Winterbier recept

Winterelixer, mijn winterbier

Een lekker bier voor de koude dagen. Kruidig van smaak door de koriander, anijs en kaneel. Dit is mijn recept voor een heerlijk donker winterbier.

Het leek me wel leuk om een bepaald ‘recept’ nog een keer te brouwen. Ik heb daarom gekozen om mijn inzending voor de Brand bierbrouwwedstrijd van 2019 nogmaals te brouwen: het winterbier.

Er zit helaas een kanttekening aan. Ik gebruik nu namelijk andere mouten dan een jaar geleden en ook de hoppen had ik niet op voorraad. Dit is de reden dat ik het recept iets heb aangepast. Noem het een verbetering.

Gelukkig zit het eindresultaat van deze brouwsessie erg dicht bij het winterbier dat ik vorig jaar heb ingezonden.

Winterbier

Voor het winterbier recept heb ik gebruik gemaakt tussen een gelijke verdeling tussen twee basismouten. Dit doe ik nu sinds een tijdje voor meerdere recepten en de resultaten vallen me niet tegen. Aanleiding is een ander recept, waarin dit een soort van aanbevolen wordt.

Verder maakt het winterbier recept gebruikt van een aantal kruiden, namelijk koriander, anijs en kaneel.

Naast wat aanpassingen in de ingedrienten is ook het maischschema iets vereenvoudigd. Ik heb gekozen voor een eenstapsmaisch voor langere tijd om daarna uit te maischen.

Winterbier recept

Brouw een lekker winterbier voor de lange donkere dagen.
Volume15 liter
Begin SG1,077
Eind SG1,020
Alcoholpercentage7,4%
Brouwzaalrendement62%
Calorieën per flesje (330 ml)252,12
Bottelsuiker / liter7,2 gram

Wat heb je nodig?

 • Mout: 3150 gram Swaen Dutch Pale (7 EBC)
 • Mout: 3150 gram Swaen Pilsner (3 EBC)
 • Mout 300 gram Goldswaen Classic (120 EBC)
 • Mout 300 gram GoldSwaen Aroma (400 EBC)
 • Mout 300 gram BlackSwaen Chocolate B (850 EBC)
 • Hop: 10 gram Target (pellets, 12,7% alpha)
 • Hop: 15 gram Fuggle (pellets, 4,5% alpha)
 • Gist: 1 zakje Fermentis S-33 SafBrew
 • Kruiden: 5 gram koriander
 • Kruiden: 6 anijszaden
 • Kruiden: 2 gram kaneel (stokje)

Maischschema

 • Maischen: 90 minuten op 68 graden
 • Uitmaischen: 10 minuten op 78 graden.

Kookschema

 • 10 gram target – 60 minuten
 • 15 gram fuggle – 10 minuten
 • kruiden: koriander, anijs en kaneel – 10 minuten

Laat het winterbier een week vergisten op 19 graden, hevel het bier over en laat het nog twee weken nagisten op 22 graden.

Voor het bottelen adviseer ik om tussen de 6 en 6,5 gram per liter suiker te gebruiken. Ikzelf ben uitgegaan van 7,2 gram / liter (wat is berekend met brouwsoftware), het koolzuur was in dit geval iets te veel.

Laat het bier na het bottelen nog een kleine twee weken staan, voordat je het gaat drinken.

Heb jij dit winterbier gebrouwen, laat me vooral weten wat je ervan vindt.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


19 reacties op “Winterbier recept”
Kees Embregts schreef:

Ziet er een leuk recept uit. Hoeveel Maischwater en spoelwater heb je gebruikt? Is je volume 15 liter wat je aan het einde overhoud na het koken?

Andy Meerwaldt schreef:

Dank je wel 🙂

Het volume is in dit geval de 15 liter die overblijft. Ik heb bij dit recept niet gespoeld, omdat de hoeveelheid mout wat groter is en mijn beslag daardoor anders iets te dik zou worden. In totaal heb ik 25 liter maischwater gebruikt.

Ga ik binnenkort ook eens brouwen. De spullen vandaag besteld. Dus je start met 25 liter en niet spoelen en zo hou je 15 liter over.

Andy Meerwaldt schreef:

Super leuk om te lezen, ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Betreffende het water: dit klopt helemaal. De hoeveelheid mout en de volume maakten dat spoelen lastiger werd, omdat het beslag dan nog dikker zou worden. Doorgaans is mijn beslagdikte 4 liter water / kilo mout. Voor dit recept zou je dan uitkomen op 28 liter beslagwater. Ik ben nog zoekende hoe ik dit allemaal kan optimaliseren.

Mijn leverancier kan de komende 2 maanden geen anijszaden leveren. Nu kan ik in de supermarkt een potje gemalen zaden kopen. Zou ik deze ook kunnen gebruiken en zoja hoeveel gram ongeveer.

Andy Meerwaldt schreef:

Dat zou in principe ook kunnen, eventueel kun je steranijs kopen, dat heb ik destijds gedaan. Daar zitten de zaden ook in.

Dennis schreef:

Hoi Andy

even een vraagje: 6 “zaden” anijs op 15 liter. Die zaadjes zijn minuscuul klein. de smaak van het anijs zo versterkt of moet het 6 gram zijn?

groetjes
Dennis

Nique schreef:

Andy hoi,ik wil je bier gaan brouwen, heb je een vervanger voor target hop pellets?
Begrijp ik het goed dat je in totaliteit 60 minuten kookt waarvan laatste 10 de fuggle en de kruiden? Hoor graag! Nique

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Nique, je kunt in plaats van target eventueel fuggle of willamette hop gebruiken. Het koken duurt in totaal 60 minuten en het klopt inderdaad dat je de laatste 10 minuten de fuggle en kruiden meekookt.

Patrick schreef:

Hoi Andy,
Ik ga dit weekend het winterbier voor het eerst brouwen. Klein vraagje mbt de anijs en koriander. Heb je de zaden en korrels geplet (bijv. in een vijzel} of heb je ze toegevoegd als geheel?

Han Rieffe schreef:

Hi Andy, ik ben van plan om je recept komend weekend te proberen. Dan Is het bier gereed om te drinken in December. Ik ga wel wat andere hops gebruiken. Wat was jouw berekende EBU? Bedankt en ik laat je uiteraard weten hoe je recept is uitgepakt.

Geef een antwoord