Home / Bier brouwen / Elektrisch brouwen, wat zijn de mogelijkheden?

Elektrisch brouwen, wat zijn de mogelijkheden?

Elektrisch brouwen

Het klimaat is vandaag de dag een groot topic op dit moment en dat betekent ook dat er een transitie gaande is. Hierbij wordt het gas langzaam verruild voor stroom. Wat betekent dit voor het brouwen en wat zijn de mogelijkheden van bijvoorbeeld elektrisch brouwen?

Elektriciteit is dus de toekomst. Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak liggen. Daarnaast worden er stukken publieke grond volgezet met zonnepanelen en windmolens. In de tussentijd wordt de gaskraan in Groningen steeds dichter gedraaid. De overheid wil stroom goedkoper maken en gas juist duurder.

Met dit alles in gedachten is het nu misschien wel het geschikte moment om eens te kijken wat de mogelijkheden zijn van elektrisch brouwen.

Het verkennen van wat er allemaal kan geldt zeker ook voor mezelf. Ik brouw momenteel met een all-in-one ketel, maar ik mis wat uitdaging in het brouwproces. Op dit moment ben ik de mogelijkheden aan het verkennen van een inductiekookplaat om voldoende volume te kunnen brouwen. Echter wil ik niet gelijk over een nacht ijs gaan met de mogelijke investering. Ik wil het eerst zeker weten om te voorkomen dat ik achteraf spijt heb.

De vrijheid van brouwen op gas

Toen ik begon met een pan op het fornuis met het brouwen van kleine batches bier was ik al aan het kijken om verder te gaan brouwen op gas. Met een geschikte brander en een grote gasfles brouwen, dat leek me wel wat. Alleen het laten navullen van die flessen was het enige puntje van kritiek dat ik had.

In mijn speurtocht naar de mogelijke oplossingen zag ik foto’s van mooie opstellingen met meerdere gasbranders en gasflessen. De foto’s waren altijd buiten genomen en dat gaf direct een gevoel van vrijheid. Geen gehannes met stroomkabels of gerommel op het fornuis. Maar gewoon kunnen brouwen waar je wilt, zonder beperkingen.

Ik begon destijds te kijken naar goede gasbranders met voldoende vermogen om 25 liter wort te verwarmen. Daarbij wilde ik een tweede ketel om het spoelwater in op te warmen. Gedurende de zoektocht kwam ik ineens terecht op iets totaal anders: de Arsegan Easybrew. Een elektrische ketel en ook nog eens alles in dezelfde ketel: maischen, spoelen en koken. Met dit alternatief erbij werd de keuze ineens wat lastiger.

All-in-one ketels

Een all-in-one ketel werkt over het algemeen op stroom. Het is een laagdrempelige manier als je wilt beginnen met elektrisch brouwen. Voorbeelden van dergelijke ketels zijn de Easybrew/Brewmonk, de Grainfather, Speidel Braumeister en de oplossingen van Brewtools. Voor elk budget is er wel een ketel te koop.

Een all-in-one ketel bevat een verwarmingselement dat het wort kan verwarmen. Daarnaast kun je meestal wel vooraf een programma instellen en doet de ketel vervolgens de rest. Het all-in-one slaat op het kunnen maischen, spoelen en het koken van je wort in dezelfde ketel. Het zijn over het algemeen geen volautomatische ketels, je moet wel wat werken door bijvoorbeeld te roeren tijdens het maischen.

Wil je een simpel instapmodel, dan kies je voor de Easybrew of Brewmonk of Klarstein, allemaal dezelfde basis voor dezelfde brouwinstallatie. Heb je iets meer budget, dan kies je voor een grainfather en wil je wat verder gaan dan is de Braumeister van Speidel of een ketel van Brewtools geschikt.

Doordat het een alles in één oplossing is neemt het minder ruimte in beslag en is het bovendien redelijk mobiel. Daarnaast werkt het op stroom en is het een mogelijke keuze in het ‘duurzame brouwen’. Verder kun je makkelijk in de tuin brouwen, want je pakt gewoon een verlengsnoer.

Koken op inductie

Ik brouw nu dus met een all-in-one ketel en op zich bevalt het wel. Alleen merk ik dat ik me soms begin te vervelen tijdens het brouwen. Ergens mis ik het werken tijdens een brouwdag. In plaats van een moutkorf omhoog trekken lijkt het me mooier om te werken met en filterkuip. Rustig spoelen en filteren en mogelijk ook nog eens hoger rendement halen.

Het tweede alternatief op het vlak van elektrisch brouwen is het koken op inductie. Hiervoor heb je dus een inductie kookplaat nodig en een pan die geschikt is voor een dergelijke kookplaat. Ook hierbij is de keuze weer reuze. Zo heb je horeca pannen geschikt inductie en ideaal om een groter volume (zo’n 30 liter) te brouwen. Er zijn daarentegen ook bij de verschillende webshops allerlei alternatieven te vinden. Zo heb je pannen met een kraantje en ook in het hogere prijssegment is van alles te verkrijgen.

Zelf heb ik mogelijk een SS brewtech ketel in gedachten. Een ketel die uitbreidbaar is met bijvoorbeeld een pomp en allerlei andere fancy toevoegingen om hopelijk het beste uit een brouwdag te halen. En als warmtebron zijn er mobiele inductie kookplaten te verkrijgen. Ergens verwacht ik dat 3500 watt wel voldoende is en zie je dat de Hendi inductiekookplaat vaak wordt aanbevolen.

Ga voor een goed vermogen

Hierboven gaf ik een voorbeeld van een inductiekookplaat van 3500 watt. Dit is leuk als je een groter volume wilt brouwen, dus zo tussen de 20 en 30 liter. Wil je kleiner brouwen, dan heb je genoeg aan minder. Zo heeft de Ikea een toestel van 1800 watt en dat is wel genoeg om 10 tot 15 liter bier te brouwen.

Bij het elektrisch brouwen is het vermogen is een belangrijke factor, want je kunt je wel voorstellen dat de meterkast er ook blij mee moet zijn. Kan de groep het aan of moet je juist apparaten uitschakelen om te kunnen brouwen.

Met mijn 2500 watt brouwketel heb ik tot dusver geen problemen gehad, maar dat verandert mogelijk als ik kies voor een een apparaat dat 3500 watt gebruikt. Er is hier nog een lange weg te gaan voor ik een keuze heb gemaakt.

Hoe maak je nu de juiste keuze?

Als je kiest voor elektrisch brouwen, dan zijn er dus vele opties. Je kunt gaan voor een all-in-one oplossing en daarbij heb je meestal een goede ketel, met een pomp om het wort te kunnen circuleren.

Alternatief is een elektrische kookplaat met een ketel die je zelf kunt aanpassen. Sommige fabrikanten bieden dan ook additionele oplossingen om bijvoorbeeld een pomp aan te sluiten zodat je het wort ook kunt circuleren. Het is maar de vraag hoeveel je wilt investeren.

Zelf zit ik in twijfel. Wil ik echt gaan voor een losse ketel, waarbij ik eventuele uitbreidingen zelf moet doorvoeren. Dit is iets wat ik wel spannend vindt. Of ga ik voor een degelijke vervanging van mijn Easybrew en kies ik bijvoorbeeld voor een Grainfather of Brewtools. Vooral de Brewtools ziet er heel vet uit, alleen komt het met een hoger prijskaartje.

Gelukkig heb ik er vooralsnog geen grote haast met het kiezen van een alternatief. Mijn Easybrew werkt namelijk naar behoren en mijn rendement gaat daarnaast ook nog eens met kleine stapjes omhoog.

Is elektrisch brouwen de toekomst?

Als je het mij vraagt, dan denk ik dat elektrisch brouwen zeker wel de toekomst heeft. Ik verwacht namelijk dat stroom in de loop van de jaren stukken goedkoper wordt dan gas. Ook zal stroom steeds meer op een groene manier worden opgewekt, waardoor het brouwen een soort van duurzamer wordt.

Bovendien zie ik een groeiende populariteit van de elektrische ketels die er op dit moment zijn. Daarnaast komen er ook nieuwere modellen op de markt, dus de keuze is zeker niet beperkt. En qua vrijheid, okay er zit een stekker aan maar met wat verlengkabels heb je zeker ook een zeker mobiele oplossing.

Voor mij persoonlijk acht ik de kans groot dat ik kies voor een Brewtools ketel of ik ga voor een alternatief op inductie met een SS Brewtech brouwketel. Gelukkig hoef ik de keuze op dit moment nog niet te maken en kan ik de tijd gebruiken om alles goed op een rijtje te zetten.4 reacties op “Elektrisch brouwen, wat zijn de mogelijkheden?”

 1. Jan avatar
  Jan

  Helaas zijn al die inductieplaten digitaal, zodat je ze niet met een Inkbird of soortgelijk apparaat kunt aansturen.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat is helaas wel waar. Blijft toch weer kwestie van er zelf bij zijn en sturen.

 2. Jan S avatar
  Jan S

  De Hendi heeft een 3500 W variant met een heuse draaiknop. Deze is helaas maar geschikt voor pannen tot 26 cm. Er is een vergelijkbare Buffalo te koop van 3000 W en 26 cm. De Royal Catering van 3500 W kan zelfs pannen van 28 cm aan, maar ik weet niet of deze zich automatisch uitschakelt wanneer hij door een Inkbird wordt uit- en aangezet. Er lijken een soort van drukknoppen op te zitten, dus het zou kunnen dat aan ook echt aan is. Zelf heb ik trouwens goede ervaringen met een analoge 29 liter weckpan van het merk Weck, met daarin een gaasmand, circulatie d.m.v. een pomp en besturing via een Inkbird 310T-B, die 12 te programmeren stappen heeft. Voor dat geld koop je ook een goedkope halfautomaat.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de aanvullende informatie 🙂

Geef een reactie