Het schoonmaken en ontsmetten is een belangrijke stap in het brouwproces.

Hygiëne: schoonmaken en ontsmetten

Bij het brouwen van bier zijn twee dingen belangrijk: schoonmaken en ontsmetten. Op deze manier voorkom je infecties in het bier.

Ik hoorde ooit eens iemand zeggen: brouwen is poetsen. Aanvankelijk dacht ik dat het wel zou meevallen, maar niets is minder waar. Het grootste deel van het brouwproces bestaat gewoon uit schoonmaken en ontsmetten.

Mijn persoonlijke richtlijn is altijd: na het gebruik altijd schoonmaken en voor het gebruik altijd ontsmetten. Ook als het al ontsmet is voordat ik het heb weggezet. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Schoonmaken en ontsmetten

Is schoonmaken en ontsmetten hetzelfde? Het antwoord daarop is nee. Bij het schoonmaken van het brouwmateriaal gaat het erom dat vuil wordt verwijderd. Dus de resten van mout en hop en natuurlijk de wort na het koken.

Het ontsmetten daarentegen is bedoeld om bacteriën te doden. Hierdoor wordt de kans op een infectie verminderd.

In principe moet alles wat in contact komt, of kan komen, met het uiteindelijke bier worden behandeld met ontsmettingsmiddel. Ik gebruik een plantenspuit met ontsmettingsmiddel om bijvoorbeeld het kraantje in te spuiten voordat ik het bier ga overhevelen om te bottelen.

Warme en koude kant

Tijdens het brouwproces is er sprake van een warme en een koude kant. De warme kant van het proces bestaat uit het maischen, filteren en koken. Hierbij is de kans op infectie het laagst. De bacteriën zullen namelijk tijdens het koken worden gedood.

Dan is er ook de koude kant dit is alles na het koken: afkoelen van het wort, de vergisting en eventuele lagering, maar ook het bottelen. Dit is zijn allemaal momenten waarop het gevaar van een infectie op de loer zal liggen.

Geef gist de voorsprong

Gist is een levend organisme dat zich zal vermenigvuldigen tijdens de fermentatie van het bier. Door het goed schoonmaken en ontsmetten, zorg je ervoor dat mogelijke infecties worden voorkomen. Je geeft als het ware de gist een voorsprong.

Bij het schoonmaken van de gistemmer is het belangrijk om geen harde voorwerpen te gebruiken die krassen kunnen veroorzaken. Deze krassen kunnen namelijk een plek zijn waar bacteriën zich goed kunnen nestelen.

Neem schoonmaken en ontsmetten serieus

Het vergt wat van de tijd, maar het schoonmaken en ontsmetten vermindert wel de kans dat een brouwsessie niet voor niets is geweest. Er zijn tijdens het maischen en koken altijd een aantal momenten om de gebruikte materialen schoon te maken.

Tijdens het koken gebruik ik de tijd om de filterkuip schoon te maken en om de gistemmer alvast te ontsmetten.

Een andere manier om efficiënt te ontsmetten is de vergistingsemmer te vullen met het ontsmettingsmiddel en daar al het benodigde brouwgerei in te doen. Als je iets tussendoor gebruikt, dan kun je het afspoelen en weer in de emmer doen. Op deze manier ontsmet je zowel je emmer als het brouwgerei.
Geef een reactie