Home / Bier brouwen / Waarom ik mijn eigen bier brouw en jij dat ook zou moeten doen

Waarom ik mijn eigen bier brouw en jij dat ook zou moeten doen

Het brouwen van een stout. Waarom ook niet?

Ik had totaal niet verwachten dat deze brouwhobby zo uit de hand zou lopen. Zeker niet op het moment toen ik in 2015 mijn eerste biertje brouwde. Sindsdien heb ik vele batches gebrouwen en ik probeer eigenlijk altijd een stapje verder te gaan. Maar waarom vind ik het brouwen zo leuk?

Zoals met vele dingen in het leven is het af en toe eens goed om na te denken. Voor mij een goed moment om eens te kijken wat ik nu zo leuk vind aan het brouwen van mijn eigen bier.

Sowieso is het kunnen brouwen wat ik zelf lekker vindt een van mijn grootste redenen. Dat ik daarbij ook nog eens beter wordt werkt helemaal in het voordeel.

Dat alles met als doel om bijvoorbeeld op een mooie donkere december avond een eigen winterbiertje inschenken. Deze hobby is voor mij echt te mooi om ooit mee te stoppen.

De therapeutische werking van het brouwen

Een brouwdag begint zoals altijd met de voorbereiding: wat wil ik eigenlijk gaan brouwen? Als ik deze vraag heb beantwoord dan kan ik gaan beginnen met het samenstellen van een recept. Onderdeel hiervan is ook het zoeken van inspiratie en voorbeelden. Iets wat ik wel tof vind om te doen.

Met het recept in handen kom ik op de brouwdag langzaam in het juiste ritme. Terwijl ik alles rustig klaar zet en voorbereid word ik met de minuut relaxer.

Het maischen, het koken en alles erom heen heeft een therapeutische werking op me, al zeg ik het zelf.

Ontspannen met een eigen biertje

Naast dat ik het lekker ontspannend vind om een biertje te brouwen. Zo kan ik ook goed ontspannen met een eigen biertje in de hand. Sowieso vind ik het moment van de fles opentrekken de ultieme beloning, zekers als hij mooi sist.

Er is bovendien niets lekkerder dan onderuit gezakt op de bank genieten van een eigen American Pale Ale. Of misschien nog beter: op een heerlijke zomeravond buiten in de hangmat met standaard. Lekker onder het genot van een zelfgebrouwen tarwebier genieten van het warme weer. Dubbel genieten dus!

Er zijn zoveel momenten waarop ik lekker kan genieten van een eigen brouwsel. En als hij goed smaakt gewoon nog een tweede pakken. Jezelf vervullen met de trots: ik heb dit zelf gemaakt!

Beter worden en mijn recepten verbeteren

Des te meer je een handeling herhaalt, des te beter je er in zult worden. Daarom probeer ik elke brouwdag wel iets te verbeteren. Denk hierbij aan het optimaliseren van het schroten of het verhogen van mijn rendement.

Daarnaast vind ik het gewoon mooi om mijn recepten te verbeteren. Dit betekent dus regelmatig een bepaalde bierstijl brouwen. En daarbij maar hierin elke keer wel wat kleine details veranderen in de hoop dat het beter wordt.

Dit alles met als ultieme doel om misschien ooit wel eens een biertje commercieel op de markt te brengen. Je moet namelijk wel wat dromen hebben om een bepaalde route te kunnen afleggen. Een van mijn dromen is dus bier in een groot volume laten brouwen.

Dus wie weet waar het schip gaat stranden…Geef een reactie