Home / Brouwrecepten / Winterbier recept

Winterbier recept

Winterelixer, mijn winterbier

Een lekker bier voor de koude dagen. Kruidig van smaak door de koriander, anijs en kaneel. Dit is mijn recept voor een heerlijk donker winterbier.

Het leek me wel leuk om een bepaald ‘recept’ nog een keer te brouwen. Ik heb daarom gekozen om mijn inzending voor de Brand bierbrouwwedstrijd van 2019 nogmaals te brouwen: het winterbier.

Er zit helaas een kanttekening aan. Ik gebruik nu namelijk andere mouten dan een jaar geleden en ook de hoppen had ik niet op voorraad. Dit is de reden dat ik het recept iets heb aangepast. Noem het een verbetering.

Gelukkig zit het eindresultaat van deze brouwsessie erg dicht bij het winterbier dat ik vorig jaar heb ingezonden.

ADVERTENTIE

Winterbier

Voor het winterbier recept heb ik gebruik gemaakt tussen een gelijke verdeling tussen twee basismouten. Dit doe ik nu sinds een tijdje voor meerdere recepten en de resultaten vallen me niet tegen. Aanleiding is een ander recept, waarin dit een soort van aanbevolen wordt.

Verder maakt het winterbier recept gebruikt van een aantal kruiden, namelijk koriander, anijs en kaneel.

Naast wat aanpassingen in de ingedrienten is ook het maischschema iets vereenvoudigd. Ik heb gekozen voor een eenstapsmaisch voor langere tijd om daarna uit te maischen.

Winterbier recept

Brouw een lekker winterbier voor de lange donkere dagen.

Volume15 liter
Begin SG1,077
Eind SG1,020
Alcoholpercentage7,4%
Brouwzaalrendement58%
Calorieën per flesje (330 ml)252,12
Bottelsuiker / liter7,2 gram

Wat heb je nodig?

 • Mout: 3150 gram Swaen Dutch Pale (7 EBC)
 • Mout: 3150 gram Swaen Pilsner (3 EBC)
 • Mout 300 gram Goldswaen Classic (120 EBC)
 • Mout 300 gram GoldSwaen Aroma (400 EBC)
 • Mout 300 gram BlackSwaen Chocolate B (850 EBC)
 • Hop: 10 gram Target (pellets, 12,7% alpha)
 • Hop: 15 gram Fuggle (pellets, 4,5% alpha)
 • Gist: 1 zakje Fermentis S-33 SafBrew
 • Kruiden: 5 gram koriander
 • Kruiden: 6 anijszaden
 • Kruiden: 2 gram kaneel (stokje)

Maischschema

 • Maischen: 90 minuten op 68 graden
 • Uitmaischen: 10 minuten op 78 graden.

Kookschema

 • 10 gram target – 60 minuten
 • 15 gram fuggle – 10 minuten
 • kruiden: koriander, anijs en kaneel – 10 minuten

Laat het winterbier een week vergisten op 19 graden, hevel het bier over en laat het nog twee weken nagisten op 22 graden.

Voor het bottelen adviseer ik om tussen de 6 en 6,5 gram per liter suiker te gebruiken. Ikzelf ben uitgegaan van 7,2 gram / liter (wat is berekend met brouwsoftware), het koolzuur was in dit geval iets te veel.

Laat het bier na het bottelen nog een kleine twee weken staan, voordat je het gaat drinken.

Heb jij dit winterbier gebrouwen, laat me vooral weten wat je ervan vindt.

Dit recept zelf brouwen?

Om het leven wat makkelijk te maken heb ik het recept voor 20 liter ingevoerd in brewfather. Op deze manier kun jij het makkelijk overnemen en eventueel aanpassen naar jouw situatie.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.42 reacties op “Winterbier recept”

 1. Kees Embregts avatar
  Kees Embregts

  Ziet er een leuk recept uit. Hoeveel Maischwater en spoelwater heb je gebruikt? Is je volume 15 liter wat je aan het einde overhoud na het koken?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel 🙂

   Het volume is in dit geval de 15 liter die overblijft. Ik heb bij dit recept niet gespoeld, omdat de hoeveelheid mout wat groter is en mijn beslag daardoor anders iets te dik zou worden. In totaal heb ik 25 liter maischwater gebruikt.

 2. AppievanRiesen avatar
  AppievanRiesen

  ga ik ook eens brouwen

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Leuk 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

 3. Ron Everaerts avatar

  Ga ik binnenkort ook eens brouwen. De spullen vandaag besteld. Dus je start met 25 liter en niet spoelen en zo hou je 15 liter over.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Super leuk om te lezen, ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

   Betreffende het water: dit klopt helemaal. De hoeveelheid mout en de volume maakten dat spoelen lastiger werd, omdat het beslag dan nog dikker zou worden. Doorgaans is mijn beslagdikte 4 liter water / kilo mout. Voor dit recept zou je dan uitkomen op 28 liter beslagwater. Ik ben nog zoekende hoe ik dit allemaal kan optimaliseren.

 4. Ron Everaerts avatar

  Mijn leverancier kan de komende 2 maanden geen anijszaden leveren. Nu kan ik in de supermarkt een potje gemalen zaden kopen. Zou ik deze ook kunnen gebruiken en zoja hoeveel gram ongeveer.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat zou in principe ook kunnen, eventueel kun je steranijs kopen, dat heb ik destijds gedaan. Daar zitten de zaden ook in.

 5. Ron Everaerts avatar

  Vanmorgen het winterbier gebrouwen. Alles netjes verlopen zoals gepland. Netjes de 1077 gehaald. En nu maar afwachten.

 6. Dennis avatar
  Dennis

  Hoi Andy

  even een vraagje: 6 “zaden” anijs op 15 liter. Die zaadjes zijn minuscuul klein. de smaak van het anijs zo versterkt of moet het 6 gram zijn?

  groetjes
  Dennis

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Het waren in mijn geval echt zes zaadjes. Anijs kan vrij snel overheersen dus heb het subtiel gehouden.

 7. Ron Everaerts avatar
  Ron Everaerts

  Winterbier 2 november gebotteld, gisting een week langer dan gepland. Afgelopen weekend na 5 dagen in de fles het bier geproefd en was beter als ik verwachte.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat is super mooi om te horen 🙂

 8. Nique avatar
  Nique

  Andy hoi,ik wil je bier gaan brouwen, heb je een vervanger voor target hop pellets?
  Begrijp ik het goed dat je in totaliteit 60 minuten kookt waarvan laatste 10 de fuggle en de kruiden? Hoor graag! Nique

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Nique, je kunt in plaats van target eventueel fuggle of willamette hop gebruiken. Het koken duurt in totaal 60 minuten en het klopt inderdaad dat je de laatste 10 minuten de fuggle en kruiden meekookt.

 9. Patrick avatar
  Patrick

  Hoi Andy,
  Ik ga dit weekend het winterbier voor het eerst brouwen. Klein vraagje mbt de anijs en koriander. Heb je de zaden en korrels geplet (bijv. in een vijzel} of heb je ze toegevoegd als geheel?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb ze geplet met een vijzel. Zo komt meer van de smaak vrij 🙂

 10. Han Rieffe avatar
  Han Rieffe

  Hi Andy, ik ben van plan om je recept komend weekend te proberen. Dan Is het bier gereed om te drinken in December. Ik ga wel wat andere hops gebruiken. Wat was jouw berekende EBU? Bedankt en ik laat je uiteraard weten hoe je recept is uitgepakt.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb het exacte getal niet meer paraat, maar met een online berekening komt het neer op zo’n 23 – 28 IBU

 11. Peter v Waterschoot avatar

  Goededag Andy, Als eerste een compliment voor je leuke leerzame site. Ik kijk er graag rond. Ik heb je Winterbier gebrouwen 20L Het staat nu 14 dagen op de fles en is een heerlijk bier geworden. Of het de winter haalt weet ik niet hoor😊. Bedankt voor het delen van dit lekkere recept Groeten Peter v Waterschoot

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hey Peter. Dank je wel! Tof om te horen. Ik ga deze zelf snel nog eens brouwen 🙂

   1. Peter van Waterschoot avatar
    Peter van Waterschoot

    Hallo Andy, Ik vond tussen mijn lege flessen nog wat flesjes Winterbier die gebotteld zijn op 22-08-2022 Deze zijn dus ongeveer een jaar en negen maanden oud Die zijn lekker geworden Wat kan een mens toch soms geluk hebben. Ik wil de het je toch even laten weten Ik ga dit recept snel,weer brouwen.

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Hey Peter. Supertof om te horen. Mooi dat hij zich zo goed heeft ontwikkeld. Bij mij lukt het bewaren helaas nog niet zo goed. Cheers!

 12. Siem avatar
  Siem

  Heb het bier gebrouwen en het was heerlijk bier kreeg veel lovende reacties

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Super leuk om te horen!

   1. Han Rieffe avatar
    Han Rieffe

    Hallo Andy, een jaar na dato hier dan de beloofde feedback. Het is een geweldig bier geworden. Het geworden is wat ik van een winterbier verwacht: licht zoet, kruidig, vol van smaak en warm makend. De balans van malts, hopbitterheid en kruiden is heel goed. Laat het bier een jaartje rijpen en het smaakt nog beter. Bedankt!

 13. Koen van Wijlick avatar
  Koen van Wijlick

  Ik heb een vraagje over dit bier. In brewfather gebruik je een ander soort gist en zijn de hoeveelheid mouten veel anders als dat bij dit recept vermeld staan. Is er hier een specifieke reden voor.

  Ik ga dit recept volgens deze pagina brouwen met geen spoelwater en de aangegeven hoeveelheden aan mout. Echter, ben ik erg benieuwd waarom er een verschil zit tussen het recept op deze pagina en brewfather.

  Ik ben erg benieuwd naar dit biertje!!

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dat van de andere gist is een klein foutje, dat moet gewoon de S-33 zijn. Het verschil tussen de hoeveelheden op deze pagina en die op brewfather komt door het rendementsverschil. Op brewfather ga ik in de recepten uit van 70% en dat moet ik op deze pagina nog gelijktrekken.

 14. Leo avatar
  Leo

  Dag Andy,
  dank voor je lekkere recept. Ik heb de Elixer ook gebrouwen met wat aanpassingen in de mout- en hopsoorten omdat ik deze voorhanden had. Zo heb ik naast de Pils en Pale Ale ook Special B, CaraMunich en MRoast 900 gebruikt en in plaats van Fuggle de Stirian Golding. Als toefje op de slagroom ook wat gevijzelde zoethout.
  Ik heb 5,5 gram/liter bottelsuiker toegevoegd. Precies goed.
  Lekker smaakvol en kruidig biertje met een volle body.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Supertof om te horen! En mooi om te zien dat de aanpassingen goed hebben uitgepakt.

 15. Rick avatar
  Rick

  Hoi Andy,
  In de antwoorden zeg je dat je 6 minuscule zaadjes gebruikt op 15 liter. In Brewfather staat dat je 8 sterren gebruikt op 20 liter (dus 6 sterren op 15 liter). Dat is toch een immens verschil? Wat is nou de correcte dosering?
  Alvast bedankt!
  Rick

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hey Rick. Dank je wel voor de oplettendheid. Dat had 7-8 zaadjes moeten zijn. Ik heb gewoon anijs aangeklikt in brewfather zonder te kijken of het ster betrof. Het is aangepast.

 16. Stefan Damme avatar
  Stefan Damme

  Beste Andy,

  Ik ga het winterbier morgen brouwen ( 19 aug). Heb er voor gekozen om op te schalen naar 25 liter, en een paar (rest) moeten die ik nog heb liggen maar voor de rest jou recept. Wel ga ik voor een dubbel maisch, brouw met een brewmonk van 30 liter en dan is een stort van 10kg mout te veel. Ben heel benieuwd wat het gaat geven en hou je op de hoogte. Zal na morgen het recept met je delen met de waarden die ik heb gehaald

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Super tof. Ik hoop dat je een prima brouwdag hebt gehad! En ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

 17. Daan avatar
  Daan

  Hi Andy,

  Ook ik ben aan de slag gegaan met je recept en heb het recept verdubbeld en iets andere mouten gebruikt omdat ik die nog in huis had. Wat mij nou opgevallen is is dat de hoofdvergisting redelijk snel opgehouden is, al na 1,5 dag. Nu was mijn begin sg gelijk dus ik ga niet uit van gestresste gist. Heb jij enig idee? Of hoort het gewoon bij dit type bier. Ik ga het zaterdag overhevelen naar 2 kleinere vaten en kijken wat de activiteit dan nog is.
  Groet Daan

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hey Daan,

   Het kan zijn dat de vergisting minder actief wordt na een aantal dagen. Zeker als het begin redelijk heftig is geweest. Ik zou daarom gewoon even het SG meten om te kijken of er activiteit is. Eventueel kun je de temperatuur iets verhogen in de hoop dat de gist actief wordt.

   Groeten Andy

 18. Gijs van Mun avatar
  Gijs van Mun

  ben erg benieuwd wij gaan hem zaterdag maken met willamette hop ipv target deze was helaas niet leverbaar

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Super tof. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met dit recept 🙂

 19. Dominique avatar
  Dominique

  Hallo Andy
  Ik ga jouw winterbier brouwen. Kan ik de BlackSwaen Chocolate B (850 EBC) ook vervangen door Weyermann chocolate (500-800 EBC), heb dit namelijk nog op voorraad

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo. Ik zou het gewoon doen, misschien wel iets meer toevoegen om wat donkerder uit te komen.

 20. Walter avatar
  Walter

  Zaterdag dit bier gebrouwen als tweede zelfbrouw project. Prima stap voor stap te volgen. Nu wachten tot het op de fles kan. Met de bostel zondag het bostelbrood recept gebakken. Tot nu toe twee geslaagde recepten.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Supertof om te lezen!

Geef een reactie