Home / Bier brouwen / Hoe te beginnen met brouwen?

Hoe te beginnen met brouwen?

Beginnen met brouwen, bijvoorbeeld buiten

Het brouwen van je eigen bier is leuk en eigenlijk vrij eenvoudig. Het zetten van de eerste stappen is eigenlijk gewoon een kwestie van doen. Alleen is daar de grote vraag: hoe te beginnen met brouwen?

Beginnen met brouwen

De eerste stap als je wilt beginnen met brouwen is weten hoe het brouwproces precies in elkaar zit. Door deze kennis weet je straks precies wat je aan het doen bent.

Op welke wijze wil je brouwen?

Er zijn een tweetal methodes om te brouwen. De eerste methode is brouwen met moutextract. Hierbij is het maischen al gedaan. Je moet alleen water toevoegen en vervolgens het wort koken en daar hop aan toe voegen.

Je kunt ook kiezen voor volmoutbrouwen. Hierbij moet je het maischen wel doen. Voor de rest zijn de stappen hetzelfde als bij het extractbrouwen.

Er is nog een methode, waar ik geen ervaring mee heb en dat is brouwen uit blik. Hierbij is bijna alles al gedaan. Je moet alleen water en gist toevoegen en dat is het dan. Qua brouwen lijkt dit me niet echt spannend, maar ik kan me voorstellen dat het ook een goede manier is om te starten.

Brouw inspiratie nodig? 3 recepten om te brouwen!

Brouw inspiratie nodig? 3 recepten om te brouwen!

Recept zoeken of een brouwpakket kiezen?

Ik ben zelf met een brouwpakket van Brooklyn Brew Shop, gekocht bij de HEMA, begonnen. Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld de pakketten van Brouwbroeders, Brouwpunt of die van Hopt. Deze brouwpakketten zijn afgestemd op 3,6 of 5 liter bier.

De meeste brouw webshops verkopen ook pakketten waarmee je een groter volume kunt brouwen, dus 15 of 20 liter.

Het voordeel van een pakket is dat daar het recept al bij zit, want je kiest hem meestal op basis van het biertype dat je wilt brouwen. Ander voordeel is dat de mout al geschroot is, dus dat hoeft je niet zelf te doen.

Als je zelf een recept kiest, zul je zelf de ingrediรซnten nog los moeten bestellen en vervolgens moet je de mout nog schroten.

5 trucs om je brouwdag te verkorten

5 trucs om je brouwdag te verkorten

Welke spullen zijn er nodig?

Er zijn een aantal spullen die je nodig hebt als je wilt beginnen met brouwen.

  1. Twee ‘grote’ pannen. De een is voor het maischen en de ander is voor het spoelwater. De grootste pan kun je vervolgens gebruiken voor het koken van de wort.
  2. Een zeef voor het spoelen van de mout.
  3. Een thermometer is onmisbaar, want het bijhouden van de temperatuur is erg belangrjk.
  4. Een vergistingsfles of emmer met waterslot is handig voor het vergisten van het bier.
  5. Een hevelslang voor het vullen van de flesjes.
  6. Flessen waar het bier in moet komen. De beugelflessen van Grolsch zijn hier ideaal voor. Deze hoeven namelijk niet voorzien te worden van een kroonkurk.

Over de benodigde pannen. Ik heb een goede ervaring met een 10 liter pan van de Ikea: Oumbรคrlig. Dit is een degelijke pan met een goede inhoud voor kleine batches. Daarnaast heeft de pan een litergradering dat je helpt inzicht te krijgen in het volume dat daadwerkelijk in de pan zit.

Het is een investering van ongeveer 25 euro, maar dan heb je echt een hele degelijke pan. Ik heb hem onlangs nog gebruikt om een quadrupel mee te brouwen.

De eerste brouwdag: echt beginnen met brouwen

De brouwdag is daar: het echte brouwen kan beginnen. Neem hier goed de tijd voor, want het brouwen van bier neemt aardig wat tijd in beslag.

Het begint altijd met de voorbereidingen. Eerst moet alles goed schoongemaakt worden. Ze zeggen wel eens “brouwen is poetsen”. Een infectie heb je namelijk zo te pakken en dat zou zonde zijn.

Als alles goed is schoongemaakt kun je alle benodigde spullen en ingredienten klaar zetten. Vul de pannen met de juiste hoeveelheden water. Zet de mout en hop klaar, zodat je het bij de hand hebt op het moment dat het nodig is.

Zorg ervoor dat je de instructies van het brouwpakket goed hebt doorgelezen en leg het recept op een plek neer waar het eenvoudig is in te zien. Nu kun je echt beginnen met brouwen.

7 ‘foutjes’ die elke thuisbrouwer kan maken

7 ‘foutjes’ die elke thuisbrouwer kan maken

Welke vervolgstappen kun je verder nemen?

Als je de eerste brouwdag hebt gehad, dan kun je nadenken over een vervolg. Wellicht wil je een ander moutpakket proberen, of een navulling voor je startpakket bestellen. De kans bestaat dat je het brouwen vrij eenvoudig vond en dat je zelf op zoek wilt naar een recept.

Ik kan me goed voorstellen dat navulpakketten na een aantal keer gaan vervelen. Ik heb deze destijds een aantal keer besteld voor het brouwpakket dat ik had van Brooklyn Brew Shop. Op zich was dit leuk, maar op een gegeven moment wilde ik toch iets anders proberen.

Op zoek naar recepten

Er zijn vrij veel boeken over brouwen geschreven. Deze zijn ideaal om je verder te verdiepen. Naast het brouwproces bevatten deze boeken meestal ook recepten.

Een van de boeken die me heeft geรฏnspireerd om met losse ingrediรซnten aan de slag te gaan was het boek Brouw het zelf. In dit boek stond een leuk basisrecept voor pils. Dit recept is de basis geworden van mijn eigen pils recept.

Online zijn er ook veel recepten te vinden. Omdat ik een gallon fles had heb ik vrij veel recepten gezocht voor het brouwen van precies 1 gallon. Ik ben toen op de website van Beercraftr terecht gekomen. Een andere website die ik als inspiratie gebruik is die van Brouwbeesten.

Grotere volumes brouwen

Uit 3,6 liter bier haal je ongeveer 10 flesjes bier. Deze zijn zo op, vooral als het bier lekker is. een vervolgstap zou kunnen zijn om grotere volumes te gaan brouwen. Dit houdt wel in dat je misschien een grotere pan en een grotere vat voor vergisting nodig hebt.

Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Het brouwproces finetunen

Na een aantal keer brouwen merk je gewoon dat het een en ander misschien niet zo lekker loopt. Je zou kunnen kiezen voor een filteremmer, zodat het spoelen en filteren met de zeef niet meer hoeft.

Je kunt gebruik maken van een automatische hevel om het bier over te hevelen en misschien wel voor een afvulpijpje voor het vullen van de flessen. De beugelflessen kun je wellicht vervangen door flessen met kroonkurken.

In plaats van koken op gas kun je kiezen voor een elektrische ketel, wellicht voor een volautomatische versie met programma’s, zodat je daar niet heel veel aan hoeft te doen.

Ook voor het koelen van de wort met ijs is een alternatief: een spiraalkoeler. deze zet je in de pan en vervolgens laat je er koud water doorheen lopen. Ik heb zelf gemerkt dat het koelen stukken sneller verloopt.

In principe heb je als brouwer niet veel nodig, maar de meeste zaken maken het proces wel makkelijker.

Ten slotte

Voor iedereen die wil beginnen met brouwen: Begin vooral rustig en leg de lat niet te hoog. Lees je goed in en begin gewoon met brouwen. Het eerste brouwsel is een goede een kennismaking met het brouwen zelf, daarna is het kwestie van ervaring opbouwen en experimenteren.



4 reacties op “Hoe te beginnen met brouwen?”

  1. Mark avatar
    Mark

    Of je gebruikt bijvoorbeeld de MiniBrew (minibrew.io) om het te leren.

  2. Ger avatar

    Als je eerste bieren hebt gebrouwen en je de smaak te pakken hebt is een Brew-Monk of een dergelijke brouwketel interessant.

  3. Cornell Tol avatar
    Cornell Tol

    Hoi, ik zie dat als ik een starters brouwerspakket bestel , dat ik zelf suiker moet toevoegen. Welke suiker moet dat zijn

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Dat mag gewoon kristalsuiker zijn uit de supermarkt.

Geef een reactie