit, touchscreenbediening en programmeerbare maischschema’s. Dat gezegd hebbende zijn ze allemaal wel ontworpen om het brouwproces efficiënter en consistenter te maken. Laten we enkele van de beste semi-automatische brouwketels op de markt nader bekijken.

De vergelijking van de verschillende brouwketels

Voor elke portemonnee is gelukkig wel iets passends te vinden. Ik heb voor de vergelijking elke semi-automatische brouwketel dat ik kon vinden naast elkaar gezet. Hierbij heb ik rekening gehouden met het laagste volume. Sommige ketels zijn juist goed voor 20 liter, terwijl bij andere juist de 45 liter de kleinste is. Voor dit overzicht heb ik de volgende ketels naast elkaar gezet:

  • Brewferm Brewer 30L
  • Easybrew SB30T
  • Brew Monk B40
  • Grainfather Connect
  • BrewZilla Gen 4 35L
  • Ss Brewtech SVBS 45L
  • Brewtools B40pro
  • Speidel Braumeister 20L PLUS

1. Brewferm Brewer 30L

De Brewferm Brewer is een instapmodel met een inhoud van 30 liter en een vermogen van 2500 watt. Het vermogen is verdeeld over twee apart bedienbare verwarmingselementen (700 W en 1800 W). Deze ketel biedt verder een eenvoudige temperatuurregeling en heeft een roestvrijstalen constructie. Het is een goede keuze voor beginnende brouwers die met kleine batches willen werken en verder geen behoefte hebben aan geavanceerde functies zoals WiFi of een ingebouwde pomp.

2. Easybrew SB30T

De Easybrew SB30T biedt meer functies dan de Brewferm Brewer, waaronder een magnetische circulatiepomp en een touchscreenbediening. Deze 30-liter ketel biedt ook nauwkeurige temperatuurregeling, tot op 0,5°C, en ondersteunt programmeerbare maischprogramma’s. Dit maakt het een uitstekende keuze voor brouwers die net iets meer controle en flexibiliteit willen zonder de bank te breken.

3. Brew Monk B40

De Brew Monk B40 is een 40-liter ketel met WiFi-functionaliteit en een ingebouwde magneetpomp. Dit systeem biedt brouwers veel controle en flexibiliteit dankzij de programmeerbare temperatuurregeling en een kleurendisplay. Het grotere volume maakt het mogelijk om grotere batches te brouwen, wat ideaal is voor serieuze thuisbrouwers die graag experimenteren met grotere hoeveelheden.

4. Grainfather Connect

De Grainfather G30 Connect is een geliefd model onder thuisbrouwers vanwege zijn Bluetooth-connectiviteit, waarmee je het brouwproces via een app kunt volgen en besturen. Deze 30-liter ketel heeft een vermogen van 3600 watt, ook verdeeld over twee elementen (2000 en 1600 watt. Verder is de Grainfather Connect voorzien van een krachtige pomp voor wortrecirculatie en een tegenstroomkoeler voor snel koelen van het wort. Dit systeem is ideaal voor zowel beginners als gevorderden die een geautomatiseerd proces willen, maar wel de controle willen houden via hun smartphone.

5. BrewZilla Gen 4 35L

De BrewZilla Gen 4 biedt WiFi-connectiviteit via het RAPT-platform, waardoor brouwers hun batches op afstand kunnen beheren. Met een capaciteit van 35 liter, een verbeterd pompsysteem en een energiezuinig ontwerp, is dit systeem perfect voor brouwers die waarde hechten aan technologie en gemak. De conische bodem en de efficiënte koeler maken het eenvoudig om het brouwproces schoon en overzichtelijk te houden.

6. Ss Brewtech SVBS 45L

De Ss Brewtech SVBS is een krachtig 45-liter systeem dat is uitgerust met een PID-temperatuurregeling voor uiterst precieze controle. De Pure Flow-kleppen en het ingebouwde recirculatiesysteem zorgen voor optimale prestaties tijdens het brouwen. Met een touchscreenbediening en een groot volume is deze ketel ideaal voor semi-professionele brouwers die grotere batches willen maken met maximale precisie.

7. Brewtools B40pro

De Brewtools B40pro is een premium brouwketel met een inhoud van 46 liter. Het systeem heeft WiFi en Bluetooth 4.2, evenals geavanceerde temperatuurregeling met dubbele sensoren. De ketel biedt verder uitgebreide flexibiliteit met een traploos instelbare pomp en een conische bodem voor efficiënte afvoer. Deze ketel is echt ontworpen voor de veeleisende (semi-professionele) brouwer die maximale controle en functionaliteit zoekt.

8. Speidel Braumeister 20L PLUS

De Speidel Braumeister 20L PLUS is een semi-automatische ketel die is uitgerust met een WiFi-verbinding, een touchscreen, en een dubbele koelmantel. De gepatenteerde moutpijptechnologie zorgt voor een gelijkmatige circulatie van het wort, terwijl het systeem ideaal is voor grote batches van 50 liter. Dit model is zeer geschikt voor ervaren brouwers die op zoek zijn naar een robuust en volledig geautomatiseerd systeem.

EigenschapBrewferm Brewer 30LEasybrew SB30TBrew Monk B40Grainfather Connect
Inhoud30 liter30 liter40 liter30 liter
Vermogen2500 watt2500 watt2500 watt3600 watt
TemperatuurregelingInstelbaar 30-100°CJa, instelbaar tot op 0,5°CJa, instelbaarJa
WiFi/Bluetooth functionaliteitNeeNeeWiFiBluetooth
PompNeeJa, magnetischJa, ingebouwdJa, ingebouwd
DisplayGeenTouchscreenKleurendisplayBluetooth-app
Vergelijking van enkele brouwketels.
EigenschapBrewZilla Gen 4 35LSs Brewtech SVBS 45LBrewtools B40proSpeidel Braumeister 20L PLUS
Inhoud35 liter45 liter46 liter20 liter
Vermogen2400 watt3200 watt3200 watt2,000 watt
TemperatuurregelingJaJa, PID ondersteuningJa, met 2 sensorenJa
WiFi/Bluetooth functionaliteitWiFi (RAPT)NeeWiFi & Bluetooth 4.2WiFi
PompJa, verbeterd ontwerpJa, ingebouwdJa, traploze snelheidsregelingJa
DisplayKleurenschermTouchscreenTouchscreenTouchscreen
Vergelijking van enkele brouwketels.

Accessoires voor semi-automatische brouwketels

Niet in de vergelijking van de brouwketels opgenomen, maar er zijn voor de meeste ketels verschillende accessoires beschikbaar. Hiermee kun je de brouwketel aanvullen en daarnaast het brouwproces verder optimaliseren:

  1. Dompelkoelers – Voor snel koelen van het wort, essentieel voor smaakbehoud. Veel ketels, zoals de Grainfather Connect, worden standaard geleverd met een koeler.
  2. Whirlpoolarmen – Bevorderen de circulatie van het wort en verbeteren de helderheid van je bier. Nuttig bij ketels zoals de Brewtools B40pro.
  3. Moutkorven en korfverhogers – Gebruikt voor efficiënter maischen en spoelen bij ketels zoals de Speidel Braumeister en BrewZilla.
  4. Pompen – Geavanceerde pompen met snelheidsregeling verbeteren de wortcirculatie, zoals te zien bij de Brewtools ketels.
  5. Hop Spiders – Voorkomen dat hopresten in het wort komen, wat de helderheid van je bier verhoogt. Geschikt voor vrijwel alle ketels.

Hoewel de meeste van de hierboven genomende accessoires geen must zijn, verbeteren ze wel de brouwervaring en zorgen daarnaast voor meer controle en efficiëntie in het brouwproces.

Welke brouwketel past bij jouw?

In het onderstaande overzicht vind je een vergelijking van de brouwketels op basis van hun inhoud, vermogen, geavanceerde functies en gebruiksgemak. De prijsranges variëren aanzienlijk, afhankelijk van de capaciteit en de functies die elke ketel biedt:

  • Brouwketels met een klein budget, voor jou gaat waarschijnlijk de Brewferm Brewer 30L voldoen aan de basisbehoeften. Deze ketel heeft een capaciteit van 30 liter, maar vergeleken met bijvoorbeeld de Easybrew SB30T of Brew Monk B40 mis je wat functies, zoals een circulatiepomp en touchscreenbediening.
  • Middenklasse ketels (400-600 euro), zoals de Easybrew SB30T, de Brew Monk B40 en de BrewZilla Gen 4 bieden wat meer geavanceerde functies zoals Bluetooth- en WiFi-verbindingen. Dit geeft je de mogelijkheid om het brouwproces op afstand te beheren. Alle modellen zijn prima als je wat grotere batches wil bouwen met een hogere mate van automatisering.
  • Duurdere ketel (600-1000 euro) zoals de Grainfather Connect richt zich vooral op de wat meer ervaren brouwers. Zeker als deze grotere hoeveelheden willen brouwen en hierbij tevens wil gaan voor wat geavanceerde technologieën zoals PID-temperatuurregeling en afstandsbediening via WiFi.
  • Premium modellen (boven 1000 euro) zoals de Ss Brewtech SVBS, de Brewtools B40pro en Speidel Braumeister 20L PLUS, zijn echt ontworpen voor serieuze brouwers die op zoek zijn naar maximale controle en functionaliteit. Deze ketels zijn ideaal voor grote batches en bieden uitgebreide flexibiliteit met geavanceerde technologieën zoals WiFi, Bluetooth en dubbele temperatuurmetingen.

Zoals je in deze vergelijking van de brouwketels ziet hangt de beste keuze echt af van wat je te besteden hebt. Daarnaast speelt ook wel mee hoe ervaren je bent met het brouwen van bier. Over het algemeen geldt wel: hoe meer geld je uitgeeft hoe meer gemak je in huis zult halen.

Mijn advies? Begin je echt net met brouwen, begin dan vooral simpel. Geef dus niet al te veel geld uit aan een brouwketel, maar leer eerst het brouwproces kennen. Je kunt natuurlijk ook prima op bijvoorbeeld marktplaats kijken voor een tweedehands model om zo in te stappen.

Kijk ik naar mezelf dan twijfel ik vooral tussen de Grainfather Connect en de Speidel Braumeister 20l Plus. Ik wil zelf wat kleinere batches gaan brouwen, maar de investering voor de Braumeister is wel wat hoger. Ik gok dus dat ik op korte termijn de Grainfather Connect ga aanschaffen. Geeft meteen een mooie kans om deze wat uitgebreider te beschrijven.



Geef een reactie