Home / Bier brouwen / Stappenplan: Het rendement bij het maischen van bier verhogen

Stappenplan: Het rendement bij het maischen van bier verhogen

Hoger rendement met de easybrew

Heb je eindelijk een mooie all-in-one ketel en ineens vallen je recepten lager uit qua alcoholpercentage. Dit is het gevolg van een laag rendement en dat is natuurlijk best vervelend, maar kun je dit rendement verhogen?

Kleine voorgeschiedenis

Ik brouw nu een kleine drie jaar met de Arsegan Easybrew en lange tijd had ik een rendement dat schommelde tussen de 60 en 65%. En bij de zwaardere bieren lag dat percentage meestal nog wat lager. Ergens frustreerden deze lage cijfers nogal, zeker ook omdat ik voorheen wel hogere rendementen behaalde.

Daarom ben ik voor mezelf wat doelen gaan stellen. Zo wilde ik in 2021 een gemiddeld van 65% te halen. En dus ben ik me gaan vastbijten in het optimaliseren van het brouwproces. En met succes! Zo haal heb in de meeste gevallen het rendement verhoogt naar een percentage van tussen de 68 en soms wel 72%.

Dit voelt voor mij zeker wel lekker. Voor mijn gevoel ben ik er nog niet helemaal. Als je groei ziet, dan wil je deze meestal ook doorzetten. Gelukkig begeef ik me in de goede richting en daarom wil voor het eind van 2022 een stabiel percentage van 75% halen.

Mijn stappenplan om het rendement te verhogen

Ik hanteer sinds enkele maanden bij het brouwen eigenlijk hetzelfde stappenplan. Deze stappen heb opgesteld op basis van tips en ervaringen die ik online (o.a. via hobbybrouwen) heb gevonden. Op deze manier probeer ik mijn rendement met mijn Easybrew te verhogen.

Laten we daarom eens de stappen die bijdragen aan een hoger rendement bij het brouwen op een rijtje zetten:

 1. Fijner, langzamer en klam schroten
 2. Goede beslagdikte en rustig inmaischen
 3. Het corrigeren van de Ph van het beslagwater
 4. Veel roeren voor verhogen contact beslag
 5. Langer maischen
 6. Rustig spoelen

Hier volg een overzicht met de toelichting per stap om zo zelf eenvoudig het rendement tijdens het maischen te verhogen. Deze stappen hebben mij erg goed geholpen om meer uit mijn mout te halen.

 1. Fijner, langzamer en klam schroten

  Ik schroot met een walsenmolen. De afstand die ik nu hanteer is creditcard formaat. De kaart moet zonder al te veel weerstand tussen de walsen door kunnen.

  Naast het fijner schroten, zorg ik er ook voor dat mijn mout klam is. Ik gebruik zo’n 10 tot 15 ml water per kilo mout.

  Ten slotte schroot ik wat langzamer. Het lijkt mooi om een accuboor op volle kracht te gebruiken, alleen dan gaat het mogelijk te snel. Door rustiger te schroten krijgt de schrootmolen echt de kans om goed te schroten.

 2. Goede beslagdikte en rustig inmaischen

  Ik probeer altijd een beslagdikte van 4 liter water per kilo mout te hanteren. Dus drie kilo mout is dus 12 liter water. Soms gebruik ik maar 4,5 liter / kilo.

  Het inmaischen doe ik op 66 graden celsius en de mout voeg ik kilo voor kilo toe. Tussendoor roer ik goed om klonten te voorkomen.

 3. Corrigeren Ph

  De optimale Ph-waarde bij het maischen ligt tussen de 5,2 en 5,6. De enzymen doen dan goed hun werk. Meet na 10 minuten maischen de Ph en corrigeer deze indien nodig. Meer over Ph waardes en aanzuren.

 4. Veel roeren

  Je kunt natuurlijk de bovenste filterplaat gebruiken en de pomp vol aanzetten. Let er wel op dat het water dat door de overlooppijp verdwijnt niet in aanraking komt met de mout.

  Ik zet de pomp dus niet voluit en probeer om de 10 minuten goed te roeren. Door veel te roeren wordt kanaalvorming in het moutbed voorkomen.

 5. Langer maischen

  Ik gebruik doorgaans een eenstaps,- of tweestaps maischschema. In totaal probeer ik 60 minuten te maischen. Door tussendoor het SG goed in de gaten te houden kan ik de tijd bijsturen. Dit komt er op neer dat ik de tijd op een bepaalde temperatuur soms verleng met 15 tot 30 minuten.

 6. Rustig spoelen

  Het spoelen doe ik liter voor liter en het water voeg ik pas toe als het filter droog staat. Aanbevolen is om spoelwater van 78 graden te gebruiken. Zo weet je vrijwel zeker dat er geen ongewenste bitterstoffen vrijkomen.

  Zelf gebruik ik doorgaans spoelwater met een temperatuur van 90-95 graden. Het is idee is dat de suikers dan goed opgenomen worden. Ik heb dit gebaseerd op meerdere ervaringen op het hobbybrouwen forum.

Ten slotte

Ik gebruik bovenstaand stappenplan de laatste maanden en sindsdien heb ik mijn rendement voor sommige brouwsels verhoogt naar de 70%. Helaas ligt het voor zwaardere bieren juist wat lager, maar ik heb ook gelezen dat dit juist normaal is.

Elke brouwsessie schrijf ik op wat ik heb gedaan, om zo te kijken waar eventuele resultaten vandaan komen. Ik ben dus eigenlijk niet heel erg obsessief bezig met mijn rendement. Ik optimaliseer dus gewoon waar mogelijk.

Wat ik eigenlijk wil is het beste uit mijn mout halen en natuurlijk wil ik mijn brouwsessie zo goed mogelijk optimaliseren. Volg gewoon mijn stappenplan en misschien heb jij dadelijk ook een hoger rendement met bijvoorbeeld jouw Easybrew, Brew Monk of een van de vele andere namen die dit type ketel heeft.10 reacties op “Stappenplan: Het rendement bij het maischen van bier verhogen”

 1. Edwin Ramaket avatar
  Edwin Ramaket

  Spoelen met water boven de 80 graden spoelen ook verkeerde smaken mee ik hou altijd om save te zitten water van 70 aan..

  En fijn schroten geeft juist minder opbrengst ik zou is proberen wat grover te schroten en dan is kijken of je meer rendement krijgt.
  Als je fijne fracties hebt slaat je moutpijp dicht en zal water via de middenpijp gaan circuleren en krijg je geen opbtengst.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor je reactie. Het blijft nog steeds een balans zoeken. Ik denk dat ik op dit moment wel de juiste fijnheid heb gevonden.

 2. Menne avatar
  Menne

  Heb je al eens geprobeerd om na het maischen vers water van 70-75 graden te laten circuleren?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Nog niet geprobeerd, maar dat betekent dat ik het wort dus over moet hevelen, zodat ik het verse water kan circuleren, toch?

   1. Gerrit avatar
    Gerrit

    Dat is wat ik geprobeerd heb met m’n Klarstein (zelfde al EB30). De wort wordt prachtig helder, maar het doet niets voor je rendement.

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Wel mooi dat je wort goed helder wordt, maar dat het eigenlijk verder geen invloed heeft op het rendement. Bij mij ging het door de bovenstaande stappen juist omhoog.

 3. Richard vd heuvel avatar
  Richard vd heuvel

  Hoi Andy, vraagje; heb deze week mijn brouwapparatuur thuis “gekregen” en moet het nog installeren dus beginner😀. Met aandacht je verslagen gelezen en bekeken, zeer interessant voor mij. Je wil je brouwzaal rendement verhogen, iets wat in de professionele brouwerijen hoger ligt. Kan het ook zo zijn dat die toch een andere kwaliteit granen hebben die hoger in gehalten zitten?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat durf ik niet te zeggen. Zelf vermoed ik eerder dat ze de processen en apparatuur beter op orde hebben. Dus fijner schroten, een roerder in de maischketel om optimaal contact tussen mout en water te maken en rustig spoelen, wat overigens automatisch gaat.

 4. Dennis avatar
  Dennis

  Wij zijn pas begonnen met brouwen, ongeveer met de zelfde ketel ,en ook op zoek naar een manier om het brouwzaalrendement te verhogen. Alleen hebben we naast al de bovenstaande punten (behalve deze verbeteren, daar zijn we nog mee bezig ) een extra stap toegevoegd. Namelijk na het maishen en voor de wort koken , doen we het uitgelekte borstel eerst in delen in een fruit pers . Daarna doen we over dit eerder uitgeperste borstel aanvullend spoel water tot we het gewenste niveau hebben voor het koken. Dit zorgde er voor dat onze Ris een brouwzaalrendement van 70 % haalde.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Erg netjes! Dank voor het delen van deze techniek

Geef een reactie